Γράφει Κατερίνα Αθανασίου
Ο βασιλιάς Κάρολος φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά με το κόκκινο κουτί του. Το στιγμιότυπο, που τραβήχτηκε την περασμένη εβδομάδα, δείχνει τον βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου να εκτελεί επίσημα κυβερνητικά καθήκοντα στην αίθουσα του 18ου αιώνα στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.
Τα κόκκινα κουτιά περιέχουν έγγραφα των υπουργών της κυβέρνησης καθώς και των εκπροσώπων της Κοινοπολιτείας.
Τα έγγραφα αποστέλλονται από το γραφείο του ιδιαίτερου γραμματέα στον βασιλιά, όπου κι αν βρίσκεται στον κόσμο, σε ένα κλειδωμένο, κόκκινο κουτί.
Σε αυτά περιλαμβάνονται έγγραφα που απαιτούν υπογραφή, ενημερωτικά έγγραφα και πληροφορίες για επικείμενες συναντήσεις.
Στη φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα το παλάτι, ο Κάρολος κάθεται σε ένα γραφείο και απλώνει το χέρι του σε σημαντικά έγγραφα. Μάλιστα μέσα στο ανοιχτό κουτί βρίσκονται έγγραφα και ένα από αυτά είναι δεμένο με κορδέλα.
Στο βάθος, υπάρχει μια κορνιζαρισμένη ασπρόμαυρη φωτογραφία των γονιών του, την οποία χάρισαν στον Γεώργιο ΣΤ’ τα Χριστούγεννα του 1951.
Η ιστορία των κόκκινων κουτιών
Η βρετανική εταιρεία δερμάτινων ειδών πολυτελείας «Barrow Hepburn & Gale» επιβεβαίωσε ότι τα κουτιά του Κάρολου ήταν στη διαδικασία της παραγωγής.
Στις 11 Σεπτεμβρίου, εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι ο βασιλιάς θα λάμβανε αρχικά περισσότερα από έξι κουτιά, τα οποία θα έφεραν το νέο βασιλικό σύμβολο.
Είναι πιθανό να κατασκευαστούν δέκα έως 12 κουτιά και να παραδοθούν σταδιακά τους επόμενους μήνες. Κάθε κουτί, η τιμή του οποίου δεν ανακοινώνεται ποτέ, έχει τη δική του κωδικοποιημένη κλειδαριά και είναι σχεδιασμένο για να διαρκεί πολλά χρόνια.
Και προσθέτει: «Όπου κι αν βρίσκεται ο ηγεμόνας ή ο υπουργός στον κόσμο, το κόκκινο κουτί είναι κοντά του».
Λειτουργικά και ασφαλή, αντέχουν στον χρόνο
Τα κουτιά δεν έχουν μόνο κομψό σχεδιασμό, αλλά είναι λειτουργικά και ασφαλή. Τον Σεπτέμβριο του 2015, ο λογαριασμός της βασιλικής οικογένειας στο Facebook ανέφερε ότι η βασίλισσα Ελισάβετ λάμβανε κόκκινα κουτιά κάθε μέρα της βασιλείας της, συμπεριλαμβανομένων των Σαββατοκύριακων, αλλά όχι την ημέρα των Χριστουγέννων.
Η ανάρτηση ανέφερε ότι η βασίλισσα εξακολουθούσε να χρησιμοποιεί κουτιά που κατασκευάστηκαν για τη στέψη της το 1953, τα οποία είχαν «ανακαινιστεί» ώστε να διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Η κατασκευάστρια εταιρεία αποκάλυψε επίσης ότι ο ρόλος των κουτιών «εδώ και έναν αιώνα παραμένει ίδιος».
Γιατί τα κουτιά βάφτηκαν… κόκκινα
Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν δύο πιθανοί λόγοι για τους οποίους το κουτί απέκτησε το εμβληματικό κόκκινο χρώμα. Ο ευρέως αποδεκτός λόγος σχετίζεται με τον πρίγκιπα Αλβέρτο, σύζυγο της βασίλισσας Βικτώριας, ο οποίος λέγεται ότι προτιμούσε το χρώμα αυτό, καθώς χρησιμοποιούνταν σε περίοπτη θέση στα οικόσημα της οικογένειάς του. Ωστόσο, υπάρχει μια άλλη εκδοχή που λέει ότι στα τέλη του 16ου αιώνα, ο αντιπρόσωπος της βασίλισσας Ελισάβετ Α’, Francis Throckmorton, χάρισε στον Ισπανό πρέσβη, Bernardino de Mendoza, έναν ειδικά κατασκευασμένο κόκκινο χαρτοφύλακα γεμάτο με μαύρες πουτίγκες. Αυτό θεωρήθηκε ως επίσημη ανακοίνωση από τη βασίλισσα και έτσι το κόκκινο χρώμα έγινε το επίσημο χρώμα του κράτους».