Βολιβία: Ακραία υπεριώδης ακτινοβολία «ψήνει» την πρωτεύουσα της χώρας

«Αυτός ο ήλιος δεν είναι φυσιολογικός» λένε οι κάτοικοι της Λα Παζ - Ενα ακόμη τρομακτικό απόνερο της κλιματικής αλλαγής.

106

Η πόλη Λα Παζ στα υψίπεδα της Βολιβίας πλήττεται από ένα ακραίο κύμα καύσωνα, με τα επίπεδα της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) να εκτινάσσονται στα ύψη, ενώ το φαινόμενο επιδεινώνεται εξαιτίας των ασυνήθιστα χαμηλών επιπέδων νέφωσης που ορισμένοι ειδικοί συνδέουν με την κλιματική αλλαγή.

Τα επίπεδα της υπεριώδους ακτινοβολίας κατά καιρούς τις τελευταίες εβδομάδες έφτασαν το 21, σε μια κλίμακα που συνήθως ανεβαίνει έως και το 20. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ένας δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας κοντά στο 11 θεωρείται «ακραίος», με τους ανθρώπους να προειδοποιούνται να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο.

«Ο ήλιος καίει. Αυτός ο ήλιος δεν είναι φυσιολογικός» λένε οι κάτοικοι της Λα Παζ, καθώς οι άνθρωποι στην πόλη με υψόμετρο 3.600 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας προσπαθούσαν να δροσιστούν τρώγοντας τριμμένο πάγο και μένοντας στη σκιά.

Οι περιοχές των Ανδεων της Νότιας Αμερικής με το μεγάλο υψόμετρο μπορούν να πληγούν από μερικά από τα πιο επικίνδυνα επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας στον κόσμο, με αριθμούς που κατά καιρούς έχουν φτάσει σε ύψη ρεκόρ πάνω από το 40. Αλλά ένας αριθμός μεταξύ 11 και 17 είναι πιο κοινότυπος.

Με τους παγκόσμιους ηγέτες να συναντώνται πρόσφατα στη Γλασκώβη για το συνέδριο για το κλίμα COP26, ορισμένοι Βολιβιανοί επιστήμονες λένε ότι η αλλαγή των μοτίβων βροχοπτώσεων οξύνει τις επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας, μειώνοντας την νεφοκάλυψη.

«Επιβεβαιώσαμε αυτό που λένε πολλοί: η περίοδος των βροχών μπορεί να φέρει την ίδια ποσότητα βροχής, αλλά είναι μικρότερη σε διάρκεια», εξήγησε ο Λούις Μπλακάτ, ερευνητής στο εργαστήριο ατμοσφαιρικής φυσικής στη Λα Παζ.

Ενώ ορισμένες βροχές έφεραν ανακούφιση αυτή την εβδομάδα, το εργαστήριο αναμένει ότι τα υψηλά επίπεδα UV θα διαρκέσουν τουλάχιστον για άλλη μια εβδομάδα.

«Αυτό σημαίνει ότι η ανάπτυξη των νεφών καθυστερεί, η είσοδος της υπεριώδους ακτινοβολίας είναι πιο αισθητή… Τώρα που δεν υπάρχουν σύννεφα, έχουμε μια είσοδο μεγάλης ποσότητας υπεριώδους ακτινοβολίας που επηρεάζει τους πάντες», καταλήγει ο Μπλακάτ.

(με πληροφορίες από CNN)

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις