Οι παγκόσμιες αεροπορικές αρχές έχουν απαγορεύσει σε τουλάχιστον 20 τοπικές εταιρείας να εκτελούν δρομολόγια προς την Ευρώπη
Το Τρίγωνο των Βερμούδων, στα δυτικά των νότιων ακτών των ΗΠΑ, επί πολλές δεκαετίες, θεωρούταν «κόκκινη ζώνη» για τους ταξιδιώτες, εξαιτίας των μυστηριωδών εξαφανίσεων αεροπλάνων και πλοίων. Τα χρόνια, βέβαια, έχουν περάσει και η αρνητική φήμη έχει ξεθωριάσει.
Πλέον, όμως, τη θέση του Τριγώνου των Βερμούδων φαίνεται ότι σταδιακά παίρνει το Νεπάλ, το οποίο χαρακτηρίζεται -και όχι άδικα- ως το πιο επικίνδυνο σημείο για τις αεροπορικές πτήσεις, με τουλάχιστον μία τραγωδία κάθε χρόνο.
Μόλις την Κυριακή, η ασιατική χώρα βίωσε τη 10η αεροπορική συντριβή μέσα στα τελευταία χρόνια. Ένα δικινητήριο αεροσκάφος της Tara Air, με 22 επιβάτες, κατέπεσε στις πλαγιές της οροσειράς Αναπούρνα. Μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί τα πτώματα 14 ανθρώπων.
Η επιχείρηση αναζήτησης και των υπόλοιπων σορών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τη δύσκολη γεωμορφολογία της περιοχής. Το αεροσκάφος μετέφερε 13 επιβάτες από το Νεπάλ, τέσσερις από την Ινδία και δύο από τη Γερμανία, ενώ τα μέλη του πληρώματος αριθμούσαν σε τρία.
Πρόκειται για το 10 θανατηφόρο αεροπορικό ατύχημα κατά τα τελευταία 10 χρόνια, κι αυτό παρά το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια, ως απόρροια της Covid, οι πτήσεις είναι σημαντικά λιγότερες σε αριθμό.
«Οι καιρικές συνθήκες, σε συνδυασμό με την εχθρική τοπογραφία, καθιστούν τις πτήσεις δύσκολες και συμβάλλουν στα δυστυχήματα» έγραφε το 2019 η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της ασιατικής χώρας.
Η πρωτεύουσα Κατμαντού συνιστά τη βασική «πύλη» των αεροπορικών ταξιδιών του Νεπάλ. Από εκεί, συνήθως, οι ταξιδιώτες επιβιβάζονται σε μικρότερα αεροπλάνα, προκειμένου να φθάσουν σε περιοχές γύρω από τα Ιμαλάια, την υψηλότερη οροσειρά του κόσμου.
Δεν είναι τυχαίο ότι το αεροδρόμιο Tenzing-Hillary στην πόλη Λούκλα, στα βορειοανατολικά της χώρας, συχνά αναφέρεται ως το πλέον επικίνδυνο σ’ όλο τον κόσμο,
Οι παγκόσμιες αεροπορικές αρχές έχουν απαγορεύσει σε τουλάχιστον 20 τοπικές εταιρείας να εκτελούν δρομολόγια προς την Ευρώπη. Το 2015 δε, η υπηρεσίας αεροπορίας των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισαν να παράσχουν τεχνική βοήθεια στο Νεπάλ, προκειμένου να καταστήσει πιο ασφαλείς τις αεροπορικές μετακινήσεις.