Σε μια σπουδαία ανακάλυψη προχώρησαν επιστήμονες, αφού εντόπισαν για πρώτη φορά έναν σεληνιακό δίσκο γύρω από έναν πλανήτη, πέρα από το ηλιακό μας σύστημα, που θυμίζει το σύστημα Γης – Σελήνης!
Σύμφωνα με το Reuters, αυτός ο πλανήτης μοιάζει με τον Δία, όντας περιτριγυρισμένος από ένα δίσκο αερίου και σκόνης, αρκετά μεγάλο ώστε να μπορεί να γεννήσει τρία φεγγάρια όπως αυτό που περιστρέφεται γύρω από τη Γη.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το παρατηρητήριο ALMA στην έρημο Atacama της Χιλής για να ανιχνεύσουν τον δίσκο στροβιλισμένου υλικού που συσσωρεύεται γύρω από έναν από τους δύο νεογέννητους πλανήτες που φαίνονται σε τροχιά γύρω από έναν νεαρό πλανήτη, που ονομάζεται PDS 70, ο οποίος βρίσκεται σχετικά κοντά 370 έτη φωτός από τη Γη. Έτος φωτός είναι η απόσταση που διανύει το φως σε ένα χρόνο, περίπου 5,9 τρισεκατομμύρια μίλια (9,5 τρισεκατομμύρια χλμ.).
Ονομάζεται περιφερειακός δίσκος και από αυτούς γεννιούνται τα φεγγάρια-δορυφόροι. Η ανακάλυψη, ανέφεραν οι ερευνητές, προσφέρει μια βαθύτερη κατανόηση για το σχηματισμό πλανητών και φεγγαριών.
Περισσότεροι από 4.400 πλανήτες έχουν ανακαλυφθεί έξω από το ηλιακό μας σύστημα, που ονομάζονται εξωπλανήτες. Δεν έχουν βρεθεί δίσκοι πλανητικού μέχρι τώρα, διότι όλοι οι γνωστοί εξωπλανήτες κατοικούσαν σε “ώριμα” – πλήρως ανεπτυγμένα – ηλιακά συστήματα, εκτός από τους δύο πλανήτες – βρέφη σε τροχιά γύρω από το PDS 70.
“Αυτές οι παρατηρήσεις είναι μοναδικές – μέχρι στιγμής – και προσδωκόμενες από καιρό, προκειμένου να δοκιμαστεί η θεωρία του σχηματισμού πλανητών και να παρατηρηθεί άμεσα η γέννηση των πλανητών και των δορυφόρων τους”, δήλωσε ο αστρονόμος Myriam Benisty του Πανεπιστημίου της Γκρενόμπλ, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο Astrophysical Journal Letters.
“Στο ηλιακό μας σύστημα, οι εντυπωσιακοί δακτύλιοι του Κρόνου, ένας πλανήτης γύρω από τον οποίο περιστρέφονται πάνω από 80 φεγγάρια, αντιπροσωπεύουν ένα λείψανο ενός αρχέγονου δίσκου που σχηματίζει φεγγάρι”, δήλωσε συγγραφέας της μελέτης Stefano Facchini του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου.
Το πορτοκαλί αστέρι PDS 70, περίπου της ίδιας μάζας με τον ήλιο μας, είναι περίπου 5 εκατομμύρια χρόνια – μια αναλαμπή του ματιού στον κοσμικό χρόνο. Οι δύο πλανήτες είναι ακόμη νεότεροι.
Και οι δύο πλανήτες είναι παρόμοιοι (αν και μεγαλύτεροι) με τον Δία, έναν γίγαντα φυσικού αερίου που είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος. Γύρω από έναν από τους δύο πλανήτες, που ονομάζεται PDS 70c, παρατηρήθηκε ένας δίσκος που σχηματίζει φεγγάρι. Οι ερευνητές βρήκαν στο παρελθόν στοιχεία για έναν δίσκο γύρω από αυτόν τον πλανήτη, αλλά τώρα το επιβεβαίωσαν.
Και οι δύο πλανήτες είναι “ακόμα στη νιότη τους”, είπε ο Facchini και βρίσκονται σε ένα δυναμικό στάδιο στο οποίο εξακολουθούν να αποκτούν την ατμόσφαιρά τους. Το PDS 70c περιστρέφεται γύρω από το άστρο του σε 33 φορές την απόσταση της Γης από τον ήλιο, παρόμοιο με τον πλανήτη Ποσειδώνα στο ηλιακό μας σύστημα. Ο Μπένιστι είπε ότι υπάρχουν πιθανοί επιπλέον μέχρι σήμερα μη εντοπισμένοι πλανήτες στο σύστημα.
Πηγή: reuters.com