Πυρά κατά του προπονητή της Καμίλα Βαλίεβα για τον «ψυχρό» τρόπο που της φέρθηκε μετά τις πτώσεις της στο χθεσινό της πρόγραμμα, άσκησε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ.
Γράφει η ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΡΣΕΝΙΟΥ
Η 15χρονη Ρωσίδα αθλήτρια, βεβαρυμένη από ένα σκάνδαλο ντόπινγκ και ερωτήματα σχετικά με το γεγονός πως της επιτράπηκε να αγωνιστεί, έκανε πολλά λάθη στην απόδοσή της στο ελεύθερο πατινάζ. Ολοκληρώνοντας όμως τον αγώνα της, η προπονήτριά της αντί να την αγκαλιάσει και να την παρηγορήσει, όταν βγήκε από τον πάγο, την ρώτησε στεγνά: «Γιατί σταμάτησες να αγωνίζεσαι;».
Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ είπε ότι το περιστατικό εγείρει ανησυχίες για το μέλλον, προσθέτοντας: «Όταν στη συνέχεια είδα πώς την υποδέχτηκε το στενότερο περιβάλλον της με τέτοια τρομερή ψυχρότητα, ήταν ανατριχιαστικό να το βλέπω αυτό. Αντί να την παρηγορούν, αντί να προσπαθήσουν να την βοηθήσουν».
Η προπονήτριά της Ετερί Τουτμπερίτζε της οποίας οι μέθοδοι προπόνησης ήταν ήδη στο προσκήνιο, μπορεί να έβαλε το χέρι της γύρω από την μέση της Καμίλα Βαλίεβα την ώρα που περίμεναν να ανακοινωθεί το σκορ της, ωστόσο, λίγες στιγμές πιο πριν είχε απαιτήσει να μάθει: «Γιατί το άφησες; Εξήγησέ μου, γιατί; Μετά το άξελ, κατέθεσες τα όπλα!».
Ο Μπαχ είπε ότι ήταν «πολύ, πολύ ενοχλημένος» από όσα είδε παρακολουθώντας τους αγώνες. «Όλα αυτά με κάνουν να μην έχω και πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στο στενό αυτό περιβάλλον της Καμίλα, ούτε σε ό,τι συνέβη στο παρελθόν, ούτε σε ό,τι αφορά στο μέλλον» πρόσθεσε. «Πώς να φερθείς, πώς να αντιμετωπίσεις έναν ανήλικο αθλητή σε ηλικία 15 ετών όταν βρίσκεται σε τόσο προφανές ψυχικό στρες».
Η Καμίλα Βαλίεβα αποτελεί αντικείμενο έρευνας κατά του ντόπινγκ αφότου βρέθηκε θετική στο φάρμακο τριμεταζιδίνη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ (Wada) είπε επίσης ότι θα ερευνήσει το περιβάλλον της αθλήτριας, συμπεριλαμβανομένων προπονητών, γιατρών και άλλων ενηλίκων που την περιβάλλουν.
Πριν ανακαλύψει ότι ήταν θετική στο τεστ, είχε τη Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή (ROC) να κερδίσει το ομαδικό αγώνισμα στο Πεκίνο 2022, αλλά τα μετάλλια για αυτό θα δοθούν μόνο όταν ολοκληρωθεί η υπόθεση ντόπινγκ.
Τα φώτα της δημοσιότητας στην Τουτμπέριτζε
Καθ’ όλη τη διάρκεια των αγώνων, η Τουτμπέριζε ήταν παρούσα στο παγοδρόμιο, ενώ η Καμίλα Βασίλεβα συνέχιζε τις προπονήσεις της εν μέσω αβεβαιότητας για το εάν θα μπορούσε να αγωνιστεί.
Τις πρώτες ημέρες μετά την κυκλοφορία της είδησης για το ό,τι βρέθηκε ντοπέ, η 15χρονη αθλήτρια απεικονιζόταν να αγκαλιάζει την προπονήτριά της κατά τη διάρκεια των προπονήσεων και στο βιογραφικό της για τους Αγώνες, η νεαρή αποκαλεί την προπονήτριά της ως τον «ήρωά» της.
Η Τουτμπέριζε είναι επικεφαλής σε μια γραμμή παραγωγής για επιτυχημένους νέους Ρώσους πατινέρ τα τελευταία χρόνια – συμπεριλαμβανομένης της νέας Ολυμπιονίκης Άννα Σερμπάκοβα και της ασημένιας Ολυμπιονίκης Αλεξάνδρα Τρούσοβα – και οι δύο 17 ετών.
Πριν από αυτές, ήταν η πρωταθλήτρια του 2018 Αλίνα Ζαγκίτοβα, η οποία ήταν 15 ετών όταν κέρδισε το χρυσό και η ασημένια μετάλλιο του 2018 Ευγενία Μεντβέντεβα, η οποία ήταν 18. Εν τω μεταξύ, η Γιούλια Λιπνίτσκαγια ήταν 15 ετών, όταν κέρδισε το χρυσό στο ομαδικό στο Σότσι το 2014. Όλες αυτές είτε έχουν αποσυρθεί όσο ήταν ακόμη έφηβες είτε έχουν κάνει ένα διάλειμμα από το άθλημα χωρίς επικείμενη επιστροφή.
Ξέσπασε κι άλλη αθλήτρια – «Το μισώ αυτό το άθλημα!»
Και από τον τρόπο που μιλούσε η Τρούσοβα χθες μετά το ασημένιο μετάλλιό της, μπορεί να είναι σύντομα ένα ακόμη από τα ονόματα που θα προστεθεί στη λίστα με τις πρόωρες αποχωρήσεις. «Το μισώ αυτό το άθλημα. Το μισώ. Τα μισώ όλα αυτά. Δε θα πάω στην τελετή μεταλλίων. Δε θέλω να πάω» ακούστηκε να λέει θυμωμένη η αθλήτρια. Βέβαια, αργότερα ηρέμησε και είπε: «Φυσικά αυτά ήταν μόνο συναισθήματα και θα το σκεφτώ ξανά και θα αποφασίσω αργότερα τι θα κάνω στο μέλλον».
Я рада тому, что у Саши есть характер и она может просто послать всех.
Даже мерзотную Тутбериху.ОНА ЛУЧШАЯ В ЭТОМ ЦИКЛЕ. ЭТО ФАКТ. pic.twitter.com/czzYlFQbZw
— олеся сырная (@fs_with_cheese) February 17, 2022
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η προπονήτριά τους παράγει πατινέρ που αποφέρουν υψηλή βαθμολογία, αλλά σίγουρα θα αναρωτηθούν πολλοί τώρα με ποιο κόστος, δεδομένου ότι και οι δύο αθλήτριες έφυγαν από τον πάγο με κλάματα στα μάτια χθες, σημειώνει το BBC.
Ο Μπαχ, πάντως από την πλευρά του, είπε ότι η ΔΟΕ δεν μπορούσε να κάνει πολλά για να ελέγξει το περιβάλλον ενός αθλητή. «Βλέπουμε ότι έχουμε εξαιρετικά περιορισμένα μέσα για να το αντιμετωπίσουμε» είπε. «Δεν είμαστε η αστυνομία, δεν μπορούμε να ανακρίνουμε και να έχουμε επίσημη διαδικασία δίωξης και οι κυρώσεις μας είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Είναι ένα ζήτημα για το οποίο χρειαζόμαστε την υποστήριξη των κυβερνήσεων».
Μπαχ: «Η πίεση στην Βαλίεβα ξεπερνά την φαντασία μου»
Η συμμετοχή της Βαλίεβα στους αγώνες ήταν αμφιλεγόμενη και βρισκόταν στο επίκεντρο των μέσων ενημέρωσης για 10 ημέρες. Της επετράπη να αγωνιστεί τελικά, όταν το CAS αποφάσισε να μην της επιβάλει εκ νέου προσωρινή αναστολή.
Η απόφαση του Διαιτητικού Αθλητικού Δικαστηρίου ανέφερε ότι θα έκανε «ανεπανόρθωτη ζημιά» εάν δεν της επέτρεπε να αγωνιστεί, αλλά πολλοί αμφισβήτησαν χθες εάν τελικά ήταν χειρότερο που την άφησαν να αγωνιστεί. Ο Μπαχ, ο οποίος κέρδισε χρυσό μετάλλιο στην ξιφασκία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976, είπε ότι δεν μπορούσε καν να φανταστεί την πίεση που δεχόταν.
«Γνωρίζω από την εποχή που ήμουν αθλητής λίγα πράγματα για την πίεση. Αλλά αυτή η πίεση ξεπερνά τη φαντασία μου» πρόσθεσε. «Να την βλέπεις να παλεύει στον πάγο, πώς προσπαθεί να συνθέσει ξανά τον εαυτό της, πώς μετά προσπαθεί να ολοκληρώσει το πρόγραμμά της, μπορούσες να δεις σε κάθε κίνηση στη γλώσσα του σώματος, μπορούσες να νιώσεις πως επρόκειτο για ένα τεράστιο ψυχικό στρες.». Και συνέχισε: «Μπορώ μόνο να της ευχηθώ να έχει την υποστήριξη της οικογένειάς της, την υποστήριξη των φίλων της και την υποστήριξη των ανθρώπων που τη βοηθούν σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση».