Ένα τεράστιο παγόβουνο, τετραπλάσιο με μέγεθος από τη Νέα Υόρκη αποκολλήθηκε στην Ανταρκτική και έπεσε στη θάλασσα Γουέντελ αποτελώντας πλέον είναι η μεγαλύτερη πλωτή μάζα πάγου στον κόσμο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος.

Οι επιστήμονες του έδωσαν την κωδική ονομασία και όπως έγινε γνωστό εντοπίστηκε σε πρόσφατες δορυφορικές εικόνες που τραβήχτηκαν από την αποστολή Copernicus Sentinel-1. Η έκτασή του φτάνει τα 4.320 τετραγωνικά χιλιόμετρα και έχει μήκος 175 χλμ και πλάτος 25χλμ.

Συγκριτικά, η συνολική έκταση της Νέας Υόρκης είναι 1.213 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ το ισπανικό νησί Μαγιόρκα στη Μεσόγειο είναι 3.640 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Το τεράστιο μέγεθος του A-76, το οποίο αποκολλήθηκε από τον παγετώνα Ronne της Ανταρκτικής, είναι πλέον το μεγαλύτερο υπάρχον παγόβουνο στον πλανήτη – ξεπερνώντας το A-23A, το οποίο είναι περίπου 3.380 τετραγωνικά χιλιόμετρα και επίσης πλέει στη θάλασσα Weddell.

Ένα άλλο μεγάλο παγόβουνο της Ανταρκτικής που είχε απειλήσει ένα νησί με πληθυσμό πιγκουίνων, πλέον έχει χάσει μεγάλο μέρος της μάζας του και έχει σπάσει σε κομμάτια.

Το A-76 εντοπίστηκε για πρώτη φορά από την British Antarctic Survey, και η είδηση επιβεβαιώθηκε από το National Ice Center των ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας εικόνες από το Copernicus Sentinel-1.

Ο παγετώνας Ronne στην άκρη της χερσονήσου Ανταρκτικής είναι ένα από τα μεγαλύτερα από τα πολλά τεράστια στρώματα πάγου που συνδέονται με την ξηρά της ηπείρου και εκτείνονται στις γύρω θάλασσες.

Η περιοδική δημιουργία μεγάλων παγονησίδων είναι μέρος ενός φυσικού κύκλου. Αλλά ορισμένες κατά μήκος της χερσονήσου της Ανταρκτικής έχουν υποστεί ταχεία αποσύνθεση τα τελευταία χρόνια, ένα φαινόμενο που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις