Συγκεκριμένα, 216.000 παιδιά φέρονται να έπεσαν θύματα κακοποίησης από κληρικούς και μοναχούς, με τη γαλλική Καθολική Εκκλησία «να δείχνει βαθιά, πλήρη, ακόμα και απάνθρωπη αδιαφορία όλα αυτά τα χρόνια», όπως αναφέρει ο επικεφαλής της Επιτροπής που πραγματοποίησε την έρευνα, Ζαν-Μαρκ Σοβέ.
Τα περισσότερα θύματα ήταν αγόρια ηλικίας από 10 έως 13 ετών. Υπολογίζεται ότι τα τελευταία 70 χρόνια υπήρξαν στις τάξεις του γαλλικού κλήρου περίπου 2.900-3.200 παιδόφιλοι.
Όπως καταγγέλλει ο Σοβέ, η Εκκλησία, όχι μόνο δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει την κακοποίηση των παιδιών, αλλά κάποιες φορές εν γνώσει της έφερνε τα θύματα σε επαφή με τους θύτες.
Η Επιτροπή που διεξήγε την έρευνα δημιουργήθηκε από επισκόπους της Καθολικής Εκκλησίας στα τέλη του 2018 για να ρίξει φως στις κακοποιήσεις και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του κόσμου στην Εκκλησία σε μια εποχή που μειώνεται ο αριθμός των εκκλησιαζομένων.
Η Εκκλησία δεν είχε καμία συμμετοχή στην έρευνα.
«Να αποζημιωθούν τα θύματα»
Ο Σοβέ σημείωσε ότι το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται, επισημαίνοντας ότι η Εκκλησία έδειχνε ως τη δεκαετία του 2000 απόλυτη αδιαφορία για τα θύματα και ότι άρχισε πραγματικά να αλλάζει τη στάση της μόνο το 2015-2016.
Τα περίπου 2.700 θύματα εντοπίστηκαν από την Επιτροπή μέσω κλήσεων για κατάθεση και χιλιάδες περισσότερα βρέθηκαν σε αρχεία.
Στην έρευνα περιλαμβάνονται μια σειρά συστάσεων ώστε να αποφευχθούν ανάλογα περιστατικά στο μέλλον. Ανάμεσά τους είναι ο συστηματικός έλεγχος του ποινικού μητρώου οποιουδήποτε έρχεται σε συχνή επαφή με παιδιά ή ευάλωτα άτομα μέσω της Εκκλησίας, καθώς και η ανάλογη εκπαίδευση των κληρικών.
Επίσης, ζητά την οικονομική αποζημίωση των θυμάτων η οποία, «αν και δεν είναι αρκετή να γιατρέψει το ψυχολογικό τραύμα της σεξουαλικής κακοποίησης, είναι παρόλα αυτά απαραίτητη στο πλαίσιο της διαδικασίας αναγνώρισης του εγκλήματος».
«Συγγνώμη» από την Καθολική Εκκλησία
Ο ιδρυτής της Ένωσης θυμάτων «La Parole Liberee», Φρανσουά Ντεβό, έχοντας υπάρξει και ο ίδιος θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, είπε σε εκπροσώπους της Εκκλησίας κατά την παρουσίαση της έρευνας: «Είσαστε ντροπή για την ανθρωπότητα. Σε αυτήν την κόλαση έχουν γίνει αποτρόπαια μαζικά εγκλήματα (…) αλλά υπάρχουν και χειρότερα, προδοσία της εμπιστοσύνης, προδοσία της ηθικής, προδοσία των παιδιών».
Παράλληλα, κατηγόρησε την Εκκλησία για δειλία.
Ο Ερίκ ντε Μουλέν-Μποφόρ, αρχιεπίσκοπος της Ρενς και επικεφαλής της Συνόδου των Γάλλων Επισκόπων, δήλωσε ότι η Εκκλησία ντρέπεται, ζήτησε συγχώρεση και υποσχέθηκε να δράσει.