Την λένε Μομίγι Νισίγια και σε ηλικία 13 ετών έγινε «χρυσή» ολυμπιονίκης. Η πρωταθλήτρια της Ιαπωνίας κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Street σκέιτμπονρτ γυναικών, στην πρεμιέρα του αθλήματος στο Ολυμπιακό Πρόγραμμα. Έγινε μία από τις νεαρότερες γυναίκες, στην ιστορία του θεσμού, που φόρεσαν στο λαιμό τους ολυμπιακό μετάλλιο. Στη δεύτερη θέση του βάθρου ανέβηκε η, επίσης, 13χρονη Ραγίσα Λίαλ (Βραζιλία) και στην 3η η 16χρονη Φούνα Νακαγιάμα (Ιαπωνία).
Τα κορίτσια του σκέιτμπορντ δεν παίζουν με τις κούκλες. Το δικό τους παιχνίδι είναι μία σανίδα που τα… ταξιδεύει. Τα ταξιδεύει παντού. Στην προκειμένη περίπτωση των τριών νεαρών πρωταθλητριών το ταξίδι είχε προορισμό το ολυμπιακό βάθρο. Στο Τόκιο το ολυμπιακό βάθρο που είχε στηθεί για το αγώνισμα του Street σκέιτμπονρτ έλαμψε με χαμόγελα κοριτσιών που βρίσκονται στην προεφηβεία ή την εφηβεία.
Η Μομίγο Νισίγια, όπως και οι υπόλοιπες πρωταθλήτριες, είναι γνωστές στον κόσμο του σκέιτμπορντ και διαθέτουν εκατοντάδες χιλιάδες θαυμαστές. Το 2021 είχε αναδειχθεί δευτεραθλήτρια κόσμου στο αγαπημένο της άθλημα, στη διοργάνωση που είχε διεξαχθεί στη Ρώμη.
Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού που μικρά παιδιά από όλο τον κόσμο άνοιξαν τους τηλεοπτικούς δέκτες τους για να δουν Ολυμπιακούς Αγώνες γιατί σε αυτούς παίρνουν μέρος αθλητές και αθλήτριες που βρίσκονται κοντά στην ηλικία τους, τους γνωρίζουν από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και τους νιώθουν σαν να είναι στην παρέα τους. Εξάλλου, όλοι ανήκουν στην οικογένεια του σκέιτμπορντ και λατρεύουν αυτή τη σανίδα με τις τέσσερις ρόδες που έγινε άθλημα επειδή, κάπου στη δεκαετία του ‘50, στις γειτονιές της Καλιφόρνιας, οι σέρφερ ήθελαν να νιώθουν αδρεναλίνη και τις ημέρες που δεν υπήρχαν κύματα.
ΦΩΤΟ REUTERS/Toby Melville