Αφγανές έφηβες ποδοσφαιρίστριες έφτασαν στη Βρετανία με πτήση που πλήρωσε η Κιμ Καρντάσιαν

84

Έφηβες ποδοσφαιρίστριες από το Αφγανιστάν έφτασαν στη Βρετανία, με πτήση από το Πακιστάν, χάρη στη βοήθεια ενός ραβίνου από τη Νέα Υόρκη, μιας αγγλικής ομάδας ποδοσφαίρου και της Κιμ Καρντάσιαν Γουέστ.

Το αεροπλάνο, που μίσθωσε η Καρντάσιαν, μετέφερε πάνω από 30 έφηβες και τις οικογένειές τους- περίπου 130 ανθρώπους συνολικά- στο Λονδίνο. Τώρα, θα μείνουν για δέκα ημέρες σε καραντίνα, προτού αρχίσουν τη νέα ζωή τους στη Βρετανία.

Στο δύσκολο εγχείρημα για τη διάσωση των κοριτσιών, από 13 έως 19 ετών, βοήθησαν, πέρα από την Καρντάσιαν, η Λιντς Γιουνάιτεντ και ο ραβίνος Μόσε Μαργκαρέτεν.

Η Καλίντα Πόπαλ, πρώην αρχηγός της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου του Αφγανιστάν, η οποία βοήθησε στο συντονισμό της επιχείρησης διάσωσης των κοριτσιών, δήλωσε χαρούμενη και ανακουφισμένη που οι έφηβες πλέον είναι εκτός κινδύνου.

«Πολλές από αυτές τις οικογένειες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους όταν οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία. Τα σπίτια τους κάηκαν», δήλωσε στο Associated Press. «Κάποιοι συγγενείς τους σκοτώθηκαν ή τους έπιασαν οι Ταλιμπάν. Οπότε ο κίνδυνος και το στρες ήταν πολύ μεγάλο. Για αυτό ήταν τόσο σημαντικό να τις απομακρύνουμε το ταχύτερο δυνατό από το Αφγανιστάν», συμπλήρωσε.

Η απομάκρυνση μελών της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών του Αφγανιστάν έχει γίνει από την Αυστραλία και η γυναικεία ομάδα νέων μεταφέρθηκε στην Πορτογαλία.

Τα συγκεκριμένα κορίτσια- οι περισσότερες από φτωχές οικογένειες που ζούσαν σε επαρχίες του Αφγανιστάν- είναι μέλη της αναπτυξιακής ομάδας ποδοσφαίρου. Όταν επανήλθαν οι Ταλιμπάν, άρχισαν να τις ψάχνουν στα σπίτια τους, δήλωσε η Πόπαλ στο BBC.

Τρομοκρατημένες, οι έφηβες πήγαν στην Καμπούλ, από όπου αναμενόταν να μεταφερθούν στο Κατάρ στα τέλη Αυγούστου. Σχεδόν έβλεπαν το αεροδρόμιο, όταν τις έβγαλαν από τα λεωφορεία τους, λόγω προειδοποιήσεων ασφαλείας. Δύο ώρες αργότερα, το αεροδρόμιο επλήγη από βομβιστή αυτοκτονίας, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 180 άνθρωποι.

Έτσι, τα κορίτσια και οι οικογένειές τους κρύφτηκαν. Δέκα ημέρες αργότερα, έπειτα από εντατικές παρασκηνιακές πιέσεις για λογαριασμό τους, έλαβαν προσωπική άδεια του Πακιστανού πρωθυπουργού Ιμράν Καν να περάσουν τα σύνορα, σύμφωνα με το BBC. Όμως, είχαν μόνο προσωρινή βίζα στο Πακιστάν και για εβδομάδες ήταν σε κατάσταση αναμονής, καθώς δεν υπήρχε πτήση για να φύγουν από τη χώρα.

Η ομάδα δέχθηκε βοήθεια από την Tzedek Association, οργάνωση που είχε βοηθήσει τα τελευταία γνωστά μέλη της εβραϊκής κοινότητας της Καμπούλ να φύγουν από το Αφγανιστάν. Ο ιδρυτής της οργάνωσης, ο ραβίνος Μόσε Μαργκαρέτεν, είχε συνεργαστεί παλιότερα με την Κιμ Καρντάσιαν, για τη μεταρρύθμιση του ποινικού δικαστικού συστήματος των ΗΠΑ. Ζήτησε λοιπόν τη βοήθειά της, για να συγκεντρωθούν τα χρήματα προκειμένου να ναυλωθεί αεροσκάφος για την πτήση με προορισμό τη Βρετανία.

«Περίπου μία ώρα μετά την επικοινωνία μέσω Zoom, έλαβα ένα γραπτό μήνυμα ότι η Κιμ θέλει να καλύψει όλο το ποσό για την πτήση», δήλωσε ο Μαργκαρέτεν στο Associated Press.

«Ως γιος και εγγονός επιζώντων του Ολοκαυτώματος, μια εποχή που ενάρετοι μη Εβραίοι προσφέρθηκαν για να βοηθήσουν να σωθούν τόσοι Εβραίοι, ξέρω ότι πρέπει να είμαστε εκεί για τους άλλους όταν έχουν ανάγκη και όταν οι ίδιες οι ζωές τους κινδυνεύουν», επεσήμανε σε δηλώσεις τους στο BBC.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις