Η κλιματική αλλαγή βυθίζει σε χρόνο ρεκόρ 4 πόλεις – Θα επηρεαστούν 59 εκατ. κάτοικοι

94

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας αποτελεί εδώ και καιρό μια τεράστια απειλή για παράκτιες πόλεις. Νέα έρευνα δείχνει ότι πόλεις της Ασίας κυρίως βυθίζονται λόγω των συχνών και έντονων πλημμυρών.

Στο Καράτσι του Πακιστάν, η γη βυθίζεται πέντε φορές γρηγορότερα από τη άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Η Μανίλα στις Φιλιππίνες και η Σιταγκόνγκ (δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Μπαγκλαντές) βυθίζονται 10 φόρες πιο γρήγορα από την άνοδο της στάθμης των νερών.

Στην κινεζική Τιαντζίν, μια παράκτια πόλη περίπου 150 χλμ ΝΑ του Πεκίνου, το έδαφος υποχωρεί κατά 20 φορές ταχύτερα από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Μόνο σε αυτές τις τέσσερις πόλεις, το τρομακτικό αυτό φαινόμενο μπορεί να επηρεάσει σχεδόν 59 εκατ. κατοίκους.

Η μελέτη, που χρησιμοποίησε στοιχεία από δορυφόρους για να αναλύσει την κατάσταση σε 99 πόλεις ανά τον κόσμο το διάστημα 2015-2020, επισημαίνει την εξόρυξη υπόγειων υδάτων που σχετίζεται με την ταχεία αστικοποίηση και την αύξηση του πληθυσμού, την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου και την κατασκευή κτηριακών υποδομών.

Υπάρχουν πάντως και καλά νέα σε αυτή τη μελέτη. Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις σε Ινδονησία και Κίνα έχουν επιβραδύνει τον ρυθμό βύθισης της Τζακάρτα και της Σαγκάης, κυρίως μέσω κανόνων που μείωσαν την εξόρυξη υπόγειων υδάτων.

Το μέσο ετήσιο «ποσοστό καθίζησης» της Τζακάρτα μειώθηκε στα 20 χιλιοστά, μια μείωση άνω του 90% από το 2010 έως το 2020. Και το μεγαλύτερο μέρος της Σαγκάης είναι πλέον σταθερό, αν και τμήματα της πόλης παρουσιάζουν καθίζηση έως και 10 χιλιοστά τον χρόνο.

Ωστόσο, πόλεις που αδυνατούν να αναλάβουν δράση και να κάνουν επενδύσεις προκειμένου να επιβραδύνουν την καθίζηση «θα βρεθούν αντιμέτωπες με καθίζηση πολύ πιο γρήγορα από τις προβλέψεις που έχουν γίνει με βάση τα μοντέλα για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας», προειδοποιεί η μελέτη.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις