Έτσι, έχοντας ήδη στο ενεργητικό της πολλές χορηγίες που αφορούν την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού μέσω κοινοτικών και πολιτιστικών δράσεων, η Delphi Bank (η οποία ξεκίνησε αρχικά ως Τράπεζα Κύπρου Αυστραλίας και από το 2012 έγινε κομμάτι του ομίλου Bendigo and Adelaide Bank), θεώρησε ότι ένας είναι ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσει τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821: Να αναλάβει πρωτοβουλία για τη συλλογή υπογραφών με αίτημα την επιστροφή στην Ελλάδα των Μαρμάρων του Παρθενώνα, που σήμερα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.
«Ως Ελληνο-αυστραλοί, η κοινή πολιτιστική κληρονομιά μας και η κοινότητά μας αποτελούν σημαντικά στοιχεία που καθορίζουν ποιοι είμαστε, όχι μόνο ως άτομα, αλλά και ως Τράπεζα, της οποίας οι ρίζες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τους Έλληνες πρώτης, δεύτερης, τρίτης και, τώρα, τέταρτης γενιάς που ζουν στην Αυστραλία», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Σαρρής, γενικός διευθυντής της Delphi Bank.
Και συνεχίζει: «Μέσω αυτής της εκστρατείας, επιδιώκουμε να συνδεθούμε περαιτέρω με τους πελάτες μας και την κοινότητά μας και να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο όχι μόνο εδώ στην Αυστραλία, αλλά και στο εξωτερικό, γι’ αυτό το πολύ σημαντικό πολιτιστικό ζήτημα».
Μάλιστα, ο ίδιος υπέγραψε πρώτος το αίτημα σε μια συμβολική κίνηση, τονίζοντας τη σημασία της υπεράσπισης αυτού του ζητήματος, αλλά και τους στενούς δεσμούς που έχει η συγκεκριμένη πρωτοβουλία με την Delphi Bank, την ελληνική κοινότητα και ιστορία. «Για την Delphi Bank, η δύναμη που έχει η ενότητα της κοινότητάς μας για την επίτευξη ενός κοινού σκοπού έχει εξαιρετική σημασία -το ίδιο και η δύναμη του πολιτισμού και της κληρονομιάς που προέρχεται από τα γλυπτά και την επανένωσή τους επιτέλους με την πατρίδα μας», καταλήγει ο κ. Σαρρής.
Όπως αναφέρουν οι άνθρωποι της τράπεζας, τη στήριξή τους στην εκστρατεία εξέφρασαν και τα μέλη της επιτροπής «Australians for the Return of the Parthenon Sculptures» («Αυστραλοί για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα»), με επικεφαλής την Elly Symons και τον Γιώργο Βαρδά, χαρακτηρίζοντάς την ως μια «εξαιρετική πρωτοβουλία» που «καλεί όλους τους φιλέλληνες να υπογράψουν το αίτημα και να ακουστεί η φωνή τους». «Είμαστε σίγουροι ότι οι Αυστραλοί θα υποστηρίξουν την επανένωση των γλυπτών στην Ελλάδα και στο μνημείο του Παρθενώνα», σημειώνει η επιτροπή.
Επιπλέον, η καλλιτέχνιδα και υπέρμαχος του ελληνικού πολιτισμού, Νάταλι Ρομποτή, έδειξε έμπρακτα τη στήριξή της στην εκστρατεία, συνεργαζόμενη με την Delphi Bank για τη δημιουργία έργων ζωγραφικής εμπνευσμένα από τα γλυπτά, με τίτλο «Ἡ ἰσχύς ἐν τῇ ἐνώσει» -ρητό που αποδίδεται στον Αίσωπο και αναδεικνύει την απαράμιλλη δύναμη στην ενότητα της κοινότητας. «Όταν ενοποιηθούν τα γλυπτά, τότε θα μπορούν επιτέλους να εκτιμηθούν και να θαυμαστούν από τους Έλληνες και τον υπόλοιπο κόσμο όπως πρέπει: στη γενέτειρά τους, την Ακρόπολη, κάτω από τον γαλάζιο Αττικό ουρανό», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Νάταλι Ρομποτή.
Το αίτημα της Delphi Bank μπορεί να υπογραφεί διαδικτυακά μέσω της ιστοσελίδας delphibank.com.au/leadtheway από τους ενδιαφερόμενους σε όλον τον κόσμο, καθώς και από όλα τα καταστήματα της Delphi Bank σε Βικτώρια, Νέα Νότια Ουαλία, Νότια Αυστραλία και Κουίνσλαντ. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκστρατεία μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Delphi Bank και στους λογαριασμούς της τράπεζας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κάνοντας αναζήτηση @delphibank.