Αν και κατά πάσα πιθανότητα θα πρόκειται για κάποιο διαστημικό «σκουπίδι», η ρωσική διαστημική υπηρεσία ενημέρωσε για το επερχόμενο περιστατικό.
Συγκεκριμένα, ένα «άγνωστο» αντικείμενο θα προσεγγίσει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το πρωί της Πέμπτης, τα ρωσικά μέσα ελέγχου παρακολουθούν την κατάσταση , αλλά δεν υπάρχει απειλή, δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας Roskosmos Ντμίτρι Ρογκόζιν.
«Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η αμερικανική πλευρά, η προσέγγιση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) με διαστημικό αντικείμενο που χαρακτηρίζεται “UNKNOWN”, προβλέπεται να γίνει στις 08.07.2021 και 16:16:05 ώρα Μόσχας. Η ελαχίστη απόσταση είναι 4,8 χιλιόμετρα. Η πιθανότητα σύγκρουσης είναι 1.28Ε-05. Σύμφωνα με τα στοιχεία των δικών μας μέσων παρακολούθησης, η προσέγγιση με τον ISS με το διαστημικό αντικείμενο που χαρακτηρίζεται «ΑΓΝΩΣΤΟ» προβλέπεται να γίνει 08.07.2021 και 16:16:05 ώρα Μόσχας. Η ελαχίστη απόσταση είναι 4.584 χιλιόμετρα. Η πιθανότητα σύγκρουσης είναι 1.12Ε-11» έγραψε ο Ρογκόζιν στο κανάλι του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram.
Ωστόσο, λίγο αργότερα η Roskosmos ανακοίνωσε ότι το «Άγνωστο» αντικείμενο που θα προσεγγίσει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), θα βρεθεί σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου και όχι των 4,8 χιλιομέτρων όπως είχε υπολογίσει νωρίτερα. Στην ανακοίνωση της Roskosmos αναφέρεται ότι το «άγνωστο» αντικείμενο, που θα προσεγγίσει τον ISS σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του αυτοματοποιημένου συστήματος προειδοποιήσεις για επικίνδυνες καταστάσεις στον διαστημικό χώρο πέριξ της Γης, ανήκει στην κατηγορία των «διαστημικών σκουπιδιών».
Νωρίτερα, ο επικεφαλής του πληροφοριακού αναλυτικού κέντρου СHNIImash (υπάγεται στην Roskosmos) Ίγκορ Μπάκαρας, δήλωσε στο πρακτορείο TASS, ότι το ρωσικό αυτοματοποιημένο σύστημα προειδοποιήσεων επικίνδυνων καταστάσεων στον διαστημικό χώρο πέριξ της Γης το 2020 κατέγραψε 220 επικίνδυνες προσεγγίσεις στον ISS αντικειμένων που εντάσσονται στην κατηγορία των διαστημικών σκουπιδιών. Τον περασμένο χρόνο οι εμπειρογνώμονες αναγκάσθηκαν να αλλάξουν δύο φορές την τροχιά του Διαστημικού σταθμού για να αποφευχθούν συγκρούσεις με “διαστημικά σκουπίδια“.
Photo: NASA