Σαλμάν Ρούσντι: Ποιος είναι ο δράστης της επίθεσης – Ταυτοποιήθηκε από την αστυνομία

Ο δράστης επιτέθηκε στον Σαλμάν Ρούσντι, ενώ ο συγγραφέας ετοιμαζόταν να εκφωνήσει ομιλία, και τον μαχαίρωσε στον λαιμό

90

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης ταυτοποίησε τον δράστη της επίθεσης κατά του διάσημου συγγραφέα Σαλμάν Ρούσντι. Oπως έγινε γνωστό, πρόκειται για τον 24χρονο Χάντι Ματάρ, κάτοικο Νιου Τζέρσεϊ (στη φωτογραφία του Charles Fox via AP, επάνω, οι αστυνομικοί έχουν συλλάβει ύποπτο στον τόπο της επίθεσης).

Συμπάθεια στην ιρανική κυβέρνηση

Σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας, ο δράστης όρμησε στη σκηνή την ώρα που ο Ρούσντι ετοιμαζόταν να εκφωνήσει ομιλία σε εκδήλωση του Ιδρύματος Τσοτόκουα και μαχαίρωσε στον λαιμό τον 75χρονο συγγραφέα, ο οποίος σωριάστηκε στο πάτωμα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ο δράστης ακινητοποιήθηκε από παρευρισκόμενους, προτού συλληφθεί από αστυνομικούς, διευκρινίστηκε.

Σύμφωνα με τη New York Post, η οποία επικαλείται πηγές επιβολής του νόμου, ο δράστης είχε εκδηλώσει τη συμπάθειά του στην ιρανική κυβέρνηση, η οποία είχε ζητήσει στο παρελθόν τον θάνατο του Ρούσντι.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο 24χρονος είχε κάνει αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις οποίες υποστήριζε το Ιράν και τους Φρουρούς της Επανάστασης και ευρύτερα τον σιιτικό εξτρεμισμό.

Το κίνητρο της επίθεσης δεν είναι γνωστό και η αστυνομία της Νέας Υόρκης ανέφερε πως δεν υπήρχαν ενδείξεις για πιθανές απειλές πριν τη συγκεκριμένη εκδήλωση ενώ πιστεύει ότι ο 24χρονος έδρασε μόνος του.

Ο Σαλμάν Ρούσντι διακομίστηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση. Δεν υπάρχει νεότερη ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας του.

Προκάλεσε αναταραχή

Το βιβλίο «Σατανικοί Στίχοι» που έγραψε ο Σαλμάν Ρούσντι προκάλεσε αναταραχή σε αρκετές χώρες του μουσουλμανικού κόσμου το 1988, αφού θεωρήθηκε ότι είχε «βλάσφημο» περιεχόμενο.

Λίγους μήνες αργότερα, ο τότε ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Χομεϊνί είχε εκδώσει θρησκευτικό διάταγμα ζητώντας τη δολοφονία του Ρούσντι.

Επί σειρά ετών ο συγγραφέας κρυβόταν, καθώς φοβόταν για τη ζωή του. Η κυβέρνηση του Ιράν ανακοίνωσε το 1998 ότι δεν υποστήριζε πλέον το θρησκευτικό διάταγμα («φετφά»), ωστόσο εξτρεμιστικές μουσουλμανικές οργανώσεις προσέφεραν αμοιβή εκατομμυρίων δολαρίων σε όποιον δολοφονούσε τον ινδικής καταγωγής συγγραφέα.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις