Γράφει Γιάννης Κατσαρός
Το μικρότερο πρωτεύον στον κόσμο, ο λεμούριος ποντικός της Μαντάμ Μπερτ γνωστός και ως Μικροκήβος της Βέρθας ενδέχεται να έχει εξαφανιστεί καθώς μεγάλες δασικές εκτάσεις της δυτικής Μαδαγασκάρης όπου ζει, καταστρέφονται για καλλιέργειες, προειδοποιούν οι επιστήμονες που μελετούν το είδος.
Το είδος αυτού του λεμούριου – ο οποίος ζυγίζει λίγο περισσότερο από έναν ποντικοσκίουρο όταν ενηλικιώνεται – ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1992. Ωστόσο οι ερευνητές που παρακολουθούν το είδος σε έναν από τους βιότοπους του δεν έχουν συναντήσει κανέναν από το 2018.
Το ζώο ζει σε μια περιορισμένη έκταση εντός της προστατευόμενης περιοχής Menabe Antimena (APMA) 210.000 εκταρίων (518.000 στρεμμάτων), η οποία δημιουργήθηκε μόλις το 2015.
Παρά το προστατευόμενο καθεστώς της, η περιοχή έχει ήδη χάσει το 30% των δασών της. Μονάχα το 2017, οι αγρότες έκοψαν και έκαψαν 10.000 εκτάρια (24.000 στρέμματα), ανέφεραν οι ερευνητές σε πρόσφατη έκθεση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Conservation Science and Practice.
Μια ομάδα από το Γερμανικό Κέντρο Πρωτευόντων (DPZ) κάνει έρευνες μέσα στο δάσος και παρακολούθει εδώ και χρόνια τον λεμούριο ποντικό της Μαντάμ Μπερτ
″Η μηνιαία μας παρακολούθηση του πληθυσμού τους απέτυχε να καταγράψει τυχόν εμφανίσεις ή παγιδεύσεις του Μικροκήβου της Βέρθας σε μια περιοχή μελέτης 80 εκταρίων (197 στρεμμάτων) από το 2018, παρόλο που ήταν συνηθισμένο να τα συναντάμε εκεί”, ανέφεραν μέλη της DPZ.
«Αν και είναι αδύνατο να αποδειχθεί ότι το Μικροκήβος της Βέρθας έχει εξαφανιστεί όσο υπάρχει ακόμη δάσος, αυτά τα δεδομένα είναι ανησυχητικά και υποδηλώνουν ότι μπορεί να αποτελεί πλέον το πρώτο είδος λεμούριου που εξαφανίστηκε τον 21ο αιώνα».
Ο Mατίας Μάρκολφ, πρόεδρος της ΜΚΟ “Chances for Nature” που εργάζεται για την προστασία του εναπομείναντος βιότοπου των λεμούριων ποντικών, είπε στο RFI ότι τεράστιες ποσότητες δάσους έχουν ήδη χαθεί.
«Μπορεί να βρισκόμαστε – ή να φτάσουμε σύντομα – σε ένα σημείο όπου η τάση μείωσης του πληθυσμού σε αυτό και σε άλλα είδη δεν είναι πλέον αναστρέψιμη», είπε.
«Εάν ο βιότοπος δεν παραμείνει βιώσιμος, δεν θα μπορούμε πλέον να κάνουμε τίποτα για να αποτρέψουμε την εξαφάνιση αυτών των ειδών στη φύση».
Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης προειδοποίησε το 2020 ότι 33 από τα 107 είδη λεμούριων της Μαδαγασκάρης κινδυνεύουν σε κρίσιμο βαθμό, κι απέχουν ένα βήμα μακριά από την εξαφάνιση.
Ο λεμούριος ποντικός της Μαντάμ Μπερτ – που πήρε το όνομά του προς τιμήν της αείμνηστης πρωτολόγου από τη Μαδαγασκάρη Μπέρθ Ρακοτοσαμαμανά – συγκαταλέγεται ανάμεσα σ′ αυτούς τους 33.
Πηγή: rfi.fr