Μια μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για την ίδρυση του στρατού της Βόρειας Κορέας, που στόχο είχε να αποτελέσει μια εντυπωσιακή επίδειξη της στρατιωτικής της ισχύος, μπορεί να οδήγησε στην εξάπλωση της Covid-19 σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με ειδικούς.
Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα τον πρώτο θάνατο στη χώρα λόγω της Covid-19, δηλώνοντας ότι ο ιός έχει ήδη εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα, με έναν «πυρετό» να «εξαπλώνεται με εκρηκτικό τρόπο σε όλη τη χώρα από τα τέλη Απριλίου» σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
Για τον Χονγκ Μιν, ερευνητή στο κορεατικό Ινστιτούτο για την εθνική ενοποίηση, που εδρεύει στη Σεούλ, η σημερινή επιδημία της Covid-19 «συνδέεται στενά με την παρέλαση της 25ης Απριλίου», μια τεράστια στρατιωτική παρέλαση με αφορμή την 90ή επέτειο τη ίδρυση του στρατού της χώρας.
Σε εικόνες της εκδήλωσης που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση φαίνονται χιλιάδες άνθρωποι – χωρίς μάσκες και χωρίς κοινωνικές αποστάσεις – να έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία Κιμ Ιλ Σουνγκ στη Πιονγκγιάνγκ για να δουν την παρέλαση των στρατιωτών και να χειροκροτήσουν το πέρασμα τεθωρακισμένων, εκτοξευτήρων ρουκετών και διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM).
«Πάνω από 20.000 άνθρωποι προετοιμάστηκαν για την παρέλαση δύο μήνες πριν από την εκδήλωση και έμειναν στην πρωτεύουσα για να φωτογραφηθούν με τον Κιμ Γιονγκ Ουν», δήλωσε ο Χονγκ Μιν στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Δεν έχει «συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα»
Το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν φαίνεται, σύμφωνα με τον Χονγκ Μιν, να μην έχει «συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα» της κατάστασης παρά με καθυστέρηση και προχώρησε σε διαγνωστικά τεστ για την Covid-19 ύστερα από την επιστροφή των συμμετεχόντων στην παρέλαση στις επαρχίες τους.
«Η πραγματοποίηση μιας στρατιωτικής παρέλασης μπροστά σε ένα μεγάλο πλήθος, ενώ η παραλλαγή Όμικρον σάρωνε τη γειτονική Κίνα, δείχνει ότι η Πιονγκγιάνγκ είχε υπερβολική εμπιστοσύνη στις δυνατότητές της να αντιμετωπίσει και να προλάβει τον ιό», δήλωσε ο Τσεόνγκ Σεόνγκ-τσανγκ από το Ινστιτούτο Sejong.
Η χώρα ανακοίνωσε χθες τα πρώτα κρούσματα κοροναϊού και προχώρησε στην επιβολή πανεθνικού lockdown. Έξι άνθρωποι με «πυρετό» υπέκυψαν στη χώρα, εκ των οποίων ο ένας βρέθηκε ότι είχε μολυνθεί από την υποπαραλλαγή της BA.2 της Όμικρον, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
Κανένας από τους 25 εκατ. κατοίκους της χώρας δεν έχει εμβολιαστεί κατά της Covid, με την Πιονγκγιάνγκ να έχει απορρίψει τις προσφορές για εμβολιασμό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την Κίνα και τη Ρωσία.
Από τις πρώτες χώρες που έκλεισαν τα σύνορά τους
Η Βόρεια Κορέα ήταν μια από τις πρώτες χώρες που έκλεισαν τα σύνορά τους τον Ιανουάριο του 2020 ύστερα από την εμφάνιση του ιού στη γειτονική Κίνα.
Η πολιτική της αυστηρής απομόνωσης φάνηκε να κρατά μακριά την Covid σε πρώτη φάση και η χώρα δεν είχε καταγράψει κανένα κρούσμα κατά τη διάρκεια δύο ετών, αν και ο ισχυρισμός αυτός αμφισβητείται από ορισμένους ειδικούς.
Η Πιονγκγιανγκ διοργάνωσε μια βραδινή στρατιωτική παρέλαση τον Σεπτέμβριο το 2021, από την οποία δεν αναφέρθηκαν επιπτώσεις, ενώ οι φωτογραφίες από την εκδήλωση εκείνη έδειχναν τους συμμετέχοντες να φορούν μάσκες.
Ωστόσο με την πάροδο του χρόνου, φαίνεται ότι η Βόρεια Κορέα χαλάρωσε το επίπεδο επαγρύπνησης στο εσωτερικό της χώρας, με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρονται στη μάχη κατά της επιδημίας με περισσότερο σποραδικό τρόπο, σύμφωνα με αναλυτές.
Την περίοδο της παρέλασης του 2021, η μετακίνηση προσώπων και αγαθών προς και από την Κίνα τελούσε σε καθεστώς σχεδόν απόλυτης απαγόρευσης, σημείωσε ο Γιανγκ Μοο-τζιν, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Βορειοκορεατικών Σπουδών.
Ωστόσο στις αρχές του χρόνου, η Βόρεια Κορέα χαλάρωσε πρόσκαιρα τους υγειονομικούς περιορισμούς, οδηγώντας ίσως στη σημερινή επιδημία της Όμικρον, πρόσθεσε ο ίδιος.
«Ο ιός κατάφερε να διεισδύσει στη Βόρεια Κορέα από τρεις διαφορετικές διαδρομές: το σιδηρόδρομο, τις θαλάσσιες μεταφορές και το λαθρεμπόριο», πρόσθεσε ο ίδιος. «Το γεγονός είναι ότι ήλθε από την Κίνα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ