16χρονος εφηύρε συσκευή που καθαρίζει τις θάλασσες από τα πλαστικά αντικείμενα

152

Μια ανησυχητική για το μέλλον του πλανήτη είδηση ​​που διάβασε ο Varun Saikia όταν ήταν μικρότερος, στάθηκε ως αφορμή για να ακολουθήσει μια πορεία προς την περιβαλλοντική διαχείριση και να βρει νέους τρόπους για να βοηθήσει τον πλανήτη μας.

Όταν ο Varun Saikia, ένας νεαρός μαθητής γυμνασίου από το Γκουτζαράτ της Ινδίας, ήταν 11 ετών, έμαθε για μια φάλαινα στην Ταϊλάνδη που πνίγηκε από την κατανάλωση πλαστικού που είχε πεταχτεί στον ωκεανό.

«Είχα διαβάσει αυτό το άρθρο και με ενόχλησε πολύ, και αυτό βασικά με ώθησε να ψάξω και να εξερευνήσω αυτό το πρόβλημα που ήταν ένας εντελώς νέος κόσμος για μένα. Δεν γνώριζε μέχρι τότε ότι υπήρχε αυτό το πρόβλημα στον πλανήτη μας», είπε ο Saikia στην ρεπόρτερ του AccuWeather National, Jillian Angeline.

Στη συνέχεια, ο Saikia άρχισε να δουλεύει ερευνώντας τη ρύπανση σε όλο τον κόσμο, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στο μέρος όπου μεγάλωσε. Ο ποταμός Γάγγης, ο μεγαλύτερος ποταμός στην Ινδία, μεταφέρει καθημερινά περίπου 3 δισεκατομμύρια μικροπλαστικά σωματίδια στον Ινδικό Ωκεανό, σύμφωνα με μελέτη του National Geographic. Ο Saikia έμαθε επίσης για τις συγκεντρώσεις θαλάσσιων υπολειμμάτων στον Ειρηνικό Ωκεανό, που δημιουργούνται από τα ωκεάνια ρεύματα.

Η σπουδαία εφεύρεση του 16χρονου από την Ινδία

«Τότε κοίταξα τριγύρω και είπα “Ουάου, δεν είναι προφανές αυτό; Βλέπω πλαστικό παντού”. Έφτιαξα λοιπόν μία πρωτότυπη συσκευή από πλαστικά μπουκάλια και πλαστικά κουτιά και το δοκίμασα σε μια μικρή πισίνα και μετά επανέλαβα το μοντέλο και έφτασα σε μια συσκευή τόσο μεγάλη που μπορούσε να συλλέξει περίπου 2,5-3 κιλά πλαστικών απορριμμάτων», δήλωσε ο 16χρονος.

Ονόμασε αυτή τη συσκευή Makara, που σημαίνει κροκόδειλος, επειδή είχε «στόμα» και «ουρά» παρόμοια με έναν πραγματικό κροκόδειλο. Χρειάστηκαν χρόνια για να βελτιώσει ο Saikia την εφεύρεση του  για να δημιουργήσει το νεότερο του σχέδιο, το Flipper, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει μόνο του ή να συνδεθεί με ένα πλοίο. Υπολογίζει ότι μπορεί να χωρέσει από εκατοντάδες τόνους πλαστικών απορριμμάτων, ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται.

Ο σχεδιασμός βρίσκεται ακόμα στη φάση της δημιουργίας, αλλά ο Saikia ισχυρίζεται ότι 100 πλοία εξοπλισμένα με το μηχάνημα Flipper μπορούν να καθαρίσουν τον Ειρηνικό από τα πλαστικά, σε περίπου ένα χρόνο. Επιπλέον, ο Saikia είπε ότι αυτό το νέο σχέδιο θα κάνει περισσότερα από το να απομακρύνει τα σκουπίδια.

«Αυτή τη στιγμή εργάζομαι για να κάνω το Flipper όχι μόνο μια συσκευή συλλογής πλαστικών απορριμμάτων, αλλά και μια συσκευή που μπορεί να συλλέγει δεδομένα ταυτόχρονα», είπε. «Ο τύπος του πλαστικού που συλλέγει και η τοποθεσία όπου συλλέχθηκε θα καταγραφούν και θα αναλυθούν για να γίνουν πιο αποτελεσματικές οι μελλοντικές συλλογές», πρόσθεσε. Για να μην πιαστούν τα ψάρια και τα θηλαστικά του ωκεανού στο δίχτυ, θα είναι εξοπλισμένο με υπερήχους που θα βοηθούν τα θαλάσσια πλάσματα να απομακρύνονται από την περιοχή.

Ο Saikia είπε ότι χρηματοδότησε μόνος του τα πρώτα μηχανήματα που εφηύρε, όμως τώρα έχει λάβει κρατικές επιχορηγήσεις από την πολιτεία καταγωγής του, το Γκουτζαράτ, που βρίσκεται στις ακτές της δυτικής Ινδίας, και δημιούργησε τη δική του επιχείρηση. Μόλις τελειώσει το σχολείο, ο καινοτόμος μαθητής είπε ότι ονειρεύεται να παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα στις Ηνωμένες Πολιτείες για να μεταφέρει το έργο του σε όλο τον κόσμο.

«Υπάρχουν μερικά παμνεπιστήμια στο μυαλό μο. Το MIT είναι σίγουρα η σχολή των ονείρων μου. Θα κάνω αίτηση στο MIT και μετά στο Στάνφορντ. Το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν έχει ένα καταπληκτικό πρόγραμμα περιβαλλοντικής μηχανικής. Γι’ αυτό θέλω να κάνω αίτηση σε αυτά τα πανεπιστήμια», είπε.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις