Νέα αύξηση κρουσμάτων αντιμετωπίζει το Ισραήλ, που κάποτε αποτελούσε παράδειγμα αντιμετώπισης της πανδημίας, με το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του να είναι πλήρως εμβολιασμένο και με τα μέτρα για τις μάσκες και την κοινωνική απόσταση να ανήκουν στο παρελθόν.
Σύμφωνα με τη New York Times, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, το Ισραήλ, χώρα «υπόδειγμα» στη μάχη κατά της πανδημίας, αντιμετωπίζει μεγάλη αύξηση κρουσμάτων, με τον αριθμό των λοιμώξεων να έχει διπλασιαστεί, και την κυβέρνηση να επαναφέρει τους περιορισμούς στις συναθροίσεις και τα μέτρα στα εμπορικά κέντρα και στους χώρους ψυχαγωγίας, ενώ δεν αποκλείει και την πιθανότητα επιβολής νέου lockdown.
Τα υψηλά ποσοστά λοιμώξεων σε όσους έχουν εμβολιαστεί στο Ισραήλ έχουν προκαλέσει ανησυχίες στους ειδικούς, οι οποίοι αναρωτιούνται εάν, με την πάροδο του χρόνου, το εμβόλιο χάνει την αποτελεσματικότητά του. Το εμβόλιο, ενδεχομένως, να μην είναι αποτελεσματικό ενάντια στην ιδιαίτερα μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, ενώ, επίσης, οι ηλικιωμένοι, που ήταν και η πρώτη ηλικιακή ομάδα στο Ισραήλ που εμβολιάστηκε, διαθέτουν ένα περισσότερο ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα και αυτό τους καθιστά, αυτόματα, πιο ευάλωτους.
Μέχρι τον περασμένο Ιούνιο, το Ισραήλ αποτελούσε τη χώρα «παράδειγμα» που κέρδισε τη μάχη με τον κορωνοϊό, διαθέτοντας τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμών, τα χαμηλότερα ποσοστά λοιμώξεων και διασωληνωμένων, και με τον πληθυσμό της να είναι πολύ κοντά στο να χτίσει το πολυπόθητο τείχος ανοσίας. Όλα αυτά, όμως, αποδείχθηκαν λάθος, καθώς δεν είχε γίνει, ακόμη, κατανοητό ότι τα δεδομένα αλλάζουν με την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων.
Είναι, γενικώς, αποδεκτό ότι το εμβόλιο προστατεύει τους πολίτες από το ενδεχόμενο σοβαρής νόσησης. Ωστόσο, τα νέα δεδομένα από την περίπτωση του Ισραήλ αποδεικνύουν το αντίθετο, τουλάχιστον για όσους κατατάσσονταν στις ηλικιακές ομάδες που εμβολιάστηκαν πρώτες, με τα ποσοστά λοιμώξεων και θανάτων να αυξάνονται κατακόρυφα, τον τελευταίο μήνα.
Ήδη από τον Μάιο, ειδικοί προειδοποιούσαν ότι, παρά την επιτυχία που είχε σημειώσει το Ισραήλ στη μάχη με τον κορωνοϊό, η πανδημία δεν είχε τελειώσει, ιδιαίτερα υπό την απειλή των νέων μεταλλάξεων και ενώ από τους 9 εκ. πολίτες, το 1 εκ.είχε επιλέξει να μην εμβολιαστεί.
Δεδομένα από το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ, στα τέλη Ιουλίου, έδειξαν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου Pfizer ενάντια στον ιό ανερχόταν στο 39%, κατά τα τέλη Ιουνίου και τις αρχές Ιουλίου, σε σχέση με το 95% από τον Ιανουάριο μέχρι τις αρχές Απριλίου. Και στις δύο περιπτώσεις, ωστόσο, η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού στην προστασία από το ενδεχόμενο σοβαρής νόσησης ανερχόταν στο 90%.
Με τα κρούσματα να αυξάνονται, ιδιαίτερα με τη χαλάρωση των πολιτών, κατά την καλοκαιρινή περίοδο, και ενώ πολλοί επέρριπταν τις ευθύνες στην κυβέρνηση, ότι δεν αντιμετώπισε άμεσα τη νέα αυτή απειλή, επανήλθε η επιβολή χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, χωρίς, όμως, ιδιαίτερη ανταπόκριση από το κοινό. Παράλληλα, οι υγειονομικοί ζητούσαν την επιβολή αυστηρότερων μέτρων, όπως τον περιορισμό του αριθμού των ατόμων σε συναθροίσεις, και η συμβουλευτική επιτροπή της κυβέρνησης επέμενε στην επαναφορά και τήρηση του κανόνα της επίδειξης του εγγράφου βεβαίωσης εμβολιασμού για ορισμένες δραστηριότητες.
Χορήγηση τρίτης δόσης εμβολιασμού
Οι πολίτες έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους, πλέον, στη τρίτη δόση εμβολιασμού, ξεκινώντας από την ηλικιακή ομάδα των 50+. Η χορήγηση των τρίτων δόσεων έχει ήδη ξεκινήσει και οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτό θα συμβάλλει στη μείωση των λοιμώξεων.
Η έναρξη χορηγήσεων τρίτων δόσεων έχει προκαλέσει συζητήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Ήδη, η κυβέρνηση Μπάιντεν, την Τετάρτη, δήλωσε ότι όσοι Αμερικανοί έχουν εμβολιαστεί με τα εμβόλια Pfizer ή Moderna θα έχουν τη δυνατότητα να τους χορηγηθεί τρίτη δόση εμβολιασμού 8 μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.
Εντούτοις, ο ΠΟΥ υποστηρίζει ότι τα διαθέσιμα εμβόλια θα πρέπει να διατεθούν για τον εμβολιασμό όσων ατόμων ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου στις φτωχότερες χώρες, όπου λίγοι είναι αυτοί που έχουν εμβολιαστεί και από όπου μπορεί να προκύψουν νέες μεταλλάξεις.