Η “άλλη” πλευρά της Νέας Ζηλανδίας – Πώς δημιούργησε κύμα αστέγων εν μέσω πανδημίας

55

Η Νέα Ζηλανδία τον Δεκέμβριο του 2020 ”ανακηρύχθηκε” ως η καλύτερη χώρα για να ζει κάποιος εν μέσω πανδημίας από το Covid Resilience του Bloomberg. Επίσης, το 2021 σε έρευνα του Economist Intelligence Unit (EIU) η πόλη Ώκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, αναδείχθηκε επίσης πρώτη μεταξύ 140 από όλο τον πλανήτη, βάσει του συνολικού της σκορ σε παράγοντες όπως η σταθερότητα, οι υποδομές, η εκπαίδευση και η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

Δεδομένων των άριστων επιδόσεων της Νέας Ζηλανδίας στη μάχη κατά της πανδημίας και της προβολής της λόγω της ιδιαίτερα δημοφιλούς πρωθυπουργού, Τζασίντα Άρντερν, τυγχάνει ιδιαίτερης προβολής και από πολλούς χαρακτηρίζεται ως ”χώρα πρότυπο”. 

Ο επίγειος παράδεισος όμως έχει τα σκοτεινά μυστικά του ή σκοτεινές όψεις που κανείς δεν θέλει να αντικρίσει και προτιμά να στρέφει το βλέμμα αλλού.

Piero Damiani via Getty Images
Η πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας, Γουέλινγκτον 

 

Μια ανελέητη στεγαστική κρίση. Η εκτόξευση των τιμών

Στη Νέα Ζηλανδία  μαίνεται μια σφοδρή στεγαστική κρίση και φυσικά τα πρώτα θύματα είναι οι πιο περιθωριοποιημένες κοινότητες και οι πολίτες και τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, η αρμόδια Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισημαίνει πως η στεγαστική κρίση στη χώρα κατέστησε πολλούς ανθρώπους άστεγους και όπως ανακοινώθηκε αρχίζει μια έρευνα σχετικά με τον κλάδο της αγοράς ακινήτων στη Νέα Ζηλανδία.

Κάποια μέτρα που ελήφθησαν από την κυβέρνηση στις αρχές του έτους δεν απέδωσαν καρπούς και οι τιμές των ακινήτων συνέχισαν να ανεβαίνουν σε εξωπραγματικά ύψη. 

Όπως επισημαίνεται οι επενδυτές εξαργύρωσαν τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια και τη φθηνή πρόσβαση σε κεφάλαια υπό τις κυβερνητικές δαπάνες για την τόνωση της πανδημίας.

Οι τιμές των ακινήτων στη Νέα Ζηλανδία έχουν αυξηθεί κατά το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, κατά περίπου  30% τους τελευταίους 12 μήνες.

″Η στεγαστική κρίση στη χώρα συνιστά και μια κρίση σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα αφού σχετίζεται με την ιδιοκτησία σπιτιού, την ενοικίαση, την κρατική στέγαση και την έλλειψη στέγης”, σχολιάζει ο επικεφαλής επίτροπος της Νέας Ζηλανδίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Πολ Χαντ. 

”Έχει ένα τιμωρητικό αντίκτυπο ειδικά στις πιο περιθωριοποιημένες ομάδες στην κοινότητά μας”.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις