ΟΗΕ: «Φωτιά» οι τιμές στα τρόφιμα παγκοσμίως

Σε νέο υψηλό δεκαετίας έφτασαν οι τιμές των τροφίμων, καθώς αυξήθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα, τον περασμένο Οκτώβριο, επηρεαζόμενες από τις αυξήσεις στις τιμές των δημητριακών και των φυτικών ελαίων, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

55

Σε νέο υψηλό δεκαετίας έφτασαν οι τιμές των τροφίμων, καθώς αυξήθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα, τον περασμένο Οκτώβριο, επηρεαζόμενες από τις αυξήσεις στις τιμές των δημητριακών και των φυτικών ελαίων, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

Ο δείκτης του FAO, ο οποίος παρακολουθεί τις διεθνείς τιμές των πιο εμπορεύσιμων τροφίμων στον κόσμο, έφθασε κατά μέσο όρο τις 133,2 μονάδες τον Οκτώβριο έναντι του αναθεωρημένου επιπέδου των 129,2 μονάδων τον Σεπτέμβριο. Η προηγούμενη τιμή που είχε δοθεί για τον Σεπτέμβριο ήταν 130,0 μονάδες.

Ο δείκτης για τον Οκτώβριο ήταν ο υψηλότερος από τον Ιούλιο του 2011, διότι σε ετήσια βάση, σημείωσε αύξηση 31,3% ενώ παράλληλα οι τιμές των αγροτικών προϊόντων αυξήθηκαν απότομα το 2020, ως αποτέλεσμα των δυσκολιών στη συγκομιδή και της ισχυρής ζήτησης.

Ακόμη, κατά 3,2% αυξήθηκε τον Οκτώβριο, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, ο δείκτης τιμών δημητριακών του FAO, λόγω αύξησης 5% στις τιμές των δημητριακών, οι οποίες έφθασαν για πέμπτο συνεχόμενο μήνα το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2012.

«Η πιο σφιχτή διαθεσιμότητα στις παγκόσμιες αγορές λόγω της μειωμένης συγκομιδής σε κύριες εξαγωγικές χώρες, ιδίως στον Καναδά, στη Ρωσική Ομοσπονδία και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, εξακολούθησαν να ασκούν ανοδική πίεση στις τιμές» των δημητριακών, ανέφερε ο FAO.

Σε υψηλό ρεκόρ έφτασαν και οι διεθνείς τιμές φυτικών ελαίων, αφού αυξήθηκαν κατά 9,6%, υποστηριζόμενες από την περαιτέρω ενίσχυση των τιμών του φοινικελαίου καθώς οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού στη Μαλαισία συνέχισαν να παρακωλύουν την παραγωγή, σύμφωνα με τον FAO.

Αντίθετα οι διεθνείς τιμές της ζάχαρης μειώθηκαν 1,8% τον Οκτώβριο, βάζοντας τέλος σε αυξήσεις έξι μηνών, σύμφωνα πάντα με τον FAO.

Ο FAO μείωσε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2021, σε 2,793 δισ. τόνους από 2,800 δισ. που εκτιμούσε πριν από ένα μήνα.

Αυτό αντανακλά κυρίως τις εκτιμήσεις για μειωμένη παραγωγή δημητριακών στο Ιράν, την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, που αντισταθμίζουν μια αυξανόμενη πρόβλεψη για την παραγωγή δευτερευόντων δημητριακών.

Η αναμενόμενη παγκόσμια παραγωγή δημητριακών θα εξακολουθεί να αποτελεί ρεκόρ αλλά θα υπολείπεται της προβλεπόμενης ζήτησης με αποτέλεσμα μια πτώση στις προβλέψεις αποθεμάτων δημητριακών, ανέφερε ο FAO.

Η ζήτηση υποστηρίχθηκε από την πρόβλεψη για αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου δημητριακών σε νέο ρεκόρ, ενισχυμένη από την αύξηση του εμπορίου δημητριακών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις