Ινδία: Το ιατρικό «θαύμα» της 23χρονης που γέννησε ενώ βρίσκεται σε κώμα εδώ και 7 μήνες

95

Γνωστή μόνο ως Shafiya, η ιστορία της είναι μια «εξαιρετικά ασυνήθιστη υπόθεση», όπως την χαρακτηρίζουν οι γιατροί. Το Μάρτιο, η 23χρονη από το Uttar Pradesh στη βόρεια Ινδία, τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα με μηχανή. Ήταν μόλις 6 εβδομάδες έγκυος όταν υπέστη κρανιοεγκεφαλική βλάβη και έπεσε σε κώμα.

Παρά το γεγονός ότι οι πιθανότητες να συνέλθει ήταν μόλις 10-15%, η 23χρονη κατάφερε να γεννήσει ένα απόλυτα υγιές κοριτσάκι στις 22 Οκτωβρίου.

Η μαντίλα της πιάστηκε στη ρόδα της μηχανής

Η μπούρκα της παγιδεύτηκε στον πίσω τροχό της μηχανής. Οδηγός ήταν ο σύντροφός της, ενώ εκείνη επέβαινε στο πίσω μέρος του οχήματος. Έπεσαν και εκείνη τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι και έπεσε σε κώμα, καθώς δε φορούσε κράνος, επιβεβαιώνουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Υπάρχει αντίσταση στη χρήση κράνους κατά την οδήγηση με συνοδηγό, ιδίως από τη μουσουλμανική κοινότητα και την κοινότητα των Σιχ, σύμφωνα με τη Daily Mail. Από τότε η Shafiya έχει υποβληθεί σε πέντε διαφορετικές νευρολογικές επεμβάσεις.

Πέρασε, μάλιστα, κάποιο διάστημα κατά το οποίο χρειαζόταν αναπνευστική βοήθεια στο νοσοκομείο All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) στο Bulandshahr. Χρειάστηκε να αφαιρεθεί ένα τμήμα του κρανίου της για να ανακουφιστεί ο εγκέφαλός της από την πίεση που ασκούσαν τα τραύματά της. Οι γιατροί είχαν ένα δύσκολο δίλλημα στα χέρια τους:

Να διακόψουν την εγκυμοσύνη της λόγω της κατάστασής της; Λίγο αργότερα ένας υπέρηχος έδειξε ότι η εγκυμοσύνη της κυλούσε φυσιολογικά και ομαλά. Οι ειδικοί πήραν έτσι τη δύσκολη απόφαση για τη συνέχιση της κύησης.

Πως γίνεται να γέννησε ενώ ήταν σε κώμα;

Τα άτομα που βρίσκονται σε κώμα έχουν ελάχιστη εγκεφαλική δραστηριότητα. Τα βασικά αντανακλαστικά τους, όπως ο βήχας και η κατάποση, είναι μειωμένα. Συνήθως δεν ανταποκρίνονται στον ήχο ή τον πόνο, δεν επικοινωνούν ούτε κινούνται εκούσια. Ωστόσο, οι ασθενείς σε κώμα παραμένουν κατά τα άλλα σε μεγάλο βαθμό υγιείς.

Τα όργανά τους εξακολουθούν να λειτουργούν και είναι δυνατό, αν και εξαιρετικά σπάνιο, να υποστηρίξουν ένα αναπτυσσόμενο μωρό. Ο Δρ Deepak Gupta, ο χειρουργός της δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν έχω συναντήσει καμία τέτοια περίπτωση στα 22 χρόνια νευροχειρουργικής καριέρας μου στο AIIMS».

Μόνο λίγες γεννήσεις σε παρόμοιες καταστάσεις αναφέρονται στην ιατρική βιβλιογραφία. Αυτή τη στιγμή η Shafiya βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση και δεν υποστηρίζεται από μηχάνημα διασωλήνωσης. Περιστασιακά κινεί το κεφάλι και τα πόδια της. Υπάρχουν ελπίδες ότι μπορεί μια μέρα τελικά μαμά και κόρη να συναντηθούν.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις