Τα επίσημα στοιχεία θανάτων λόγω Covid-19 πιθανότατα υποεκτιμούν τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων της πανδημίας, επειδή συνήθως περιλαμβάνουν μόνο όσους πέθαναν από τη νόσο σε νοσοκομείο, αλλά όχι όσους πέθαναν από την ίδια νόσο εκτός νοσοκομείου, συνήθως χωρίς να έχουν κάνει καν τεστ προηγουμένως.
Συχνά, η πραγματική αιτία ενός εξωνοσοκομειακού θανάτου, αν δηλαδή πρόκειται για περιστατικό Covid-19, παίρνει αρκετό χρόνο μέχρι να προσδιορισθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να προκαλείται μια μικρή ή μεγάλη χρονική υστέρηση στα στατιστικά δεδομένα.
Ένας τρόπος να εκτιμήσει κανείς καλύτερα τον αριθμό των νεκρών είναι να λάβει υπόψη του την «υπερβάλλουσα θνησιμότητα», δηλαδή την απόκλιση ανάμεσα στο συνολικό αριθμό των ανθρώπων που πέθαναν από οποιαδήποτε αιτία σε μια περίοδο σε μια χώρα, σε σχέση με τον ιστορικό μέσο όρο θανάτων για την ίδια χώρα και την ίδια περίοδο στο παρελθόν. Όμως, τέτοια στατιστικά αργούν να παρουσιασθούν, με την χρονική υστέρηση να ξεπερνά ακόμη και το ένα έτος σε μερικές χώρες.
Τι δείχνει νέα έρευνα
Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της πολιτείας της Ουάσινγκντον συμπεραίνει, βάσει δεδομένων και υπολογιστικών μοντέλων, ότι οι νεκροί στις ΗΠΑ είναι περισσότεροι από 900.000, ενώ παγκοσμίως έχουν ξεπεράσει τα 7 εκατομμύρια, υπερδιπλάσια των 3,3 εκατ. που έχουν καταγραφεί επισήμως.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα νούμερα των νεκρών είναι υψηλότερα από τα επίσημα στις περισσότερες χώρες.
Στη Ρωσία αποδίδουν υπερπενταπλάσιο αριθμό θανάτων, 593.000 έναντι 109.000, στη Βραζιλία 595.000 έναντι 408.000, στο Μεξικό 617.000 έναντι 217.000 και στην Ινδία 655.000 έναντι 221.000 (τα νούμερα είναι έως τις αρχές του μήνα, από τότε, στην Ινδία κυρίως, έχουν πολλαπλασιαστεί).
Οι 20 χώρες με τον υψηλότερο αριθμό θανάτων από κοροναϊό
Φάουτσι: Υποτιμημένη η θνητότητα από Covid-19 στις ΗΠΑ
Η Covid-19 έχει χωρίς «καμία αμφιβολία» σκοτώσει ακόμη περισσότερους στη χώρα που πενθεί τον βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας στον πλανήτη, σύμφωνα με τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου, Δρ. Άντονι Φάουτσι.
Ερωτηθείς σχετικά με μελέτη που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και κάνει λόγο για πάνω από 900.000 θανάτους εξαιτίας της πανδημίας στις ΗΠΑ, ο Δρ. Φάουτσι απέφυγε να επικυρώσει τον υπολογισμό αυτό.
Ωστόσο οι υγειονομικές αρχές «έλεγαν από την αρχή ότι μια υποτίμηση» της θνητότητας της Covid-19 «είναι πολύ πιθανή», αναγνώρισε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC.
«Αυτό το μοντέλο αναφέρεται σε πολύ μεγάλο απολογισμό», 900.000 και πλέον νεκρούς, κάτι που σημαίνει πως «η υποτίμηση βρίσκεται σε επίπεδο πιο αυξημένο από ό,τι θα εκτιμούσα (…). Μερικές φορές τα μοντέλα είναι ακριβή, ενίοτε λίγο λιγότερο» πρόσθεσε.
«Όμως θεωρώ πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υποτιμήσαμε και ακόμα υποτιμάμε» την θνητότητα της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, συμπλήρωσε, επικαλούμενος τις «ιστορικές» διαστάσεις της πανδημίας για να δικαιολογήσει τη δυσκολία που έχει να γίνει ακριβής καταμέτρηση.
Οι ΗΠΑ, με επισήμως πάνω από 581.500 νεκρούς εξαιτίας της Covid-19 επί συνόλου 32 και πλέον εκατομμυρίων κρουσμάτων του κορωνοϊού, είναι μακράν η χώρα που έχει υποστεί το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη.
Μετά τον Ιανουάριο ωστόσο, οι θάνατοι και τα κρούσματα βρίσκονται σε υποχώρηση, όσο εξελίσσεται η εκστρατεία εμβολιασμού. Έπειτα από μια ελαφριά άνοδο των αριθμών ως προς την επιδημιολογική κατάσταση, που συνδέθηκε με τις ανοιξιάτικες διακοπές, η πτώση συνεχίζεται από τα μέσα Απριλίου.
«Βρισκόμαστε σε σημείο καμπής» εκτίμησε εξάλλου ο συντονιστής της προσπάθειας αντιμετώπισης της πανδημίας στον Λευκό Οίκο, ο Τζέφρι Ζάιεντς, στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.