Ο αυτοκράτορας πιγκουίνος της Ανταρκτικής κινδυνεύει με εξαφάνιση λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας παγκοσμίως και το λιώσιμο των πάγων στη θάλασσα, δήλωσε την Τρίτη η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς συμπεριέλαβε το πτηνό στο Νόμο για τα Απειλούμενα Είδη (U.S. Endangered Species Act).
Η Υπηρεσία Ψαριών και Άγριας Ζωής ( U.S. Fish and Wildlife Service) είπε ότι οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι θα πρέπει να προστατεύονται βάσει του νόμου, καθώς τα πουλιά χτίζουν αποικίες και μεγαλώνουν τα μικρά τους στον πάγο της Ανταρκτικής που απειλείται από την κλιματική αλλαγή.
Η υπηρεσία για την προστασία άγριας ζωής είπε ότι ύστερα από ενδελεχής έρευνα των στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των δορυφορικών δεδομένων σε βάθος 40 ετών, έδειξε ότι οι πιγκουίνοι δεν κινδυνεύουν προς το παρόν με εξαφάνιση, αλλά η άνοδος της θερμοκρασίας σηματοδοτεί ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό.
Η έρευνα – έκθεση του οργανισμού, προέκυψε ύστερα από αίτηση της του 2011 από την περιβαλλοντικής ομάδας Κέντρο για τη Βιολογική Ποικιλότητα (Center for Biological Diversity), το 2011, προκειμένου ο αυτοκρατορικός πιγκουίνος να συμπεριληφθεί στο νόμο για τα απειλούμενα είδη.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει προβλήματα στην αναπαραγωγή του πτηνού. Η Χέιλι Μπέι (Halley Bay) στη Θάλασσα Γουέντελ, για παράδειγμα, η δεύτερη μεγαλύτερη αποικία αυτοκρατορικών πιγκουίνων στον κόσμο, γνώρισε αρκετά χρόνια χαμηλά επίπεδα πάγων, που οδήγησε στον πνιγμό όλων των νεογέννητων νεοσσών από το 2016.
Με τον αυτοκρατορικό πιγκουίνο να συμπεριλαμβάνεται στην συγκεκριμένη λίστα, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε διεθνής συνεργασίες, στην αύξηση της χρηματοδότησης στα ειδικά προγράμματα αλλά και την συνδρομή ομοσπονδιακών υπηρεσιών, για την άμεση προστασία του.
«Η ίδια η ύπαρξη του πιγκουίνου εξαρτάται από το αν η κυβέρνησή μας θα αναλάβει ισχυρή δράση τώρα για να μειώσει τα ορυκτά καύσιμα που θερμαίνουν το κλίμα και να αποτρέψει μη αναστρέψιμες ζημιές στη ζωή στη Γη», είπε ο διευθυντή στο Κέντρο Βιολογικής Ποικιλότητας, Σέι Γουλφ.
Να σημειωθεί ότι ο Νόμος του 1973 για τα απειλούμενα είδη, πιστώνεται το γεγονός ότι έσωσε πολλά ζώα από το χείλος της εξαφάνισης, συμπεριλαμβανομένων της αρκούδας γκρίζλι, του φαλακρού αετού, της γκρίζας φάλαινας και άλλων.
Ενώ, οδήγησε βιομηχανίες γεωτρήσεων και εξόρυξης μεταξύ άλλων, να σταματήσουν τις δραστηριότητες τους σε περιοχές που κρίθηκαν απαραίτητες για την επιβίωση των ειδών.