BBC: Το TikTok βγάζει κέρδος από τα live προσφύγων που ζητούν δωρεές- Παίρνει έως το 70% των χρημάτων

33

Τι αποκάλυψε έρευνα του βρετανικού δικτύου

Εκτοπισμένες οικογένειες, που μένουν σε καταυλισμούς στη Συρία, εκλιπαρούν για δωρεές μέσω TikTok, αλλά η εταιρεία παίρνει έως το 70% των εσόδων, σύμφωνα με έρευνα του BBC.

Παιδιά κάνουν livestreaming στην εφαρμογή για ώρες, εκλιπαρώντας για ψηφιακά δώρα που «μεταφράζονται» σε μετρητά. Το BBC είδε τέτοιες μεταδόσεις να αποφέρουν έως και 1.000 δολάρια σε μια ώρα, αλλά διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι στους καταυλισμούς προσφύγων έλαβαν μόνο ένα μικροσκοπικό ποσοστό αυτών των χρημάτων.

Το TikTok, απαντώντας στο βρετανικό δίκτυο, δεσμεύθηκε ότι θα λάβει άμεσα μέτρα κατά της «επαιτείας εκμετάλλευσης». Η εταιρεία ανέφερε ότι αυτού του είδους το περιεχόμενο δεν επιτρέπεται στην πλατφόρμα της και ότι η προμήθεια που παίρνει από τα ψηφιακά δώρα είναι σημαντικά μικρότερη από το 70%. Όμως, αρνήθηκε να αποκαλύψει το ακριβές ποσοστό.

Οι μεσάζοντες του TikTok

Φέτος, οι χρήστες του TikTok είδαν τα feed τους να πλημμυρίζουν με livestreams οικογενειών που βρίσκονταν σε καταυλισμούς στη Συρία. Το ΒΒC διαπίστωσε σε ότι σε καμπ στη βορειοδυτική Συρία αυτή η «μόδα» διευκολύνεται από τους λεγόμενους «μεσάζοντες του TikTok», οι οποίοι έδιναν στις οικογένειες τηλέφωνα και τον εξοπλισμό που χρειάζονταν για να κάνουν live.

Οι μεσάζοντες είπαν ότι συνεργάζονταν με πρακτορεία που σχετίζονται με το TikTok στην Κίνα και τη Μέση Ανατολή, που έδωσαν στις οικογένειες πρόσβαση σε λογαριασμούς στην πλατφόρμα. Αυτά τα πρακτορεία είναι στο πλαίσιο της παγκόσμιας στρατηγικής της εφαρμογής να στρατολογεί livestreamers και να ενθαρρύνει τους χρήστες να περνούν περισσότερο χρόνο στην εφαρμογή.

Η Μόνα Αλί Αλ-Καρίμ και οι έξι κόρες της είναι ανάμεσα στις οικογένειες που κάνουν live στο TikTok  κάθε ημέρα, καθισμένες στο πάτωμα της σκηνής τους για ώρες, επαναλαμβάνοντας τις λίγες φράσεις που γνωρίζουν στα αγγλικά. «Παρακαλώ κάντε like, παρακαλώ κάντε share, παρακαλώ δωρίστε».

Ο σύζυγός της σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή και εκείνη χρησιμοποιεί τα livestreams για να συγκεντρώσει χρήματα προκειμένου να υποβληθεί σε επέμβαση η κόρη της, Σαρίφα, η οποία είναι τυφλή.

Τα δώρα που ζητούν είναι εικονικά, αλλά κοστίζουν στους χρήστες πραγματικά χρήματα και μπορεί να γίνει ανάληψη σε μετρητά. Οι viewers στέλνουν δώρα- από ψηφιακά τριαντάφυλλα που κοστίζουν μερικά σεντς έως εικονικά λιοντάρια αξίας περίπου 500 δολαρίων.

Το πείραμα του BBC

Επί πέντε μήνες το BBC παρακολουθούσε 30 λογαριασμούς του TikTok που έκαναν live από καταυλισμούς στη Συρία για εκτοπισμένους και δημιούργησε ένα πρόγραμμα για να αντλήσει πληροφορίες, καταλήγοντας ότι οι viewers συχνά έστελναν ψηφιακά δώρα που άξιζαν έως και 1.000 δολάρια την ώρα σε κάθε λογαριασμό.

Όμως, οι οικογένειας στα καμπ είπαν ότι λαμβάνουν μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό αυτών των χρημάτων. Επειδή το TikTok αρνήθηκε να αποκαλύψει πόσα παίρνει από αυτά τα δώρα, το BBC έκανε ένα πείραμα για να διαπιστώσει πού πηγαίνουν τα χρήματα.

Ρεπόρτερ στη Συρία επικοινώνησε με ένα από τα πρακτορεία που σχετίζονται με το TikTok, λέγοντας ότι ζούσε σε καταυλισμό. Απέκτησε λογαριασμό και βγήκε live, ενώ οι άνθρωποι του βρετανικού δικτύου από το Λονδίνο έστειλαν δώρα αξίας 106 δολαρίων.

Στο τέλος του livestream, το υπόλοιπο του λογαριασμού ήταν 33 δολάρια. Το TikTok είχε πάρει το 69% της αξίας των δώρων. Αυτά τα 33 δολάρια μειώθηκαν κατά 10% όταν έγινε ανάληψη από τοπικό κατάστημα μεταφοράς χρημάτων. Οι μεσάζοντες του TikTok θα έπαιρναν το 35% από το υπόλοιπο, κάτι που σημαίνει ότι θα απέμεναν μόλις 19 δολάρια.

Ο Χαμίντ, ένας από τους μεσάζοντες του TikTok στους καταυλισμούς δήλωσε στο BBC ότι πούλησε τα ζώα του για να αποκτήσει ένα κινητό τηλέφωνο, μία κάρτα SΙΜ και σύνδεση wi-fi, προκειμένου να συνεργαστεί με οικογένειες στο TikTok. Τώρα, κάνει live με 12 οικογένειες, για αρκετές ώρες την ημέρα.

Όπως και άλλοι μεσάζοντες, είπε ότι υποστηρίζεται από τα «πρακτορεία για live» στην Κίνα, τα οποία συνεργάζονται απευθείας με το TikTok. «Μας βοηθούν εάν έχουμε προβλήματα με την εφαρμογή. Ξεκλειδώνουν μπλοκαρισμένους λογαριασμούς. Τους δίνουμε το όνομα μιας σελίδας, μια φωτογραφία προφίλ και ανοίγουν τον λογαριασμό», εξήγησε.

Αυτά τα πρακτορεία βρίσκονται σε όλο τον κόσμο, σε συνεργασία με το TikTok, για να βοηθούν τους δημιουργούς περιεχομένου να κάνουν πιο ελκυστικά livestream. Η πλατφόρμα τους δίνει μια προμήθεια, ανάλογα με τη διάρκεια των livestreams και την αξία των δώρων που δίνονται, ανέφεραν από τα εν λόγω πρακτορεία στο BBC. Η έμφαση που δίνεται στη διάρκεια σημαίνει ότι TikTokers, ανάμεσά τους παιδιά σε καταυλισμούς στη Συρία, κάνουν live για ώρες κάθε φορά.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς του TikTok, κάποιος χρήστης πρέπει να έχει 1.000 followers για να μπορέσει να κάνει live, δεν πρέπει να ζητά ευθέως δώρα και πρέπει να «αποτρέπει τη βλάβη, τον κίνδυνο ή την εκμετάλλευση» ανηλίκων στην πλατφόρμα.

Όμως, όταν το BBC χρησιμοποίησε το σύστημα της εφαρμογής για να κάνει αναφορά στους 30 λογαριασμούς στους οποίους επαιτούσαν παιδιά, το TikTok ανέφερε ότι σε καμία από τις περιπτώσεις δεν παραβιάζονταν η πολιτική του.

Αφού το βρετανικό δίκτυο επικοινώνησε με την εταιρεία ζητώντας ένα σχόλιο, η πλατφόρμα απαγόρευσε όλους τους λογαριασμούς. «Ανησυχούμε βαθιά για τις πληροφορίες και τους ισχυρισμούς του BBC και λάβαμε γρήγορα και αυστηρά μέτρα. Αυτού του είδους το περιεχόμενο δεν επιτρέπεται στην πλατφόρμα μας και ενισχύουμε περαιτέρω την παγκόσμια πολιτική μας για την επαιτεία εκμετάλλευσης», ανέφερε η εταιρεία.

Το BBC, στο πλαίσιο της έρευνας, επικοινώνησε με διάφορες οργανώσεις στη Συρία προκειμένου να υποστηρίξουν τις οικογένειες, προκειμένου να μη χρειάζεται να βγάζουν χρήματα από το TikTok. Όμως, για πολλούς στους καταυλισμούς, υπάρχουν ελάχιστες επιλογές για την εξασφάλιση χρημάτων πέρα από τη διαδικτυακή επαιτεία. Εκατοντάδες οικογένειες συνεχίζουν να κάνουν live κάθε ημέρα και τα περισσότερα από τα χρήματα που δωρίζονται εξακολουθούν να καταλήγουν στο TikTok, καταλήγει το BBC.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις