«Ξέρετε πόσα άτομα εμβολίασα σήμερα το πρωί; Δεκαεννέα. Ξέρετε πόσοι από αυτούς δεν ήταν από τον δήμο μου; Δεκαεπτά…».
Ο 64χρονος Τζουλιάνο Μαρτίνι, δήμαρχος και συνάμα ο μοναδικός φαρμακοποιός στην Βο, στη βόρεια Ιταλία, δεν έκρυβε τις προάλλες την απόγνωσή του για τη στάση των συμπολιτών του.
Κι αυτό, σε μία πόλη που έγινε σύμβολο της μάχης κατά του κοροναϊού στις αρχές της πανδημίας.
Ήταν στη Βο που, πριν από 22 μήνες, καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος από COVID-19 στην Ιταλία: ένας 77χρονος συνταξιούχος.
Την επομένη κιόλας, η περιοχή κηρύχθηκε «κόκκινη ζώνη» και τέθηκε σε πλήρες lockdown, περικυκλωμένη από τον στρατό.
Vo’ Euganeo è stato Il primo simbolo della battaglia contro il #covid pagando anche un prezzo altissimo. Ma la lezione non l’hanno imparata proprio tutti a quanto pare visto che oggi è ai primi posti nella triste classifica dei #novax.@FedericoRuffo #Rai3 pic.twitter.com/hXPfpeGcAf
— Mi Manda RaiTre (@mimandaRai3) December 11, 2021
Έγινε διεθνές σημείο αναφοράς και ένα ζωντανό πείραμα για το πώς θα μπορούσε να ελεγχθεί η διασπορά του κοροναϊού με σαρωτικά διαγνωστικά τεστ και αυτοαπομόνωση των κρουσμάτων.
Τώρα, η Βο ξαναβρίσκεται στα πρωτοσέλιδα του ιταλικού Τύπου, πλην όμως για εντελώς διαφορετικό λόγο.
Κοντή μνήμη
Παρά την πρόσφατη πικρή εμπειρία της, η μικρή πόλη έχει σήμερα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεμβολίαστων στην Ιταλία.
Στην περιφέρεια του Βένετο, στην οποία ανήκει, είναι η δεύτερη λιγότερο ανοσοποιημένη περιοχή έναντι της COVID-19.
Ακόμη και με την εμφάνιση της παραλλαγής «Όμικρον», το 17,6% των κατοίκων της άνω των 12 ετών -σχεδόν το ένα πέμπτο του συνολικού πληθυσμού της- δεν έχει ακόμη λάβει έστω μία δόση εμβολίου, ούτε έχει κάνει κράτηση ραντεβού.
Το ποσοστό είναι πέντε μονάδες πάνω από τον αντίστοιχο εθνικό μέσο όρο, σε μία από τις πλέον εμβολιασμένες χώρες κατά του κοροναϊού στην Ευρώπη.
Θεωρούνται, δε, από τους πιο ισχυρούς πυρήνες των «No-Vax», όπως τους αποκαλούν οι υγειονομικοί.
«Έως τώρα, συνυπολογίζοντας ακόμη και αυτούς που θα κάνουν μια δόση εμβολίων μέχρι το τέλος του έτους, είμαστε κολλημένοι στο 82,4%», παρατηρεί με προβληματισμό ο δήμαρχος της Βο.
«Πιστεύω πραγματικά ότι δεν θα μπορέσουμε ποτέ να φτάσουμε το στόχο του 90%, που έχει ορίσει ο ειδικός επίτροπος αρμόδιος για την εκστρατεία εμβολιασμού, στρατηγός Φραντσέσκο Φιλιουόλο», λέει αναστενάζοντας.
Ο λόγος, εξηγεί με σκωπτική διάθεση, είναι γιατί «τα περισσότερα από αυτά τα 500 άτομα που δεν έχουν κάνει καν την πρώτη δόση, συμπεριλαμβανομένων ολόκληρων οικογενειών, θεωρούν ότι το εμβόλιο είναι κάποιο είδος διαβόλου πάνω στη γη, έχοντας προφανώς αποφοιτήσει από το… “Πανεπιστήμιο του Facebook”».
Παραπληροφόρηση vs επιστήμης
Πέραν από τα social media και τις θεωρίες συνωμοσίας που δείχνουν να έχουν βρει πρόσφορο έδαφος (και) σε αυτή τη γωνιά του πλούσιου ιταλικού Βορρά, τη δυσπιστία των ανεμβολίαστων κατοίκων του Βο λέγεται ότι τροφοδότησαν επίσης με τη στάση τους o ιερέας της ενορίας και, κυρίως, ένας από τους συνολικά τρεις γιατρούς που κάλυπτα την περιοχή.
Συχνά πυκνά επέκρινε με ειρωνική διάθεση στο Facebook τα κυβερνητικά μέτρα, γράφοντας σχόλια όπως ότι το εμβόλιο «(λένε ότι) δεν είναι πειραματικό, αλλά προσθέτουν νέες παρενέργειες στη συσκευασία».
Ή ότι «έάν έπειτα από ενάμιση χρόνο πιστεύετε ακόμη στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η έκτακτη ανάγκη είστε εσείς». Ή πως «όποιος αποφάσισε να κάνει υποχρεωτικό το υγειονομικό πάσο στους γάμους είναι εγκεφαλικά νεκρός».
Τελικά, στα μέσα Νοεμβρίου, ο εν λόγω γιατρός εγκατέλειψε το πόστο του και -σύμφωνα με τον Ντομένικο Κριζαρά, πρόεδρο του ιατρικού συλλόγου στην Πάδοβα, επαρχία του Βένετο- βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο έρευνας για παράβαση της ιατρικής ηθικής και δεοντολογίας, αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο να τεθεί σε διαθεσιμότητα για έως και πέντε μήνες.
«Τα εμβόλια είναι ένα ευαίσθητο θέμα», επισημαίνει στην εφημερίδα La Stampa ο Δρ. Λούκα Ροσέτο, ένας από τους δύο γιατρούς που παρέμειναν στη Bo.
«Θα περίμενε φυσικά κανείς ότι, σε ένα μέρος που βίωσε μια τέτοια εμπειρία, θα υπήρχε προθυμία για εμβολιασμό. Συμβαίνει όμως το αντίθετο».
«Θα αρκούσε να συγκρίνει κανείς τα επιδημιολογικά δεδομένα μεταξύ αυτής της περιόδου και της αντίστοιχης περσινής για να κατανοήσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου», λέει ο δήμαρχος-φαρμακοποιός Δρ. Μαρτίνι.
«Δυστυχώς, όμως, δεν υπάρχει χειρότερος κουφός από κάποιον που δεν θέλει να ακούσει»…
Σήμερα, η μικρή πόλη του Βο -με πληθυσμό μικρότερο των 3.500 κατοίκων- κατατάσσεται στη 18η θέση με τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στην Πάδοβα.
Για την περίπτωσή της «μάλλον πρέπει να κάνουμε μια κοινωνιολογική, παρά μια κλινική μελέτη», παρατηρεί ο Δρ. Πιέρο Ρεάλντον, συντονιστής της τοπικής υπηρεσίας κοινωνικών και υγειονομικών παροχών στην Πάδοβα.
«Για την ακρίβεια», λέει με μια δόση σαρκασμού, αλλά και απογοήτευσης, «μπορεί να χρειαστούμε μέχρι και ανθρωπολόγο».