Η Μάλτα είναι η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατάφερε να «χτίσει» το πολυπόθητο τείχος της περίφημης «ανοσίας της αγέλης» για τον κορωνοϊό. Όπως ανακοινώθηκε επίσημα το 70% των κατοίκων της έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού, ενώ το 42% (δηλαδή σχεδόν ο μισός πληθυσμός) έχει ολοκληρώσει πλήρως την σχετική διαδικασία.
Έχοντας το χαρακτηριστικό του μικρού σε έκταση και πληθυσμό νησιωτικού κράτους, δίχως χερσαία σύνορα, η Μάλτα διέθετε ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης υπό την έννοια ότι ήταν πολύ ευκολότερο να ελέγξει την κατάσταση και να δρομολογήσει τις σχετικές εξελίξεις, χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμο εργαλείο.
Βέβαια τα παραπάνω πλεονεκτήματα είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη έχει να κάνει με το μειονέκτημα που προέρχεται από αυτό και δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι με 514.000 μόνιμους κατοίκους, η Μάλτα είναι από τα πλέον πυκνοκατοικημένα κράτη της «Γηραιάς Ηπείρου». Με αυτό το δεδομένο γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι εάν δεν είχαν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα στον σωστό χρόνο, η πανδημία θα μπορούσε να πορευτεί ανεξέλεγκτη και να δημιουργήσει μια υγειονομική «βόμβα» ικανή να απειλήσει την χώρα.
Το να προχωρήσει, επομένως, σε μαζικούς εμβολιασμούς ήταν μια κίνηση ζωτικής σημασίας για αυτήν την μικρή χώρα, που σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού υγείας, Κρις Φέαρν, πλέον έχει πετύχει την «ανοσία της αγέλης».
Όπως μάλιστα τόνισε χαρακτηριστικά, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος χρειάστηκε να χορηγείται ένα εμβόλιο κάθε πέντε δευτερόλεπτα! Μια δήλωση μάλλον υπερβολική, αλλά σίγουρα απολύτως ενδεικτική του πόσο γρήγορα κινήθηκε ο κρατικός μηχανισμός. Έτσι πλέον το 42% των πολιτών άνω των 16 ετών έχει λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, την στιγμή που στην Ελλάδα το αντίστοιχο νούμερο είναι 17%, αν και σε απόλυτους αριθμούς η Ελλάδα έχει χορηγήσει 1.000.000 εμβόλια, δηλαδή τα διπλάσια από όσο είναι το σύνολο των κατοίκων της Μάλτας!
Μετά από αυτήν την εξέλιξη ήρθε η χαλάρωση των μέτρων κατά της εξάπλωσης του covid 19, με αποτέλεσμα οι Μαλτέζοι να ετοιμάζονται για ένα ουσιαστικά ξένοιαστο καλοκαίρι.
Αρχικά υπήρξε άρση των περιορισμών που υπήρχαν σε γυμναστήρια, πισίνες κλπ, ενώ παράλληλα επεκτάθηκε το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων στις αγορές. Μετά την 1η Ιουνίου, όπως έγινε επίσημα γνωστό, οι λουόμενοι σε παραλίες δεν θα χρειάζεται να φορούν μάσκα και σταδιακά μέχρι την 1η Ιουλίου αναμένεται το ίδιο συμβεί σε όλους τους εξωτερικούς χώρους και σε όλα τα σημεία της χώρας.
Επιπλέον, το επόμενο βήμα θα είναι η έκδοση ενός «εμβολιαστικού διαβατηρίου», δηλαδή ενός πιστοποιητικού που θα λάβουν όλοι όσοι έχουν εμβολιαστεί, το οποίο θα σημάνει και την οριστική και αμετάκλητη επιστροφή στην προ κορωνοϊού εποχή. Σύμφωνα με το σχέδιο των Αρχών, με την επίδειξη του σχετικού εγγράφου θα είναι δυνατή η πρόσβαση του ατόμου σε μια σειρά εκδηλώσεων αθλητικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα, όπως αγώνες, συναυλίες και άλλα τέτοια δρώμενα.
Αυτά τα γρήγορα ανακλαστικά έφεραν και το τείχος ανοσίας το οποίο επιτρέπει το άνοιγμα των παραπάνω δραστηριοτήτων αφού τα μηνύματα από τους υγειονομικούς τις τελευταίες δύο εβδομάδες επιβεβαιώνουν το πόσο θετικές είναι οι εξελίξεις. Αυτό το διάστημα τα κρούσματα έπεσαν κάτω από 50 σε ημερήσια βάση, ενώ αυτήν την χρονική στιγμή μόλις 6 Μαλτέζοι νοσηλεύονται σε νοσοκομείο με συμπτώματα covid και μόνο 4 εξ αυτών φιλοξενούνται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Από την αρχή του ξεσπάσματος της πανδημίας, από τον ιό έχουν προσβληθεί στην Μάλτα 30.504 άτομα, ενώ στην χώρα έχουν καταγραφεί 417 θάνατοι.