«Θέλω μια μπύρα», τα πρώτα λόγια παράλυτου άνδρα που επικοινώνησε με εμφύτευμα εγκεφάλου

227

Γράφει ο Στέφανος Νικήτας

Ένας άνδρας με πλήρη παράλυση, που δεν μπορεί να μιλήσει ή να κινήσει τα μάτια του, μπόρεσε να επικοινωνήσει μετά από μήνες με την οικογένειά του, χρησιμοποιώντας ένα πρωτοποριακό εγκεφαλικό εμφύτευμα.

Στον άνδρα που είναι 36 ετών σήμερα και πάσχει από αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS), μια νευροεκφυλιστική νόσο κατά την οποία οι άνθρωποι χάνουν σταδιακά την ικανότητα να κινούνται και να μιλούν, εμφυτεύτηκαν χειρουργικά στον εγκέφαλό του δύο συστοιχίες τετράγωνων ηλεκτροδίων για να διευκολυνθεί η επικοινωνία του.

Ο άνδρας χρησιμοποιώντας το εγκεφαλικό εμφύτευμα ζήτησε από τους φροντιστές του να «του φέρουν μια μπύρα».

Η δεύτερη παραγγελία του ήταν να του βάλουν να ακούσει το αγαπημένο του συγκρότημα «Tool» στη διαπασών ενώ ζήτησε από τη μητέρα του να του κάνει μασάζ στο κεφάλι και έδωσε ειδική παραγγελία να φάει σούπα γκούλας. Ωστόσο, οι επιθυμίες του δεν σταμάτησαν εκεί. Όπως έγραψε: «Θέλω να φάω πατάτες με κάρυ και μετά σούπα Bolognese και πατατόσουπα».

Οι συγκεκριμένες συσκευές βασίζονται κυρίως στις κινήσεις των ματιών ή στους μύες του προσώπου ενώ οι ερευνητές στο Wyss Center for Bio and Neuroengineering στη Γενεύη, εμφύτευσαν χειρουργικά το 2019 δύο συστοιχίες μικροηλεκτροδίων στον κινητικό φλοιό του ασθενούς, για να διαβάσουν τα εγκεφαλικά σήματα που χρησιμοποιούνται συνήθως για την επικοινωνία.

.
Wyss Center for Bio Neuroengineering)

Μέσα σε δύο χρόνια, ο ασθενής έμαθε πώς να δημιουργεί εγκεφαλική δραστηριότητα που θα μπορούσε να αποκωδικοποιηθεί από ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης σε πραγματικό χρόνο, επιτρέποντάς του να απαντήσει είτε «ναι» είτε «όχι» μόνο με τη σκέψη του. Όταν παρουσιάστηκε ένα πρόγραμμα ορθογραφίας που διαβάζει δυνατά τα γράμματα του αλφαβήτου, ο ασθενής μπόρεσε να σχηματίσει ολόκληρες προτάσεις.

Σύμφωνα με τον Δρ. Τζόνας Ζιμμερμαν, ανώτερο νευροεπιστήμονα στο Wyss Center: «Επιτυχημένη επικοινωνία έχει γίνει προηγουμένως με διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή σε άτομα με παράλυση, αλλά, από ό,τι γνωρίζουμε, η δική μας είναι η πρώτη μελέτη που επιτυγχάνει επικοινωνία από κάποιον που δεν μπορεί να βοηθήσει καθόλου στην κίνηση και ως εκ τούτου αυτό το σύστημα είναι πλέον το μοναδικό μέσο επικοινωνίας».

Πηγή: Independent

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις