Βραζιλία: Απήγαγαν, βασάνισαν και εκτέλεσαν ανήλικα αγόρια επειδή έκλεψαν ένα πτηνό

Μια συμμορία διακίνησης ναρκωτικών κατηγορείται για τη φρικιαστική δολοφονία τριών αγοριών ηλικίας 9, 11 και 12 ετών

404
Φωτογραφία unsplash

Το ημερολόγιο γράφει 27 Δεκεμβρίου του 2020 και τρία αγόρια, ηλικίας εννέα, 11 και 12 ετών, εξαφανίζονται λίγο αφού βγήκαν από τα σπίτια τους, στη φαβέλα Μόρο ντο Καστελάρ του Ρίο ντε Τζενέιρο για να παίξουν. Πλάνα από κάμερα ασφαλείας, τα δείχνουν να προχωρούν προς μια τοπική υπαίθρια αγορά. Έκτοτε, κανείς δεν άκουσε νέα τους, μέχρι τη σοκαριστική αποκάλυψη της αλήθειας σχεδόν ένα χρόνο αργότερα.

Η μοίρα του Λούκας, του Αλεξάντρε και του Φερνάντο παρέμενε μυστήριο παρά την κατακραυγή από άκρη σε άκρη της Βραζιλίας και την εκτεταμένη αστυνομική έρευνα. Την Πέμπτη, όμως, αστυνομικοί ισχυρίστηκαν ότι επιτέλους κατάφεραν να διαλευκάνουν την υπόθεση. Ανακάλυψαν ότι τα αγόρια έπεσαν θύματα απαγωγής από μέλη της συμμορίας Κόκκινη Εντολή (CV) που ελέγχει την κοινότητά τους.

Η σοκαριστική αποκάλυψη

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας ανθρωποκτονιών, Ούριελ Αλκαντάρα, δήλωσε ότι τα παιδιά βασανίστηκαν και υποβλήθηκαν σε ακραίο ξυλοδαρμό ως τιμωρία, με αποτέλεσμα ένα εξ αυτών να χάσει τη ζωή του, επειδή φέρονται να έκλεψαν ένα πτηνό που ανήκε στον θείο ενός εγκληματία της περιοχής.

«Χτύπησαν τα παιδιά, η κατάσταση ξέφυγε με αποτέλεσμα να σκοτώσουν ένα από αυτά – κι έτσι αποφάσισαν ότι η μόνη λύση ήταν να εκτελέσουν τα άλλα δύο», υποστήριξε ο Αλκαντάρα.

Οι δολοφονίες αυτές έφεραν και πάλι στο προσκήνιο την αδιανόητη βία που μαστίζει τις παραγκουπόλεις του Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου οι αρχές έχουν ουσιαστικά παραχωρήσει τον έλεγχο στις όλο και βαρύτερα οπλισμένες συμμορίες εμπόρων ναρκωτικών ή παραστρατιωτικών οργανώσεων.

Οι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι μια διακινήτρια της περιοχής, η Άνα Πάουλα ντα Ρόζα Κόστα ή «Θείτσα Πάολα», είχε οργανώσει τη λαθραία μεταφορά των πτωμάτων των παιδιών έξω από τη φαβέλα, τον διαμελισμό τους και την απόρριψή των μελών τους σε ένα ποτάμι. Προς το παρόν, τα πτώματα των παιδιών δεν έχουν εντοπιστεί.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, μάρτυρας φέρεται να δήλωσε ότι είχε ακούσει έναν από τους εμπόρους ναρκωτικών του Καστλάρ, τον Γούιλε Κάστρο ντα Σίλβα να παραδέχεται: «Πήραμε τα παιδιά και τα σκοτώσαμε».

Εκτελέσεις των υπαίτιων

Ο Σίλβα, ένας 35χρονος εγκληματίας γνωστός ως «Στάλα» ήταν ένας από τους πέντε ύποπτους για τη δολοφονία, εις βάρος των οποίων η αστυνομία εξέδωσε εντάλματα σύλληψης τα ξημερώματα της Πέμπτης. Όμως τουλάχιστον τρεις από τους πέντε υπόπτους θεωρείται πως είναι ήδη νεκροί, έχοντας εκτελεστεί κατ’ εντολή υψηλόβαθμων «στελεχών» της συμμορίας για το ρόλο τους στις δολοφονίες. Οι εκτελέσεις των παιδιών παραβίαζαν τον σκληρό άγραφο νόμο της συμμορίας και παράλληλα τράβηξαν την προσοχή στην εγκληματική της δραστηριότητα.

Η 44χρονη Θείτσα Πάολα, που πουλούσε χημικά ναρκωτικά, όπως ecstasy στη φαβέλα, φέρεται να βασανίστηκε και να εκτελέστηκε στις αρχές Οκτωβρίου, αφού κλήθηκε στα κεντρικά της CV.

Λίγες ημέρες αργότερα, άλλος διακινητής φέρεται να καταδικάστηκε σε θάνατο από τους αρχηγούς της συμμορίας, επειδή δεν εμπόδισε τις εκτελέσεις των παιδιών. Ο Στάλα, που φέρεται να επέβλεπε τον ξυλοδαρμό και τον βασανισμό των παιδιών, καθώς το πτηνό που εκλάπη ανήκε στον θείο του, πιστεύεται πως έχει επίσης δολοφονηθεί.

Μια κοινωνία που έχει υποκύψει στη βαρβαρότητα

Η Φλάβια Ολιβέιρα, επιφανής σχολιάστρια κοινωνικών και πολιτικών ζητημάτων, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο GloboNews ότι οι δολοφονίες και η φρικιαστική τους συνέχεια, αποκαλύπτουν «μια κοινωνία που έχει υποκύψει στη βαρβαρότητα».

«Πρόκειται για μια κοινωνία που πλέον αντιμετωπίζει τον θάνατο και τις ζωές των παιδιών της ως ασήμαντα πράγματα», είπε, καλώντας τον κυβερνήτη του Ρίο, τον πρόεδρο της Βραζιλίας και όλους τους Βραζιλιάνους να απολογηθούν στις οικογένειες των θυμάτων.

«Αυτά τα τρία αγόρια… σκοτώθηκαν και ως αποτέλεσμα του αποκλεισμού, της έλλειψης υποστήριξης, της αδιαφορίας και εξαιτίας της αρχικής καθυστέρησης των ερευνών. Σκοτώθηκαν εξαιτίας της απελπισίας, της φτώχειας και της έλλειψης ασφάλειας», τόνισε.

Ο αριστερός πολιτικός και ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Μαρτσέλο Φρέιξο, ζήτησε την τιμωρία των δραστών και το τέλος των δολοφονιών. «Το Ρίο δεν μπορεί να παραμείνει όμηρος της βίας και του εγκλήματος», τόνισε.

Ένας αέναος κύκλος βίας

Όμως ελάχιστες είναι οι ενδείξεις που επιτρέπουν την όποια αισιοδοξία για το τέλος των συγκρούσεων για τα ναρκωτικά που διαρκούν εδώ και δεκαετίες στην πόλη. Ένα «ειρηνευτικό» πρόγραμμα της αστυνομίας που σχεδιάστηκε για την ανάκτηση του ελέγχου στις παραγκουπόλεις πριν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2014 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 που πραγματοποιήθηκαν στη Βραζιλία σε μεγάλο βαθμό έπεσε στο κενό. Τουλάχιστον 4.386 ανταλλαγές πυροβολισμών καταγράφηκαν στο Ρίο στη διάρκεια του 2021, σύμφωνα με την ομάδα καταγραφής βίας Fogo Cruzado. Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Σε μια φρικιαστική επίδειξη του φαινομενικά αέναου κύκλου της βίας, τον Οκτώβριο δημοσίευμα ανέφερε ότι ο πατέρας ενός από τα αγνοούμενα αγόρια είχε συλληφθεί για οπλοκατοχή. Είχε γίνει μέλος μιας τοπικής συμμορίας, με την ελπίδα ότι με αυτό τον τρόπο θα κατάφερνε να μάθει ποιοι ήταν οι δολοφόνοι του γιου του.

«Είπε ότι εντάχθηκε στη συμμορία προκειμένου να βρει τον δολοφόνο και να εκδικηθεί για τον θάνατο του γιου του», δήλωσε εκείνη την εποχή σε δημοσιογράφους ο αρχηγός της αστυνομίας, Χοσέ Μάριο Σαλομάο.

Με πληροφορίες από Guardian

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις