Κωδικός «Εαρινή Παλίρροια»: Το σχέδιο του Λονδίνου για την ενθρόνιση του Καρόλου

113

Γράφει ο Διαμαντόπουλος Χρήστος

Νέες λεπτομέρειες της επιχείρησης με την κωδική ονομασία «London Bridge», το σχέδιο δηλαδή για τις ημέρες και εβδομάδες μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ- φέρνει στο φως η Sun, ενώ αποκαλύπτει και μια ακόμα επιχείρηση που αφορά την ενθρόνιση του μελλοντικού Βασιλιά Καρόλου 

Νέα στοιχεία της επιχείρησης «London Bridge», που αφορούν τις ενέργειες μετά τον θάνατο της Βασίλισσας αλλά και την ενθρόνιση του διαδόχου του βρετανικού θρόνου βλέπουν το φως της δημοσιότητας όσο πλησιάζουμε στους εορτασμούς του πλατινένιου Ιωβηλαίου.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η βρετανική Sun για πρώτη φορά μετά τον θάνατο του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’ του πατέρα της Ελισάβετ το 1952 θα ηχήσουν πένθιμα οι καμπάνες όλων των εκκλησιών της Βρετανίας που ξεπερνούν τις 16.000. Επίσης ο πρίγκιπας Κάρολος θα μιλήσει στο έθνος το βράδυ του θανάτου της βασίλισσας, πριν πραγματοποιήσει πένθιμη περιοδεία στη Βρετανία.

Παράλληλα όμως με την επιχείρηση «London Bridge», σύμφωνα με την Sun θα ξεκινήσει να τρέχει μια ακόμα. Αυτή για την ενθρόνιση του πρίγκιπα Καρόλου. Η επιχείρηση αυτή θα φέρει την κωδική ονομασία «Εαρινή Παλίρροια». Όπως διατάσσει το πρωτόκολλο μετά το πέρας των υποχρεώσεών του στο Λονδίνο, ο Κάρολος μετά τον θάνατο της Βασίλισσας θα ξεκινήσει μια περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, επισκεπτόμενος τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Περισσότερα στοιχεία για την επιχείρηση «London Bridge»

Η τεράστια επιχείρηση ασφαλείας που θα θέσει σε εφαρμογή το Λονδίνο για τη διαχείριση των άμεσων συνεπειών του θανάτου της Βασίλισσας περιλαμβάνει επίσημα… μπλακ άουτ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και απαγόρευση των retweets.

Τα μυστικά έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του Politico, αποκαλύπτουν τα σχέδια για τη νεκρώσιμη ακολουθία.

 

 

Κομβικό ρόλο στην επιχείρηση παίζει η διαχείριση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η αλλαγή της επίσημης ιστοσελίδας της βασιλικής οικογένειας σε μαύρο φόντο, με μια σύντομη δήλωση που θα επιβεβαιώνει τον θάνατο της Βασίλισσας. Η κυβερνητική ιστοσελίδα gov.uk και όλες οι κυβερνητικές σελίδες κοινωνικών μέσων ενημέρωσης θα εμφανίσουν ένα μαύρο μπάνερ.

Δεν θα δημοσιεύεται περιεχόμενο και τα retweets θα απαγορεύονται, εκτός κι αν διαγραφούν από τον επικεφαλής επικοινωνίας της κυβέρνησης.

Τα έγγραφα παρουσιάζουν σχέδια για τη μεταφορά του φέρετρου της βασίλισσας με πομπή από το παλάτι του Μπάκιγχαμ στο παλάτι του Γουέστμινστερ, όπου θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα σε μία υπερυψωμένη πλατφόρμα επι 23 ώρες την ημέρα για τρεις μέρες. Εισιτήρια για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα θα εκδίδονται μόνο για τους VIP.

Η κηδεία θα πραγματοποιηθεί 10 ημέρες μετά το θάνατό της και θα κηρυχθεί ως «ημέρα εθνικού πένθους», αλλά δεν θα είναι επίσημη αργία. Ο πρωθυπουργός θα ενημερωθεί από έναν δημόσιο υπάλληλο ότι «έπεσε η London Bridge».

 

Σε ένα έγγραφο, η Ντάουνινγκ Στριτ εκφράζει ανησυχίες πως θα αντιμετωπίσει ένα κύμα δημόσιας οργής εάν δεν κατεβάσει μεσίστιες τις σημαίες εντός 10 λεπτών από την ενεργοποίηση του σχεδίου και ίσως χρειαστεί να βασιστεί σε έναν εξωτερικό ανάδοχο για το έργο αυτό.

Τις ώρες μετά το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, θα πραγματοποιηθεί ένας «καταιγισμός κλήσεων» για να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός, ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου και ένας αριθμός ανώτερων υπουργών και αξιωματούχων.

Ο πρωθυπουργός θα ενημερωθεί από τον ιδιωτικό γραμματέα της βασίλισσας Ελισάβετ, ο οποίος θα ενημερώσει επίσης το γραφείο του Συμβουλίου του Προσωπικού Συμβουλίου, το οποίο συντονίζει τις κυβερνητικές εργασίες για λογαριασμό του μονάρχη.

Εσωτερικά, η ημέρα θα αναφέρεται ως «D-Day». Κάθε επόμενη ημέρα πριν από την κηδεία θα αναφέρεται ως «D+1», «D+2» και ούτω καθεξής. Η ίδια η κρατική κηδεία θα πραγματοποιηθεί στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ. Θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή σε ολόκληρη τη χώρα το μεσημέρι. Οι πομπές θα γίνουν στο Λονδίνο και το κάστρο Γουίνδσορ.

Θα ακολουθήσει τελετή στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο Γουίνσδορ και η βασίλισσα θα ταφεί στη βασιλική κρύπτη στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

Η βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία είναι τώρα 95 ετών, είναι καλά στην υγεία της και δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι αυτά τα σχέδια μπορεί να τεθούν σε εφαρμογή άμεσα. Είναι ωστόσο, τα πιο πρόσφατα σχέδια που καταρτίστηκαν  από το Υπουργικό Συμβούλιο για την επιχείρηση «Γέφυρα του Λονδίνου».

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις