Συγκλονίζουν τον πλανήτη οι σκηνές χάους που επικρατούν μέσα αλλά και γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, με χιλιάδες Αφγανούς να προσπαθούν απεγνωσμένα να δραπετεύσουν από τη χώρα. Τα περισσότερα περιστατικά βίας καταγράφονται στην είσοδο του αεροδρομίου, όπου οι Ταλιμπάν απωθούν το πλήθος κόσμους που έχει συγκεντρωθεί, χρησιμοποιώντας όπλα, ξύλινα ραβδιά ακόμα και λάστιχα. Λίγοι είναι αυτοί που καταφέρνουν να περάσουν.
Γράφημα που έδωσαν στη δημοσιότητα οι New York Times δείχνει πώς οι Ταλιμπάν καταφέρνουν να μπλοκάρουν την έξοδο, πού ακριβώς γίνονται οι περιπολίες και το σημείο που βρίσκονται όσοι προσπαθούν να διαφύγουν.
Στο μεταξύ βίντεο που κάνει τον γύρο του Διαδικτύου δείχνει ένα μικρό κορίτσι τη στιγμή που παραδίδεται σε Βρετανούς και Αμερικανούς στρατιώτες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ πάνω από το τείχος που υπάρχει στο εσωτερικό του. Ερωτηθείς για το βίντεο, ο υπουργός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας τόνισε ότι η Βρετανία δεν είναι σε θέση να απομακρύνει ασυνόδευτα παιδιά από το Αφγανιστάν και πρόσθεσε: «Το παιδί μεταφέρθηκε επειδή έχει απομακρυνθεί και η οικογένειά του». Ο κ. Γουάλας σημείωσε επίσης ότι Βρετανοί στρατιώτες στο αεροδρόμιο αντιμετωπίζουν μια κρίσιμη κατάσταση. «Είναι πολύ δύσκολο για τους στρατιώτες να αντιμετωπίζουν κάποιους απελπισμένους ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους θέλουν απλώς να φύγουν από τη χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πολλές οικογένειες έχουν κατασκηνώσει έξω από την κύρια πύλη και τους γύρω δρόμους, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν θέση σε μία πτήση για το εξωτερικό. Αντηχούν οι πυροβολισμοί στον κύριο δρόμο που οδηγεί στο αεροδρόμιο και ο οποίος φυλάσσεται από τους Ταλιμπάν.
Από την Κυριακή, δώδεκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εντός και πέριξ του αεροδρομίου της Καμπούλ. Οι θάνατοι αυτοί προκλήθηκαν είτε από πυρά είτε από ποδοπάτημα, δήλωσε σήμερα στέλεχος των Ταλιμπάν και κάλεσε τους πολίτες, οι οποίοι εξακολουθούν να συνωστίζονται στις πύλες του αεροδρομίου να επιστρέψουν στα σπίτια τους αν δεν έχουν το νόμιμο δικαίωμα να ταξιδέψουν.
Μπορέλ: 300 άτομα προσπαθούν να φτάσουν στο αεροδρόμιο
Για μια «νέα επώδυνη πραγματικότητα στο Αφγανιστάν» και μια «καταστροφή» έκανε λόγο ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, μιλώντας στις επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου. Ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι 106 μέλη του προσωπικού της Ε.Ε. με τις οικογένειές τους προσγειώθηκαν απόψε στη Μαδρίτη, ωστόσο όπως σημείωσε υπάρχουν ακόμη 300 που προσπαθούν να φτάσουν στο αεροδρόμιο, τονίζοντας ότι πρόκειται για ανθρώπους που «υπερασπίστηκαν τα συμφέροντα της ΕΕ». Επίσης, επισήμανε ότι χρειάζεται στήριξη όχι μόνο για εκείνους που επιθυμούν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν, αλλά και για εκείνους που θέλουν να μείνουν. O Zoζέπ Μπορέλ ξεκαθάρισε ότι επαφή με τους Ταλιμπάν «δεν συνεπάγεται αναγνώρισή τους».
Μπάιντεν: Θα μείνουμε μέχρι να απομακρυνθούν όλοι οι Αμερικανοί
Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι στρατιώτες των ΗΠΑ θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν μεχρι να ολοκληρωθεί η επιχείρηση εκκένωσης όλων των Αμερικανών που απομένουν στη χώρα, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως θα βρίσκονται εκεί πέραν της 31ης Αυγούστου, προθεσμίας που όρισε ο ίδιος ο ένοικος του Λευκού Οίκου για την ολοκήρωση της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων. «Αν συνεχίζουν να βρίσκονται εκεί αμερικανοί πολίτες, θα παραμείνουμε ωσότου να τους απομακρύνουμε όλους», είπε ο κ. Μπάιντεν στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC News.
Στο Αφγανιστάν εξακολουθούν να παραμένουν μέχρι σήμερα 10.000 έως 15.000 Αμερικανοί πολίτες, καθώς και 50.000 – 65.000 Αφγανοί που βοήθησαν τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ την τελευταία εικοσαετία και κινδυνεύουν από τους Ταλιμπάν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν ξεκαθάρισε ποιες είναι οι προθέσεις του για τους Αφγανούς που δεν έχουν καταφέρει να φθάσουν στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ μέχρι στιγμής. Η Ουάσινγκτον κατηγορεί τους Ταλιμπάν πως αθετούν την υπόσχεσή τους να επιτρέψουν ανεμπόδιστη πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ σε όλους όσοι θέλουν να φύγουν.
Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε την Τετάρτη ότι περίπου 1.800 άνθρωποι απομακρύνθηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες. Αριθμός που απέχει σημαντικά από τις εκτίμησεις του Πενταγώνου, που έκαναν λόγο για απομάκρυνση 5.000 έως 9.000 ανθρώπων καθημερινώς. Περίπου 6.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το Αφγανιστάν από το Σάββατο.