Έτσι κατάρρευσε η Archegos – Μια ιστορία απληστίας και insider trading

86

ΠΗΓΗ Bloomberg

Ο Μπιλ Χουάνγκ είχε συγκεντρώσει μία από τις μεγαλύτερες περιουσίες του κόσμου με άκρα μυστικότητα αλλά στο τέλος τα πάντα κατέρρευσαν ως πύργος από τραπουλόχαρτα – Η ανάλυση του Bloomberg για το κατηγορητήριο των 59 σελίδων κατά του πρώην επενδυτή

«Δε θα μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα οικονομικά με τις σημερινές επενδύσεις  Δε νομίζω πως μπορούμε». Αυτά ήταν τα λόγια στελέχους του επενδυτικού γραφείου του Μπιλ Χουάνγκ, Archegos Capital Management, τα οποία τώρα πια αποτελούν μέρος του κατηγορητηρίου των αμερικανικών αρχών κατά του επενδυτή. Ο Μπιλ Χουάνγκ είχε συγκεντρώσει μία από τις μεγαλύτερες περιουσίες του κόσμου με άκρα μυστικότητα αλλά στο τέλος τα πάντα κατέρρευσαν ως πύργος από τραπουλόχαρτα.

Ο Χουάνγκ συνελήφθη ένα χρόνο μετά την κατάρρευση αυτή και -για πρώτη φορά- οι ομοσπονδιακές αρχές αποκάλυψαν τί πραγματικά είχε συμβεί το πρωινό της 23ης Μαρτίου του 2021.

Το κατηγορητήριο των 59 σελίδων παρουσιάζει το χαοτικό ιστορικό του Χουάνγκ και το παράδειγμα προς αποφυγή του -διαβόητου πια- επενδυτή. Ο αυτοπροσδιοριζόμενος ως «πιστός Χριστιανός» Χουάνγκ ο οποίος -παρά τα πλούτη του- κατοικούσε σε ένα μικρό σχετικά σπίτι στο New Jersey, πίστευε πως μπορούσε να ελέγξει τις αγορές. Η απληστία του τον οδήγησε σε μια προσπάθεια εξαπάτησης τόσο των μεγάλων τραπεζών όσο και των αγορών αυτών καθεαυτών. Ο Χουάνγκ, τώρα πια, βρίσκεται αντιμέτωπος με 380 χρόνια φυλάκισης.

Τόσο ο ίδιος όσο και ο CFO της Archegos, Πάτρικ Χάλιγκαν δήλωσαν αθώοι την περασμένη Τετάρτη όσον αφορά τις 11 κατηγορίες που αντιμετωπίζουν. Ο Χουάνγκ αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση $100 εκατομμυρίων. Η δίκη θα ξεκινήσει στις 19 Μαΐου.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, το σχέδιο του Χουάνγκ άρχισε να καταρρέει όταν η περιουσία του εκτινάχθηκε από τα $1,5 δισ. στα $35 δισ. μέσα σε μόλις ένα έτος. Η Archegos έπεισε τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου να της δανείσουν τεράστια ποσά με καταστροφικά αποτελέσματα.

Το ιστορικό της πτώσης

Η πτώση ξεκίνησε όταν η αξία της μετοχής της Viacom CBS άρχισε να κατακρημνίζεται. Η Archegos δε μπορούσε να καλύψει τις διαφορές αποτίμησης (margin calls) και προκάλεσε πανικό τόσο στην εταιρεία όσο και στις ίδιες τις τράπεζες. Η απάντηση του Χουάνγκ ήταν «δικτατορική»: απαίτησε από τους επενδυτές του να αγοράσουν τις μετοχές. Μέχρι το τέλος της ημέρας, η Archegos είχε αποκτήσει επιπλέον μετοχές αξίας $900 εκατομμυρίων.

Ο Σκοτ Μπέκερ, chief risk director της εταιρείας διαμαρτυρήθηκε στον Χουάνγκ. Ο Γουίλιαμ Τομίτα, επικεφαλής επενδυτής του γραφείου παρακάλεσε τον Χουάνγκ να μη συνεχίσει τις επενδύσεις: «Μίλησα στον Μπιλ και μου είπε να συνεχίσω να επενδύω». Τόσο ο Μπέκερ όσο και ο Τομίτα έχουν δηλώσει ένοχοι.

Η στρατηγική του Χουάνγκ δεν κατάφερε να χειραγωγήσει τις αγορές και να επηρεάσει την πτώση. Η ηγεσία της εταιρείας ετοιμάστηκε για τα νέα margin calls την επόμενη ημέρα. Ο Χουάνγκ ενθάρρυνε τους επενδυτές του να χειραγωγήσουν άλλες μετοχές για να αντισταθμίσουν τις απώλειές τους. Παράλληλα ο Μπέκερ αντλούσε όσα περισσότερα χρήματα μπορούσε από τις τράπεζες της Wall Street, διαβεβαιώνοντάς τες πως η Archegos είχε αποθέματα $9 δισ. τη στιγμή που το «ταμείο» άδειαζε ολοταχώς.

Αν και η Archegos δεν αποτέλεσε επανάληψη της Long Term Capital Management όπως φοβούνταν πολλοί, η κατάρρευσή της άφησε τα δικά της ανεξίτηλα σημάδια στις αγορές. Πολλοί τραπεζικοί κολοσσοί κλήθηκαν ξαφνικά να αντιμετωπίσουν απώλειες δισεκατομμυρίων, ενώ οι ομοσπονδιακές αρχές έχουν πια ξεκινήσει την ολική ανασυγκρότηση του τρόπου αγοραπωλησίας μεγάλων επενδυτικών μπλοκ στη Wall Street.

Γνωστός-άγνωστος

Ο Χουάνγκ ήταν σχετικά άγνωστος στο ευρύ κοινό πριν την κατάρρευση της Archegos. Εργάστηκε για τον θρύλο των hedge funds Τζούλιαν Ρόμπερτσον στην Tiger Management. Όταν η Tiger Management έκλεισε, ο Χουάνγκ ίδρυσε την Tiger Asia, μέχρι που βρέθηκε στο στόχαστρο των ρυθμιστών.

Το 2012, μετά από πολυετείς έρευνες, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) κατηγόρησε την Tiger Asia για insider trading και χειραγώγηση των μετοχών κινεζικών τραπεζών. Ο Χουάνγκ ήρθε σε εξωδικαστική συμφωνία χωρίς παραδοχή παράβασης, αν και η Tiger Asia θεωρήθηκε ένοχη για απάτη. Ο επενδυτής βρέθηκε εκτός της βιομηχανίας διαχείρισης πλούτου, αλλά -όπως έχουν αναφέρει πολλοί γνωστοί του- ενίσχυσε την χριστιανική του πίστη.

Εξ’ ου και το όνομα της Archegos (Αρχηγός), αφού ο Χουάνγκ αναφέρεται στον Ιησού Χριστό ως «Αρχηγό» της ανθρωπότητας. Κάθε Παρασκευή στις 7 το πρωί, στα γραφεία της Archegos, 20-30 εργαζόμενοι αναγκάζονταν να ακούν αποσπάσματα από τη Βίβλο με το πρωινό τους. 

Ο Χουάνγκ ίδρυσε και το Grace and Mercy Foundation, ένα ίδρυμα το οποίο διαχειριζόταν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια και υποστήριζε χριστιανικές οργανώσεις. Παράλληλα επένδυσε και σε funds της Ark Investment Management της Κάθι Γούντ. Η Γούντ, η οποία διοργανώνει και αυτή συναντήσεις με αποσπάσματα από τη Βίβλο, φαίνεται πως είναι μέλος του κινήματος «faith in finance» της Wall Street.

Πανδημική στρατηγική

Σύμφωνα με τις αρχές, κάτι φαίνεται πως άλλαξε στην επενδυτική στρατηγική του Χουάνγκ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Κάποτε οι επενδύσεις του βασίζονταν σε σημαντικές μετοχές με αυξημένη ρευστότητα. Σύντομα, όμως, άλλαξε στρατηγική, βασιζόμενος σε μικρές εταιρείες, αρκετές εξ αυτών κινεζικές. «Αγνόησε τους ίδιους τους αναλυτές του, μεταξύ του 2020 και του 2021» αναφέρει το κατηγορητήριο.

Ο Χουάνγκ είχε πολλάκις δώσει εντολή στους επενδυτές του να πουλήσουν μία μετοχή ή να σορτάρουν μία εταιρεία, κάτι που έδινε στο επενδυτικό γραφείο τη δυνατότητα χειραγώγησης της αξίας της μετοχής όταν το χρειαζόταν. «Ο Χουάνγκ αναφέρεται στη στρατηγική αυτή ως “χρήση σφαιρών”. Έδινε εντολή της χρήσης των “σφαιρών” αυτών έτσι ώστε να αυξήσει την τιμή της μετοχής», αναφέρει μαρτυρία που συμπεριλαμβάνεται στο κατηγορητήριο.

Όσο μεγάλωναν οι τοποθετήσεις του, τόσο αύξανε και τη λίστα των τραπεζών με τις οποίες συνεργαζόταν. Στο τέλος, οι απώλειες που δημιούργησε η κατάρρευση της Archegos επηρέασαν και τις τράπεζες, οι οποίες αναγκάστηκαν να ξεπουλήσουν τεράστια μπλοκ μετοχών. 

Στην Ιαπωνία, η Nomura Holdings δέχθηκε πλήγμα $2,9 δισ. Η Credit Suisse δέχθηκε πλήγμα $5,5 δισ., ενώ η Morgan Stanley είχε απώλειες $911 εκατομμυρίων. 

Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, τα θύματα της Archegos ήταν οι τράπεζες. Παρ’ όλα αυτά, οι εισαγγελείς μελετούν -πια- την πιθανότητα εμπλοκής των τραπεζών στο σκάνδαλο, μέσω insider trading. 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις