Της Δανάης Μαραγκουδάκη

Ανησυχητική τροπή παίρνει η πορεία της πανδημίας στη Ρωσία και ειδικότερα στη Μόσχα καθώς στις 22 Ιουνίου καταγράφηκαν 16.715 νέα κρούσματα και 546 θάνατοι. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό θανάτων που σημειώθηκαν στη Ρωσία από τις 11 Φεβρουαρίου 2021. Στη Μόσχα τα κρούσματα ανέβηκαν σε επίπεδα ρεκόρ με πάνω από 9.000 τόσο στις 18 και όσο και στις 19 Ιουνίου.

Στις 10 Ιουνίου, η Μόσχα ήταν στα 5.245 κρούσματα ωστόσο μέσα σε 10 μέρες αυξήθηκαν στα 9.056. Ο αριθμός των κρουσμάτων στη ρωσική πρωτεύουσα τριπλασιάστηκε σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, ενώ στην υπόλοιπη χώρα όπως και σε προηγούμενα κύματα της πανδημίας, τα εβδομαδιαία ποσοστά αυξήθηκαν κατά 34,4% την περασμένη εβδομάδα (στη Μόσχα 54,4%) και οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 14%.

Γιατί αυξήθηκαν ξαφνικά τα κρούσματα;

Η κύρια αιτία της αύξησης αποδίδεται στη μετάλλαξη Δέλτα ή αλλιώς ινδική μετάλλαξη, η οποία καταγράφηκε επίσημα στη Ρωσία για πρώτη φορά μόλις πριν από ένα μήνα.

Ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, απέδωσε την επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης στο ινδικό μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού και δήλωσε πως έχει εντοπιστεί σχεδόν στο 90% των Μοσχοβιτών που νόσησαν από Covid-19.

Όπως είπε, η ανοσία στον πληθυσμό σε σχέση με το νέο ινδικό στέλεχος μειώθηκε από το 60% στο 25%, προσθέτοντας ότι αυτός είναι ο λόγος της έξαρσης των κρουσμάτων και της αύξησης των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, σύμφωνα με το ρωσικό Bell, η ινδική μετάλλαξη μπορεί να μην είχε τόσο σημαντικές επιπτώσεις στους Ρώσους πολίτες αν το πρόγραμμα εμβολιασμού της Ρωσίας ήταν πιο πετυχημένο. Παρόλο που η Ρωσία ήταν η πρώτη που παρουσίασε ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού, οι Ρώσοι εδώ και καιρό δείχνουν την απροθυμία τους να εμβολιαστούν.

Πίσω απ’ αυτή την απροθυμία υπάρχουν πολλοί λόγοι: ο σκεπτικισμός απέναντι στα εμβόλια, το γεγονός ότι τα ρωσικά μέσα μαζικής ενημέρωσης επιμένουν εδώ και μήνες ότι ο κορονοϊός έχει ηττηθεί με αποτέλεσμα πολλοί να αμφισβητούν την ανάγκη ενός εμβολίου. Ακόμα και η τόσο άμεση παραγωγή του εμβολίου προκάλεσε αμφιβολίες στον κόσμο ως προς την επαρκή δοκιμή του.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περίπου 16,1 εκατομμύρια Ρώσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Ο αριθμός αντιστοιχεί περίπου στο 11% του πληθυσμού, ποσοστό δηλαδή χαμηλότερο από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα πλην της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κινείται στο 37%.

Γιατί δεν εμβολιάζονται οι Ρώσοι

Στη Μόσχα όπου τα εμβόλια διατίθενται μέχρι και σε εμπορικά κέντρα, το ποσοστό είναι σχεδόν το ίδιο με άλλες περιοχές της Ρωσίας. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Μόσχας, περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι (δηλαδή το 11,8% του πληθυσμού της πόλης) έχουν κάνει και τις δύο δόσεις.

“Πρόκειται για μια αντι-εμβολιαστική καταστροφή” ανέφερε ο Πάβελ Μπραντ, γιατρός και διευθυντής μιας από τις μεγαλύτερες αλυσίδες κλινικών της Ρωσίας. “Όταν έχεις μια κατάσταση όπου εμβολιάζεται μόνο το 10% είναι σίγουρα χειρότερα από το να μην εμβολιαζόταν κανείς. Αυξάνεται ο κίνδυνος νέων μεταλλάξεων, ενώ σημαίνει ότι δεν υπάρχει πιθανότητα επίτευξης μιας ανοσίας της αγέλης ώστε να προστατευτούμε από όλα αυτά”, σημείωσε.

Επίσης, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, ένας ακόμα παράγοντας που δυσχεραίνει την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση είναι διστακτική απέναντι στη λήψη δραστικών μέτρων αντιμετώπισης του νέου αυτού κύματος μεταξύ άλλων γιατί τον Σεπτέμβρη είναι προγραμματισμένες οι βουλευτικές εκλογές και η επιβολή σκληρών μέτρων lockdown θα “ανέβαζε” τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Η κυβερνητική διαχείριση και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Στη Μόσχα, η αντίδραση της κυβέρνησης περιλάμβανε την εντολή για υποχρεωτικό εμβολιασμό του 60% των εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης. Στην Αγία Πετρούπολη, δόθηκε εντολή να εμβολιαστούν όλοι οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα. Ο δήμαρχος του Κρασνοντάρ, μιας πόλης του ρωσικού Νότου, δήλωσε ότι θα παρακρατήσει τα μπόνους και τα επιδόματα των δημοτικών υπαλλήλων που δεν έχουν εμβολιαστεί, αν νοσήσουν από κορονοϊό.

Σύμφωνα με επιχειρηματίες που μίλησαν στο ρωσικό Bell σχετικά με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, υπάρχουν κάποιοι που τους στηρίζουν εκτιμώντας ότι οι υπάλληλοί τους είναι πρόθυμοι να κάνουν το εμβόλιο. Άλλοι πάλι δήλωσαν ότι το 70% του προσωπικού τους δεν θέλουν να το κάνουν και σε περίπτωση που τους υποχρεώσουν πιθανότατα θα παραιτηθούν από τη δουλειά τους.

Επίσης, υπάρχει και το ζήτημα των μεταναστών εργαζομένων, όπου εκεί το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν πολλοί που δουλεύουν στην εστίαση αλλά σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία δεν περιλαμβάνονται στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με πηγή του δημαρχείου της Μόσχας που μίλησε στο Bell, οι Αρχές ελπίζουν οι εργαζόμενοι μετανάστες να λιγότεροι από το 40% του εργατικού δυναμικού (καθώς μόνο το 60% πρέπει να εμβολιαστεί). Ωστόσο, επιχειρηματίες έχουν ήδη πει σε αξιωματούχους ότι απασχολούν υψηλότερο ποσοστό. Ο δήμαρχος Μόσχας εξετάζει το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν οι μετανάστες στους εμβολιασμούς αλλά η απόφαση εξαρτάται από το “πόσο άσχημα θα πάνε τα πράγματα”.

Όπως αναφέρουν οι Moscow Times, η επιχειρηματική κοινότητα της Μόσχας κάλεσε την κυβέρνηση να χαλαρώσει τους περιορισμούς για τον εμβολιασμό ξένων πολιτών σε κρατικές κλινικές ώστε να μπορέσουν να εμβολιαστούν χιλιάδες κούριερ, εργαζόμενοι σε ντελίβερι, οδηγοί ταξί και άλλοι.
Η Μόσχα είχε αυστηροποιήσει το πλαίσιο στις αρχές της χρονιάς για να διασφαλίσει ότι οι Ρώσοι πολίτες θα λάβουν προτεραιότητα στην προσπάθεια εμβολιασμού. Συγκεκριμένα είχε θέσει ως προϋπόθεση από όσους ήθελαν να εμβολιαστούν σε δημόσια κλινική να έχουν άδεια κατοίκου στην πρωτεύουσα.

Την ίδια στιγμή, ιδιωτικές κλινικές πρόσφεραν τη δυνατότητα εμβολιασμού σε ξένους πολίτες με τιμές που ξεκινούσαν από τα 14.000 ρούβλια, δηλαδή περίπου 160 ευρώ, για τις δύο δόσεις.

φωτο 2 δανάη

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε στις 22 Ιουνίου ότι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν ανοσία δεν θα μπορούν να απασχοληθούν σε συγκεκριμένους χώρους εργασίας, ενώ σε βάρος τους μπορεί να υπάρξουν διακρίσεις. Όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, “η πραγματικότητα είναι ότι τέτοιου είδους διακρίσεις θα υπάρξουν αναπόφευκτα. Οι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν ανοσία δεν θα μπορούν να εργαστούν παντού. Δεν είναι δυνατόν. Αυτό θα αποτελέσει απειλή σε αυτούς που είναι γύρω τους”.

Παράλληλα, από τις 28 Ιουνίου η Ρωσία ετοιμάζεται να επαναφέρει τις αεροπορικές πτήσεις με τις εξής χώρες: Ηνωμένες Πολιτείες, Ιταλία, Κύπρο, Βόρεια Μακεδονία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Ιορδανία και Ιρλανδία. Επίσης, όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός Τατιάνα Γκολίκοβα, οι πολίτες της Κίνας και του Λιχτενστάιν θα μπορούν να εισέλθουν στη χώρα.

Ακόμη, από τις 28 Ιουνίου θα είναι και η Ελλάδα μεταξύ των χωρών προς τις οποίες αυξάνεται ο αριθμός των πτήσεων από διεθνή αεροδρόμια σειράς ρωσικών πόλεων. Έτσι, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Τουριστικών Πρακτόρων της Ρωσίας, θα μπορούν να πραγματοποιούνται πτήσεις προς την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, την Ρόδο, την Κέρκυρα, τον ‘Αραξο και την Ζάκυνθο.
Πιστοποιητικά εμβολιασμού στη μαύρη αγορά

Σύμφωνα με ρεπορτάζ στο ρωσικό Forbes και το Baza μεγάλη κινητικότητα υπάρχει στη μαύρη αγορά όπου πολύς κόσμος σπεύδει να προμηθευτεί πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού. Τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου εμφανίστηκαν 500 νέες ιστοσελίδες για πώληση πιστοποιητικών εμβολιασμού (ενώ άλλες 360 είχαν καταχωρηθεί τον Μάιο). Πλαστά πιστοποιητικά πωλούνται επίσης μέσω της εφαρμογής Telegram αλλά και σε φόρουμ του darknet.

Φωτο 3 δανάη
Πηγή φωτό: Baza

Η διαδικασία για τον ψεύτικο εμβολιασμό κοστίζει μερικές εκατοντάδες δολάρια και λειτουργεί ως εξής: Ο πωλητής του πλαστού πιστοποιητικού έρχεται σε επαφή με έναν γιατρό με πρόσβαση σε εμβόλια. Ο γιατρός “πετάει” μια δόση και στη συνέχεια καταγράφει τον εμβολιασμό στο σύστημα. Ο “παραλήπτης” μπορεί μάλιστα αν θέλει να συμπληρώσει στον φάκελό του λεπτομέρειες για υποτιθέμενες παρενέργειες. Τρεις εβδομάδες αργότερα γίνεται το ίδιο και για τη δεύτερη δόση και στη συνέχεια ο πελάτης παραλαμβάνει το πιστοποιητικό του.

Το Forbes ανέφερε στο σχετικό δημοσίευμα για έναν πολίτη από τη νότια πόλη Όρενμπουργκ που βρίσκεται στα σύνορα με το Καζακστάν, ο οποίος έλαβε δωρεάν από τον τοπικό γιατρό του ένα πλαστό πιστοποιητικό (επειδή και το ιατρικό προσωπικό πρέπει να συμπληρώσει ένα μίνιμουμ εμβολιασμών) και τον ευχαρίστησε κάνοντάς του δώρο ένα κουτί με σοκολάτες.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις