Η φάλαινα ήταν εντελώς παγιδευμένη στο κόκκινο δίχτυ για ψάρια, σε τέτοιο σημείο που δεν μπορούσε να ανοίξει το στόμα της.
Ακολουθήστε το
kefaloniapress.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Υποστηρίξτε μας και επιλέξτε ένα πρόγραμμα το οποίο θα σας δώσει πρόσβαση στις αποκλειστικές ιστορίες μας.
/ 15 credits
Το βασικό πακέτο παρέχει 15 μονάδες (credits) στο λογαριασμό σας. Επιτρέπει το ξεκλείδωμα για: 3 ΑΡΘΡΑ!
/ 50 credits
Το Featured πακέτο παρέχει 50 credits στο λογαριασμό σας. Επιτρέπει το ξεκλείδωμα για: 10 ΑΡΘΡΑ!
/ 125 credits
Το Premium πακέτο παρέχει 125 credits στο λογαριασμό σας. Επιτρέπει το ξεκλείδωμα για: 25 ΑΡΘΡΑ!
** Εγγραφείτε στον ιστότοπό μας και επιλέξτε ένα πακέτο. Το κάθε πακέτο παρέχει έναν αριθμό μονάδων (credits) που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ξεκλειδώσετε την πρόσβαση στις αποκλειστικές ιστορίες μας χωρίς ημερομηνία λήξεως.
Ισπανοί δύτες κατάφεραν να απελευθερώσουν μια φάλαινα μήκους 12 μέτρων που είχε μπλεχτεί σε παράνομο δίχτυ στα ανοικτά της Μαγιόρκα.
Η αποδυναμωμένη φάλαινα είχε εντοπιστεί από πλοίο περίπου 4,83 χλμ. από τις ανατολικές ακτές της Μαγιόρκα, γεγονός που ώθησε το κέντρο θαλάσσιας διάσωσης Aquarium της Πάλμα ντε Μαγιόρκα να αναλάβει δράση.
Η φάλαινα ήταν εντελώς παγιδευμένη στο κόκκινο δίχτυ για ψάρια, σε τέτοιο σημείο που δεν μπορούσε να ανοίξει το στόμα της.
Αφού οι αρχικές προσπάθειες να κοπεί το δίχτυ από ένα σκάφος απέτυχαν, δύτες από τα καταδυτικά κέντρα Albatros και Skualo συμμετείχαν στην προσπάθεια και βούτηξαν στη θάλασσα για να αφαιρέσουν το δίχτυ με τα μαχαίρια τους σε μια τολμηρή επιχείρηση 45 λεπτών.
«Τα πρώτα δέκα δευτερόλεπτα ήταν λίγο νευρική, ξέρετε, σαν φυσαλίδες παντού, αλλά μετά δεν ξέρω, πείτε με τρελό, αλλά νομίζω ότι ήξερε ότι ήμασταν εκεί για να τη βοηθήσουμε και απλά χαλάρωσε και αρχίσαμε να δουλεύουμε από το μπροστινό μέρος του στόματός της προς τα πίσω», δήλωσε ο ιδιοκτήτης του Albatros Torras.
«Συνεχίσαμε να κόβουμε και να κόβουμε και εκείνη κάπως κουνήθηκε για να βγει από αυτό», είπε η θαλάσσια βιολόγος Τζίτζι Τόρας, προσθέτοντας ότι το θηλαστικό έμεινε στη συνέχεια για λίγο για να ανακτήσει τις δυνάμεις του στην παρέα των τεσσάρων δυτών και μάλιστα έδωσε κάτι που έμοιαζε με «ένα μικρό ευχαριστήριο σήμα» πριν κολυμπήσει μακριά.
Τα παρασυρόμενα δίχτυα, τα οποία ονομάζονται «τείχη του θανάτου» λόγω της ποσότητας των θαλάσσιων οργανισμών που συλλαμβάνουν σε αυτό εκτός από τα ψάρια για τα οποία στήνονται, έχουν απαγορευτεί από τα Ηνωμένα Έθνη εδώ και 30 χρόνια.
Πηγή: Sunnyskyz