10 Σεπτεμβρίου 2001
Στις 10 Σεπτεμβρίου του 2001 στο πασίγνωστο τηλεοπτικό παιχνίδι «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος» στη Μεγάλη Βρετανία, εκτυλίχθηκε μια απάτη το στήσιμο της οποίας ήταν τόσο καλά δουλεμένο, ούτως ώστε έφθασε να έγινε σενάριο για κινηματογραφική ταινία.
Εκείνη την ημέρα, ο Τσαρλς Ουίλιαμ Ίνγκραμ, μυθιστοριογράφος και αξιωματικός των ενόπλων δυνάμεων (γεννημένος στις 6 Αυγούστου 1963), απάντησε σωστά και στις 15 ερωτήσεις του παιχνιδιού. Ήταν μόλις ο τρίτος παίκτης στη βρετανική έκδοσή του που κατάφερνε να κερδίσει το μεγάλο βραβείο του 1 εκατ. βρετανικών στερλινών.
Το επίτευγμά του φυσικά πρωταγωνίστησε στα πρωτοσέλιδα, καθώς η πλειοψηφία των παικτών που συμμετείχαν κατά μέσο όρο έφευγαν με ποσά που κυμαίνονταν από 16.000 έως 64.000 λίρες. Ωστόσο η νίκη του αμφισβητήθηκε και όχι μόνο δεν του αποδόθηκε το βραβείο, αλλά οδηγήθηκε και σε δίκη για απάτη.
Το ιστορικό της απάτης
Στις 9 Σεπτεμβρίου αρχίζουν τα γυρίσματα για το επεισόδιο με τη συμμετοχή του Ίνγκραμ. Η εγγραφή του επεισοδίου διακόπτεται καθώς δεν υπήρχε αρκετός χρόνος στο τηλεοπτικό στούντιο και θα συνεχιζόταν την επόμενη ημέρα. Την ώρα που διακόπηκαν τα γυρίσματα ο Ίνγκραμ μόνο για φαβορί να κερδίσει δεν φαινόταν: είχε φθάσει στις 4.000 λίρες και είχε χρησιμοποιήσει τις δύο από τις τρεις βοήθειες που είχε στη διάθεσή του.
Την επόμενη ημέρα άπαντες στην παραγωγή επέστρεψαν για να ολοκληρώσουν το επεισόδιο, πιστεύοντας ότι θα ήταν μια τυπική διαδικασία.
Φευ όμως, αντ’ αυτού ο ταγματάρχης τότε του βρετανικού στρατού απάντησε σωστά σε όλες τις εναπομείνασες ερωτήσεις και έφθασε στο πολυπόθητο βραβείο.
Οι συντελεστές της παραγωγής δεν πίστευαν στα μάτια τους με αυτό που συνέβη.
Κάπου εκεί άρχισαν οι υποψίες. Ο λόγος ήταν ότι ο Ίνγκραμ σε κάθε ερώτηση που του απευθυνόταν έδειχνε να μην ξέρει την απάντηση. Διάβαζε όλες τις πιθανές απαντήσεις και στο τέλος έδινε τη σωστή απάντηση.
Αναπαράγοντας την εγγραφή του επεισοδίου η παραγωγή διαπίστωσε ότι κάθε φορά που ο παίκτης διάβαζε τη σωστή απάντηση ακουγόταν κάποιος από το κοινό να βήχει.
Μετά από ενδελεχή έρευνα των παρευρισκόμενων, ανακαλύφθηκε ότι εκείνος που έβηχε ήταν ο καθηγητής πανεπιστημίου, Τεγκουέν Ουίτοκ, ο οποίος εκ των υστέρων υποστήριξε ότι έβηχε διότι ήταν αλλεργικός στη σκόνη.
Η άρνηση του βραβείου και η δίκη
Η παραγωγή αρνήθηκε την επικράτηση του Ίνγκραμ και προχώρησε σε μήνυση στον ίδιο, στη σύζυγό του και στον Ουίτοκ.
Στη διάρκεια της δίκης, ο Ίνγκραμ υποστήριξε ότι το βίντεο ήταν ψευδές και πως ο ήχος του βήχα ήταν μονταρισμένος.
Εντέλει ο Ίνγκραμ και η σύζυγός του καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 18 μηνών και πρόστιμο 115.000 λιρών, ενώ στον καθηγητή επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 12 μηνών.
Εκ των υστέρων αποκαλύφθηκε ότι η σύζυγός του και ο αδερφός της είχαν συμμετάσχει στο παιχνίδι και είχαν φύγει κερδισμένοι κατά 32.000 λίρες ο καθένας.
Αργότερα, ο Τσαρλς Ίνγκραμ παραιτήθηκε από τον στρατό ωστόσο έμεινε στην ιστορία ως «ο ταγματάρχης με τον βήχα».
moneyreview.gr