Η Ολλανδία οφείλει να ζητήσει συγγνώμη για τη σκλαβιά στη διάρκεια της αποικιοκρατίας

86

Η Ολλανδία οφείλει να ζητήσει συγγνώμη για τη σκλαβιά στη διάρκεια της αποικιοκρατίας και να καταβάλλει προσπάθειες για να αντιμετωπίσει τις συνέπειές της, όπως είναι για παράδειγμα ο ρατσισμός, συνέστησε ανεξάρτητη επιτροπή.

Εγκλημα κατά της ανθρωπότητας

Η δουλεία αποτελούσε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και το ολλανδικό κράτος οφείλει να αναγνωρίσει αυτήν την «ιστορική αδικία», ανέφερε η επιτροπή αυτή, που συγκροτήθηκε από την κυβέρνηση, στην τελική έκθεσή της, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες Πέμπτη.

Ο δήμος του Aμστερνταμ αντέδρασε στην έκθεση αυτή ζητώντας συγγνώμη για τον δικό του ρόλο στη σκλαβιά ανθρώπων, τη μετατροπή τους σε αντικείμενα προς πώληση.

Η δήμαρχος Φέμκα Χάλσεμα παραδέχθηκε τη συνενοχή της πόλης στο σύστημα της δουλείας και τον ενεργό της ρόλο στο δουλεμπόριο.

Σε εκδήλωση που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά, η δήμαρχος τόνισε πως «είναι πια καιρός να εγγράψουμε τη μεγάλη αδικία της δουλείας κατά την περίοδο της αποικιοκρατίας στην ταυτότητα της πόλης μας».

Μεγάλα πλούτη

Το Αμστερνταμ είχε εξασφαλίσει μεγάλα πλούτη και ευημερία χάρη στο δουλεμπόριο. Σύμφωνα με τη δήμαρχο, την εποχή της αποικιοκρατίας, τον 18ο αιώνα, «το 40% της οικονομικής ανάπτυξης οφειλόταν στη δουλεία».

«Εξ ονόματος του δήμου, ζητώ συγγνώμη για την ενεργή εμπλοκή του δημοτικού συμβουλίου του Αμστερνταμ στο εμπορικό σύστημα της αποικιακής δουλείας και στο παγκόσμιο δουλεμπόριο», είπε η 55χρονη ολλανδή πολιτικός.

Η χειρονομία της κυρίας Χάλσεμα χαρακτηρίστηκε πολύ σημαντικό βήμα σε εθνικό επίπεδο.

Η Ολλανδία ήταν από τις τελευταίες χώρες που κατήργησαν τη δουλεία, την 1η Ιουλίου 1863, έπειτα από σχεδόν 300 χρόνια.
Η χώρα, όπως και πρώην αποικίες της όπως το Σουρινάμ και οι Αντίλλες, τιμούν την κατάργηση της δουλείας την 1η Ιουλίου κάθε χρόνο.

Η Επιτροπή Ερευνας που συστήθηκε από την κυβέρνηση πρότεινε η 1η Ιουλίου να γίνει εθνική εορτή.

«Η αντιμετώπιση του θεσμικού ρατσισμού»

Η συζήτηση για τη δουλεία στην ιστορία της χώρας βρέθηκε στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου στην Ολλανδία εν μέρει λόγω των διαδηλώσεων του κινήματος Black Lives Matter στις ΗΠΑ.

Η ανεξάρτητη επιτροπή συνέστησε επίσης στο ολλανδικό βασίλειο να κάνει προσπάθειες για να ξεριζωθεί ο ρατσισμός, που όπως κρίνει εν μέρει οφείλεται στη δουλεία.

«Η αντιμετώπιση του θεσμικού ρατσισμού στην αγορά εργασίας, στη στέγη, στην εκπαίδευση και στην αστυνόμευση είναι ζήτημα που χρειάζεται ιδιαίτερη και επείγουσα προσοχή», σημείωσε.

«Είναι σαφές ότι η ιστορία δεν γυρίζει πίσω», τονίζεται στο κείμενο. «Ωστόσο, είναι εφικτό να εκφραστεί η βούληση να αποκατασταθεί, στον βαθμό που είναι δυνατό, αυτή η ιστορική αδικία που βιώνεται ως αδικία ως ακόμη και σήμερα, οι συνέπειές της είναι ακόμη αισθητές».

Πούλησαν πάνω από 500.000 Αφρικανούς

Στο απόγειο της ολλανδικής αποικιοκρατικής αυτοκρατορίας, η χώρα κατείχε επτά αποικίες, στην Καραϊβική, ανάμεσά τους το Σουρινάμ και το Κουρασάο, στη Νότια Αφρική, και στη σημερινή Ινδονησία, προπύργιο τον 17ο αιώνα της Ολλανδικής Εταιρείας των Ανατολικών Ινδιών.

Η εταιρεία είχε εξάλλου σειρά οχυρών στη σημερινή Γκάνα και ιστορικοί υπολογίζουν ότι οι ολλανδοί δουλέμποροι πούλησαν πάνω από μισό εκατομμύριο Αφρικανούς στην αμερικανική ήπειρο, κυρίως στη Βραζιλία και στην Καραϊβική.

Η ολλανδική πρωτεύουσα είναι η πρώτη πόλη – και ο πρώτος δημόσιος θεσμός – που ζήτησε συγγνώμη. Αναμένεται να ακολουθήσουν το Ρότερνταμ, η Ουτρέχτη και η Χάγη, που εξετάζουν το ζήτημα.

Δεν αναμένεται επίσημη συγγνώμη

Σε εθνικό επίπεδο, η Ολλανδία δεν αναμένεται να ζητήσει επίσημα συγγνώμη για τον ρόλο της στο δουλεμπόριο. Σύμφωνα με τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, η εποχή αυτή είναι πολύ μακρινή, ο διάλογος και οι συγγνώμες απλώς θα αναζωπύρωναν εντάσεις.

Περί το 50% των Ολλανδών που έχουν καταγωγή από το Σουρινάμ και τις Αντίλλες ανέφεραν πως βίωσαν διακρίσεις το 2018, σύμφωνα με την κεντρική στατιστική υπηρεσία της Ολλανδίας.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις