Η Σουηδία λέει «ναι» στο ΝΑΤΟ, αλλά χωρίς βάσεις και πυρηνικά

56
Στιγμιότυπο από το Ελσίνκι της Φινλανδίας. Η σουηδική σημαία πίσω από τον δικέφαλο αετό, σύμβολο της πάλαι ποτέ ρωσικής αυτοκρατορίας. (AP Photo/Martin Meissner)
Τρίβουν τα χέρια τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, καθώς το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της χώρας προχώρησε σε ιστορική αλλαγή στάσης μετά από δεκαετίες αντίθεσης στην ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Στιγμιότυπο από το Ελσίνκι της Φινλανδίας. Η σουηδική σημαία πίσω από τον δικέφαλο αετό, σύμβολο της πάλαι ποτέ ρωσικής αυτοκρατορίας.
(AP Photo/Martin Meissner)

Το απόγευμα της Κυριακής, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της χώρας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ανέφερε ότι ξεκινάει και επισήμως η διαδικασία αιτήματος της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, μία κίνηση που αποτελεί ιστορική αλλαγή πλεύσης για τη χώρα, όμως ήταν σχεδόν αναμενόμενη μετά το ξέσπασμα του ρωσοουκρανικού πολέμου και τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Αντερσον αναμένεται να υποβάλει το επίσημο αίτημα προς την Ατλαντική Συμμαχία εντός των προσεχών ημερών.

(Fredrik Persson/TT News Agency via AP)

Οι ανάγκες ασφαλείας της Σουηδίας υπηρετούνται με το καλύτερο τρόπο από την ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Αντερσον της χώρας, επισημαίνοντας ότι «το καλύτερο για την ασφάλεια της Σουηδίας και του σουηδικού λαού είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ. Πιστεύουμε ότι η Σουηδία χρειάζεται τις επίσημες εγγυήσεις ασφαλείας που συνοδεύουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ».

Στην ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμματος, πάντως, τονίζεται ότι εάν η χώρα γίνει μέλος της Συμμαχίας, οι αντιρρήσεις για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων σε σουηδικό έδαφος παραμένουν.

Η απόφαση της κυβέρνησης της σκανδιναβικής χώρας συμπληρώνει, ουσιαστικά, το παζλ στον ευρωπαϊκό βορρά, μετά και την επίσημη απόφαση από την γειτονική Φινλανδία, ενώ οι διαβουλεύσεις στο εσωτερικό της Συμμαχίες είναι έντονες, με την Τουρκία να εκφράζει σθεναρή αντίθεση.

Στον απόηχο του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε τις σοβαρές τουρκικές ενστάσεις, θέτοντας συγκεκριμένους όρους για να ανάψει η χώρα του το πράσινο φως.

Κι αν για τη Φινλανδία, όπως ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, η Άγκυρα έκανε συμβιβαστική πρόταση, δεν ισχύει το ίδιο και για τη Σουηδία. Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου «οι δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας δεν είναι δυστυχώς εποικοδομητικές. Συνεχίζει να κάνει προκλητικές δηλώσεις».

«Υποστηρίζουμε ανέκαθεν την πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ. (…) Όμως το γεγονός ότι αυτές οι δύο χώρες είναι σε επαφή με τα μέλη μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, το ότι η Σουηδία τους στέλνει όπλα και το ότι επιβάλλουν περιορισμούς στις εξαγωγές αμυντικού υλικού προς την Τουρκία, αντιβαίνουν στο πνεύμα της συμμαχίας», υποστήριξε ο Τσαβούσογλου.

Κατά τη συνάντησή του με τους δύο υπουργούς, αυτοί οι τελευταίοι του έκαναν προτάσεις με στόχο να «απαντηθούν οι ανησυχίες της Τουρκίας», πρόσθεσε. Ο Τσαβούσογλου διευκρίνισε πως περιμένει να δει «τις εγγυήσεις» που θα προταθούν από τις δύο χώρες.

«Πρέπει οπωσδήποτε να μπει ένα τέλος στην υποστήριξη των τρομοκρατικών οργανώσεων και να αρθούν οι περιορισμοί στις εξαγωγές προς την Τουρκία. Δεν το λέω για να κάνω παζάρι, αλλά επειδή αυτό σημαίνει να είναι κανείς σύμμαχος», επέμεινε.
Με ανοιχτές αγκάλες το Βερολίνο

Για την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ τοποθετήθηκε και η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, υπογραμμίζοντας ότι «η ένταξή τους θα δυναμώσει τη Συμμαχία μας. Είναι ήδη μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά όχι επισήμως. Εάν οι φίλοι μας σε Ελσίνκι και Στοκχόλμη αποφασίσουν υπέρ του ΝΑΤΟ θα κάνουμε την περίοδο μεταξύ της αίτησης και της επιβεβαίωσης όσο πιο σύντομη μπορούμε για να μην υπάρξουν γκρίζες ζώνες».

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις