Η είδηση παραπέμπει σε ταινία επιστημονικής φαντασίας αλλά είναι αληθινή και συγγκεκριμένα συμβαίνει στη Ρωσία.
Ένα σύστημα πληρωμής για εισιτήρια που χρησιμοποιεί τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου εγκαινίασε πριν λίγες ημέρες για το επιβατικό κοινό το εκτεταμένο δίκτυο του μετρό Μόσχας σε περισσότερους από 240 σταθμούς του.
Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, η πρωτοβουλία αυτή είναι η πρώτη του είδους της στον κόσμο.
Η Μόσχα, με πληθυσμό 12,7 εκατ. κατοίκων, διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα συστήματα βιντεοεπιτήρησης στον κόσμο.
Έχει χρησιμοποιήσει την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου για την επιβολή της καραντίνας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ενώ διαδηλωτές που συμμετείχαν σε πολιτικές συγκεντρώσεις έχουν δηλώσει ότι η αστυνομία την έχει χρησιμοποιήσει για προληπτικές συλλήψεις και κρατήσεις.
Τώρα, οι αρχές δίνουν τη δυνατότητα σε όσους χρησιμοποιούν το μετρό να κάνουν χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου για να πληρώνουν το εισιτήριό τους, μέσω ενός συστήματος που ονομάζεται «FacePay» και είναι εγκατεστημένο σε περιστρεφόμενο μηχανισμό (τουρνικέ) που είναι εξοπλισμένος με κάμερες.
«Η Μόσχα είναι η πρώτη πόλη στον κόσμο, όπου αυτό το σύστημα λειτουργεί σε τέτοια κλίμακα», δήλωσε ο Μαξίμ Λιξούτοφ, επικεφαλής της διεύθυνσης μεταφορών της πρωτεύουσας της Ρωσίας.
Ο Λιξούτοφ δήλωσε ότι η χρήση του «FacePay» είναι προαιρετική και πως οι άλλοι τρόποι πληρωμής παραμένουν σε χρήση.
Μέχρι τώρα, πριν τεθεί σε λειτουργία το εν λόγω σύστημα, οι επιβάτες έπρεπε να δώσουν τη φωτογραφία τους και να τη συνδέσουν με τις κάρτες μετακίνησης και τις τραπεζικές τους κάρτες, μέσω μιας εφαρμογής του μετρό της Μόσχας. Πλέον όσοι χρησιμοποιήσουν το μετρό, και είναι εγγεγραμμένοι στο «FacePay» αρκεί απλώς να κοιτάξουν σε μια κάμερα που έχει τοποθετηθεί σε έναν καθορισμένο διάδρομο.
Η διεύθυνση μεταφορών της πόλης δήλωσε ότι τα δεδομένα των επιβατών θα κρυπτογραφούνται με ασφάλεια. Ωστόσο, ομάδες που ασχολούνται με την προστασία των ψηφιακών δικαιωμάτων, ισχυρίζονται ότι το σύστημα θα μπορούσε να υπονομεύσει την ιδιωτικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η ομάδα Roskomsvoboda, που ασχολείται με την προστασία των ψηφιακών δικαιωμάτων και της ελευθερίας των πληροφοριών, προειδοποίησε ότι το «FacePay» θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς παρακολούθησης.
Το 2018, όταν η Ρωσία είχε φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, το γραφείο του δημάρχου της Μόσχας είχε ανακοινώσει ότι είχε θέσει σε εφαρμογή ένα σύστημα αναγνώρισης προσώπου στο μετρό για τον εντοπισμό καταζητούμενων εγκληματιών.