Η διεθνής ομάδα ερευνητών, αξιολόγησε τη διαχείριση κρίσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 το 2020 σε 42 χώρες μέλη του ΟΟΣΑ ή των χωρών BRICS
Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Βραζιλία και άλλα κράτη με κυβερνήσεις «λαϊκιστών» διαχειρίστηκαν με λάθος τρόπο την πανδημία το 2020 και προκάλεσαν περισσότερους θανάτους, σύμφωνα με μια ακαδημαϊκή ερευνητική εργασία.
Η μη αναμενόμενη θνησιμότητα (ο αριθμός των θανάτων που ξεπερνά εκείνους που θα αναμένονταν χωρίς την πανδημία) είναι κατά μέσο όρο υπερδιπλάσια στις χώρες που κυβερνώνται από λαϊκιστικές κυβερνήσεις, εξήγησε ο ερευνητής στο Kiel Institute για την Παγκόσμια Οικονομία και ένας από του συντάκτες της μελέτης, Μάικλ Μπάγερλεϊν.
Η διεθνής ομάδα ερευνητών, αξιολόγησε τη διαχείριση κρίσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 το 2020 σε 42 χώρες μέλη του ΟΟΣΑ ή των χωρών BRICS. Στόχος ήταν να εντοπιστούν οι διαφορές μεταξύ λαϊκιστικών και μη λαϊκιστικών κυβερνήσεων. Οι συγγραφείς κατέταξαν συνολικά 11 κυβερνήσεις ως λαϊκιστικές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στην Πολωνία, τη Σλοβακία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ουγγαρία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία, την Ινδία, το Μεξικό, το Ισραήλ, την Τουρκία και τις ΗΠΑ.
«Οι αριθμοί είναι ξεκάθαροι – οι λαϊκιστές είναι οι χειρότεροι διαχειριστές κρίσεων στην πανδημία COVID-19 και υπεύθυνοι για πολλούς θανάτους που μπορούσαν να αποφευχθούν στις χώρες που κυβερνούν», είπε χαρακτηριστικά ο Μπάγερλεϊν.
Σύμφωνα με τη μελέτη, κατά μέσο όρο, σημαντικά περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν ως αποτέλεσμα της πανδημίας του COVID-19 σε ποσοστιαία βάση υπό λαϊκιστική ηγεσία από ό,τι σε χώρες που δεν ηγούνται από λαϊκιστικές κυβερνήσεις.