Η συνεισφορά της στην παγκόσμια εκπομπή ρύπων είναι στο 0.01%. Το impact που βλέπει να της επιστρέφει, είναι από τα μεγαλύτερα αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Η Μαδαγασκάρη βρίσκεται εδώ και 8 μήνες στο κατώφλι της κλιματικής κρίσης και ετοιμάζεται να μπει για τα καλά.
Συνήθως, η περίοδος από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, είναι η εποχή στην οποία η Μαδαγασκάρη έχει την ζεστή της περίοδο, στην οποία είναι πιο έντονες οι ξηρασίες και πιο συχνές.
Το 2021 όμως αυτή η περίοδος συνοδεύτηκε με έναν από τους μεγαλύτερους σε διάρκεια λιμούς στη νότια πλευρά της χώρας, όπου 30.000 άνθρωποι βρίσκονται βαθιά στη φτώχεια και ταλανίζονται από λιμό, με αποτέλεσμα να τρέφονται καθημερινά με φύλλα κάκτου και ακρίδες.
Μητέρες μαζεύουν ακρίδες για να ταΐσουν τα παιδιά τους, ενώ οι άντρες τους μπορεί να έχουν πεθάνει από την πείνα ή από κάποια διαμάχη σε καρπερά χωράφια. Μητέρες ζητούν με την τελευταία δύναμη της φωνής τους βοήθεια, ενώ τα παιδιά τους αργοπεθαίνουν στην αγκαλιά τους από την πείνα.
Όσοι διαθέτουν εκτάσεις γης που παράγουν κάποιους καρπούς, περνάνε τα βράδια τους ξύπνιοι κι αρματωμένοι, περιμένοντας έφοδο από πεινασμένους ανθρώπους που πρέπει να κλέψουν για να ζήσουν. Καθημερινά, οι άνθρωποι σκάβουν όλο και πιο βαθιά με χέρια και όσα πενιχρά μέσα διαθέτουν, ώστε να βρουν νερό να πιουν.
Συνολικά, είναι πάνω από 1 εκατομμύριο οι κάτοικοι της χώρας που βρίσκονται εντός ή στα περίχωρα του λιμού. Η 1 έτους Μαλαλάζα στο νοσοκομείο Monja Jaona στην πόλη Amvovombe, υποφέρει. Είναι αδύναμη και άρρωστη. Δεν υπάρχουν καν οι πόροι για να δακρύσει, να κλάψει.
Στη δύση, ένα μωρό σε αυτή την ηλικία αρχίζει να περπατάει. Η Μαλαλάζα δε μπορεί ούτε καν να σταθεί καθιστή. Το μέγεθος της είναι το μισό απ΄αυτό που θα έπρεπε, ενώ το βάρος της είναι μόλις 5 κιλά!
Το 85% του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε ρεύμα
Οι πιθανότητες να ζήσει, είναι ελάχιστες, σύμφωνα με τον αρμόδιο διατροφολόγο της UNICEF, τον Ρίβο Ραζαφιζόν. Η μητέρα της έχει 5 παιδιά εκτός της Μαλαλάζα και κάνει κάθε μέρα 10 χιλιόμετρα για να τους φέρει νερό. Εδώ σπάνια συναντά κανείς οικογένειες με λιγότερα από 4-5 παιδιά.
Κόβει ξύλο και φτιάχνει καρβουνάκια που πάει και τα πουλάει για να βρει χρήματα να αγοράσει τροφή και νερό. Το 85% της χώρας δεν έχει πρόσβαση σε ρεύμα και το κάρβουνο είναι βασικό καύσιμο. Οπότε όλοι έχουν στραφεί στην παραγωγή του για να επιβιώσουν. Για την Χοπούζο, μαμά της Μαλαλάζα, δεν περισσεύει τίποτα. Αν καταφέρει να φάει ένα γεύμα κάθε 3 ημέρες, τυχερή θα αισθάνεται.
Σε μια εποχή πανδημίας, η έλλειψη καθαρού νερού και η μηδαμινή σίτιση, σε συνδυασμό με τις κατεστραμμένες σοδειές λόγω κακής άρδευσης, αφήνουν έκθετους τους ανθρώπους στη Μαδαγασκάρη στις ασθένειες, στον κορωνοϊό, στον θάνατο.
Η παρουσία του νοσοκομείου του ΟΗΕ είναι μια αφορμή για όλες τις μανάδες να πάνε εκεί, να ζητήσουν να μετρηθεί το βάρος των παιδιών τους, να εξεταστούν και να καταφέρουν να πάρουν λίγη τροφή για να τους δώσουν. Αν τα παιδιά μετρηθούν κι έχουν πάρει έστω και μισό κιλό, τότε είναι λόγος για μικρό εορτασμό.
Στη Σύνοδο Κορυφής για το κλίμα οι φτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες του πλανήτη ζητάνε επιτακτικά από τις μεγάλες οικονομίες να πάρουν το μερίδιο που τους αναλογεί. ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Ρωσία, Καναδάς και Ευρωπαϊκή Ένωση παράγουν το 80% της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Αφρική, υπόλοιπη Ασία, Λατινική Αμερική και χώρες του Ειρηνικού οφείλονται για το 20%.
Κι όμως, χώρες όπως το Κιριμπάς και η Μαδαγασκάρη βλέπουν τις χειρότερες επιπτώσεις πρώτοι απ΄όλους.
Σύμφωνα με έρευνα του ΟΗΕ, το 4ο μεγαλύτερο νησί στον πλανήτη θα είναι η πρώτη απώλεια της κλιματικής κρίσης. 27 εκατομμύρια άνθρωποι θα βρεθούν στο χείλος της καταστροφής, όχι σε περίοδο πολέμου ή εξαιτίας συγκρούσεων στην περιοχή. Αυτή η γενοκτονία θα είναι όλη σε περίοδο ειρήνης και στους ώμους των κρατών που έχουν καταστροφικό αποτύπωμα, ενώ η Μαδαγασκάρη βρίσκεται λίγο πάνω από το μηδέν.
Η φετινή περίοδος ξηρασίας κράτησε περισσότερο. Η χειρότερη των τελευταίων 40 ετών. Μια ξηρασία που ακολουθείται από κυκλώνες, αμμοθίνες και βάναυσους ανέμους. Χωριά ολόκληρα καλύφθηκαν από την άμμο και δεκάδες χιλιάδες μεταναστεύουν από χωριό σε χωριό ελπίζοντας να βρουν ένα ασφαλές μέρος να μείνουν.
Πριν την πανδημία, η Παγκόσμια Τράπεζα είχε προβλέψει άνοδο του ΑΕΠ κατά 5,2%. Τελικά, το ΑΕΠ έπεσε κατά 4 και πλέον μονάδες κι ενώ κάθε χρόνο η Μαδαγασκάρη αυξάνει κατά 3% τον πληθυσμό της.
Σήμερα το βράδυ, κάποιοι θα κοιμηθούν χωρίς να γνωρίζουν πότε θα φάνε ξανά. Κάποιοι θα κοιμηθούν χωρίς να γνωρίζουν ποιοι θα ξυπνήσουν ή αν θα είναι η τελευταία φορά που κλείνουν τα μάτια τους.