Η κλιματική αλλαγή έχει πλήξει σημαντικά τις καλλιέργειες ανά τον κόσμο, με αποτέλεσμα πολλές σοδιές να προβλέπεται ότι θα κινδυνέψουν με εξαφάνιση μέσα στις επόμενες δεκαετίες.
Η αύξηση της θερμοκρασίας, με το συνεπακόλουθο λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, η οξίνιση των ωκεανών, καθώς και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που γίνονται όλο και συχνότερα ανά τον κόσμο, είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που απειλούν σοβαρά ένα σημαντικό μέρος της χλωρίδας και της πανίδας του πλανήτη.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ωστόσο, πέντε είναι οι τροφές που βρίσκονται σε πραγματικό κίνδυνο.
Σιτάρι
Το σιτάρι καλλιεργείται σε ολόκληρη, σχεδόν, τη Γη και αντιπροσωπεύει περίπου το 20% της συνολικής ενέργειας που καταναλώνεται από τον άνθρωπο. Επίσης, χρησιμοποιείται ευρέως και για την εκτροφή ζώων.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η κλιματική αλλαγή πρόκειται να φέρει μεγάλες και μακροχρόνιες ξηρασίες, οι οποίες θα μπορούσαν να πλήξουν το σιτάρι.
Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Science» το 2019, η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να επιφέρει ολέθριες συνέπειες στο 60% των καλλιεργειών σιταριού παγκοσμίως.
Σοκολάτα
Η αύξηση της θερμοκρασίας, σε συνδυασμό με την επερχόμενη ξηρασία προβλέπεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις σοδειές του κακάο.
Με βάση τις παρούσες προβλέψεις, οι θερμοκρασίες στην Δυτική Αφρική -όπου και παράγεται το 70% της παγκόσμιας σοδειάς κακάο- θα ανέβουν κατά δύο βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2050, χωρίς, ωστόσο, να αναμένεται κάποια αύξηση των βροχοπτώσεων στην περιοχή.
Οι ειδικοί λένε πως αυτός ο συνδυασμός θα μπορούσε να αποδειχτεί θανατηφόρος για τα κακαόδεντρα, τα οποία χρειάζονται αρκετή υγρασία. Σχετική έρευνα, μάλιστα, επισημαίνει πως είναι πιθανό να υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε κακάο μέχρι το 2030.
Θαλασσινά
Είναι γνωστό πλέον ότι οι ωκεανοί βρίσκονται σε κίνδυνο. Καθώς τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα ανεβαίνουν, οι θάλασσες είναι σήμερα κατά 25% πιο όξινες από ό,τι ήταν πριν από την βιομηχανική επανάσταση.
Το παραπάνω, σε συνδυασμό με την άνοδο της στάθμης του νερού της θάλασσας, διαμορφώνουν ένα αφιλόξενο θαλάσσιο περιβάλλον για μεγάλο αριθμό υδρόβιων ζώων και φυτών.
Στην Μεσόγειο, οι σαρδέλες έχουν ήδη χάσει τα 2/3 της σωματικής τους μάζας κατά την τελευταία δεκαετία. Στον Ειρηνικό ωκεανό, η οξίνιση εμποδίζει την ανάπτυξη του κελύφους των στρειδιών και άλλων οστρακόδερμων.
Αλλά και στον Ατλαντικό, οι αστακοί μετακινούνται όλο και βορειότερα, προς αναζήτηση ψυχρότερων νερών, απειλώντας τα τοπικά οικοσυστήματα.
Κρασί
Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα σταφύλια κρασιού είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στις κλιματικές αλλαγές.
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε πέρυσι υποστηρίζει ότι μια αύξηση 2 βαθμών Κελσίου μέχρι το 2100 θα μπορούσε να καταστήσει το 56% από τις περιοχές όπου σήμερα καλλιεργούνται αμπέλια, ακατάλληλες.
Σιρόπι σφενδάμου
Το σιρόπι σφενδάμου δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην χώρα μας, αλλά αποτελεί μια βιομηχανία πολλών εκατομμυρίων στην Βόρεια Αμερική και, κυρίως, στον Καναδά.
Η παραγωγή του εν λόγω σιροπιού γίνεται μέσα από μια διαδικασία ψύξης και απόψυξης κατά τη διάρκεια του χειμώνα και οι αλλαγές στην θερμοκρασία ήδη προκαλούν προβλήματα.
Σχετική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο της Montana το 2017, έδειξε ότι για να συνεχίσουν να παράγονται οι σημερινές ποσότητες τα επόμενα χρόνια στην Αμερική, θα χρειαζόταν να καλλιεργηθούν περίπου 2,5 εκατομμύρια επιπλέον δέντρα.