ΗΠΑ: Ετοιμάζουν «γέφυρα» για φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Κατάρ

82

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου σε συζητήσεις με την Ντόχα για την προμήθεια LNG από το εμιράτο σε περίπτωση κορύφωσης της κρίσης για την Ουκρανία.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν βρίσκονται σε συζητήσεις με το Κατάρ για την πιθανή προμήθεια της Ευρώπης με υγροποιημένο φυσικό αέριο εάν μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οδηγήσει σε ελλείψεις.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, όπως αναφέρει το Bloomberg, σκοπεύει να ζητήσει από τον Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο, πιθανότατα αργότερα αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με ενημερωμένους παράγοντες.

Η συνάντηση μεταξύ του Μπάιντεν και του Εμίρη ήταν στα σκαριά εδώ και αρκετό καιρό, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου την Παρασκευή το βράδυ.

Ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη έχουν εκφράσει φόβους ότι η τιμωρία της Ρωσίας με σκληρές κυρώσεις για την κρίση στην Ουκρανία θα μπορούσε να βλάψει τελικά τις οικονομίες τους και να αναγκάσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να διακόψει ή να περιορίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στα μέσα του χειμώνα.

Η Ευρώπη προμηθεύεται περισσότερο από το 40% του φυσικού αερίου που χρειάζεται για να καλύψει τις ανάγκες της, από τη Ρωσία και περίπου το ένα τρίτο των ποσοτήτων ρωσικού φυσικού αερίου περνά μέσω της Ουκρανίας.

Από την άλλη, το Κατάρ είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς LNG στον κόσμο, με περίπου τα τρία τέταρτα της παραγωγής να πωλούνται σε φτωχές ενεργειακά ασιατικές χώρες όπως η Ιαπωνία και η Κορέα. Το Κατάρ παρέχει περίπου το 5% του φυσικού αερίου της Ευρώπης.

Η ελπίδα του LNG και η πίεση στην Ε.Ε.

Στην Ευρώπη, η στροφή προς το LNG είναι κρίσιμη για χώρες όπως η Λιθουανία και η Πολωνία που θέλουν να ξεφύγουν από την «πολιτική των αγωγών» που εμπλέκονται στην αγορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Η αμερικανική πλευρά είναι σαφές ότι με αυτή την κίνηση επιδιώκει να εκτονώσει τις ανησυχίες των Ευρωπαίων για το πώς θα ζεστάνουν τα σπίτια τους αυτόν τον χειμώνα.

Οι ΗΠΑ εντείνουν την πίεση στην Ε.Ε. ώστε να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, χωρίς επιτυχία μέχρι τώρα παρά τις συνομιλίες που γίνονται εδώ και εβδομάδες.

Ο Πούτιν έχει αρνηθεί ότι σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία, αλλά απαιτεί παραχωρήσεις και εγγυήσεις ασφάλειας από το ΝΑΤΟ, το οποίο λέει ότι δεν μπορεί να παράσχει.

Τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι χαμηλά, καθώς η ήπειρος αντιμετωπίζει μια κρίση εφοδιασμού. Η προβληματική στάση της Μόσχας έναντι των γειτόνων της έγινε εμφανής τον περασμένο χειμώνα, -έναν ασυνήθιστα ψυχρό και μακρύ χειμώνα-, που εξάντλησε τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης ακριβώς τη στιγμή που οι οικονομίες της έβγαιναν από την ύφεση λόγω πανδημίας. Το καλοκαίρι, η κρατική Gazprom PJSC άρχισε να περιορίζει τις ροές προς την ήπειρο, επιδεινώνοντας τις ελλείψεις.

Οι κινήσεις του Λευκού Οίκου

Ο διευθυντής του National Economic Council του Λευκού Οίκου, Μπράιαν Ντις, δήλωσε ότι η κυβέρνηση συνεργάζεται με εταίρους για να αυξήσει τις προμήθειες καυσίμων προς την Ευρώπη.
«Στο άμεσο μέλλον, εστιάζουμε στο πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα έχουν επαρκή πρόσβαση σε φυσικό αέριο για να ξεπεράσουν τους χειμερινούς μήνες, αλλά και να αμβλύνουν τις πιέσεις την άνοιξη», δήλωσε ο Ντις την Πέμπτη σε συνέντευξή του στο Bloomberg. «Και αυτό σημαίνει ότι συνεργαζόμαστε με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, ιδιαίτερα τις χώρες παραγωγής φυσικού αερίου για να διαπιστώσουμε ποια πρόσθετη χωρητικότητα υπάρχει και πώς θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε ποσότητες στην περιοχή», όπως τόνισε.

Παράλληλα, παραδέχθηκε ότι οι ίδιες οι ΗΠΑ δεν έχουν πολλά να στείλουν. «Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, βρισκόμαστε κοντά στη μέγιστη εξαγωγική ικανότητα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε κυρίως είναι να συνεργαστούμε με συμμάχους και να προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε και να κανονίσουμε τρόπους για να διακινήσουμε περισσότερα προϊόντα με άλλους τρόπους».

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπάιντεν έχει υποδεχθεί στην Ουάσιγκτον κατά τη θητεία του αρκετούς ηγέτες από τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού του Ιράκ, Μουσταφά αλ-Καντίμι, του βασιλιά Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις