Tι και αν έμεινε στην ιστορία ως η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου που έκατσε το λιγότερο στη θέση αυτή και συνέδεσε το όνομά της με ένα σχέδιο που κόντεψε να γκρεμίσει την οικονομία της χώρας;
Η Λιζ Τρας, σύμφωνα με το CNN, θα μπορεί να διεκδικήσει επίδομα έως και 115.000 λιρών (129.000 δολαρίων) ετησίως για το υπόλοιπο της ζωής της.
Παρά την εξαιρετικά σύντομη θητεία της, δικαιούται να λαμβάνει πληρωμές στο πλαίσιο του Επιδόματος Δημοσίου Δασμού (PDCA), ενός προγράμματος που ρυθμίζεται από την κυβέρνηση, το οποίο εισήχθη το 1990 για να «βοηθήσει πρώην Πρωθυπουργούς που είναι ακόμη ενεργοί στη δημόσια ζωή».
Το επίδομα αυτό αποζημιώνει τους πρώην πρωθυπουργούς για έξοδα γραφείου και γραμματείας που προκύπτουν από τα δημόσια καθήκοντά τους. «Οι πληρωμές γίνονται μόνο για την κάλυψη του πραγματικού κόστους της συνέχισης της εκπλήρωσης των δημόσιων καθηκόντων», σύμφωνα με τον ιστότοπο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.
Την πιέζουν να το αρνηθεί
Όλοι οι πρώην πρωθυπουργοί Βρετανίας είναι επιλέξιμοι για το επίδομα PDCA, το οποίο έχει περιοριστεί στις 115.000 λίρες ετησίως από το 2011 και αναθεωρείται ετησίως από τον εν ενεργεία πρωθυπουργό. Οι πρώην ηγέτες δικαιούνται επίσης να διεκδικήσουν επίδομα για τις συνταξιοδοτικές δαπάνες του προσωπικού τους, το οποίο περιορίζεται στο 10% του PDCA.
Από το 2020 έως το 2021, οι πρώην πρωθυπουργοί Τερέζα Μέι, Ντέιβιντ Κάμερον, Γκόρντον Μπράουν, Τόνι Μπλερ και Τζον Μέιτζορ αποζημιώθηκαν με διαφορετικά ποσά.
Πολιτικοί της αντιπολίτευσης και συνδικαλιστικές οργανώσεις προτρέπουν την Τρας να αρνηθεί το ετήσιο επίδομα το οποίο χρηματοδοτείται από το δημόσιο, καθώς οι Βρετανοί αντιμετωπίζουν μια κρίση κόστους ζωής από την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και τον πληθωρισμό που έχει φράσει σε υψηλό 40 ετών.