Οι κρατούμενοι στην Ταϊλάνδη σήκωσαν σήμερα τα μανίκια της μπλε στολής τους για να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού σε μια προσπάθεια των αρχών να περιοριστεί η εξάπλωσή του στις φυλακές της χώρας.
Από τον Απρίλιο οι αρχές της Ταϊλάνδης είναι αντιμέτωπες με την άνοδο των κρουσμάτων της covid-19 στις φυλακές, από τις πιο πολυπληθείς παγκοσμίως.
Σε πολλά κελιά οι κρατούμενοι είναι στοιβαγμένοι και αναγκάζονται να κοιμούνται ο ένας πάνω στον άλλο.
Μέχρι σήμερα περισσότερα από 35.000 κρούσματα κορονοϊού έχουν εντοπιστεί μεταξύ των κρατουμένων, από τους οποίους έχει ζητηθεί να φορούν μάσκα ακόμη και το βράδυ όταν κοιμούνται.
Η κυβέρνηση άρχισε να διανέμει στις φυλακές μια πρώτη παρτίδα 300.000 δόσεων του κινεζικού εμβολίου Sinopharm κατά της covid-19. Σήμερα το πρωί οι κρατούμενοι στην κεντρική φυλακή Τσονμπούρι, δύο ώρες νοτιοδυτικά της Μπανγκόκ, έκαναν ουρά για να εμβολιαστούν.
«Ο υπερπληθυσμός στις φυλακές είναι ένας παράγοντας που καθιστά δύσκολη την πρόληψη αυτού του είδους της ασθένειας», δήλωσε ο διευθυντής της Τσονμπούρι, ο Τσαν Βαχιραντάθ. Μέχρι στιγμής κανένας από τους 6.272 κρατούμενους δεν έχει μολυνθεί από κορονοϊό, όμως το προσωπικό παραμένει σε εγρήγορση.
Οι κρατούμενοι προτού εμβολιαστούν υποβλήθηκαν σε διαγνωστικό τεστ, ενώ προτεραιότητα δόθηκε στους ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα τα οποία τους καθιστούν ευάλωτους στην covid-19.
Το τρέχον κύμα της επιδημίας πλήττει και τον γενικό πληθυσμό της Ταϊλάνδης, με περίπου 3.000 νέα κρούσματα να καταγράφονται καθημερινά. Συνολικά στη χώρα έχουν εντοπιστεί 236.291 μολύνσεις και 1.819 θάνατοι από την αρχή της πανδημίας.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συνολικά περίπου 311.000 άνθρωποι κρατούνται στις φυλακές της Ταϊλάνδης, δυόμιση φορές η επίσημη χωρητικότητά τους.
Ο υπερπληθυσμός στις ταϊλανδέζικες φυλακές οφείλεται εν μέρει στην πολύ αυστηρή νομοθεσία για τα ναρκωτικά. Σχεδόν τέσσερις στους πέντε κρατούμενους βρίσκονται στη φυλακή για αδικήματα που συνδέονται με τη διακίνηση ναρκωτικών. Ακόμη και μια μικρή ποσότητα μεθαμφεταμίνης, μπορεί να επισύρει ποινή δεκαετούς κάθειρξης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ