Tim Berners-Lee: Ο εφευρέτης του Παγκόσμιου Ιστού θέλει να «αγνοήσουμε» το Web3

31

Το Web3 χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια υποθετική μελλοντική εκδοχή του διαδικτύου που θα είναι πιο αποκεντρωμένη και δεν θα ελέγχεται από μια χούφτα πανίσχυρων τεχνολογικών κολοσσών

Ο δημιουργός του Παγκόσμιου Ιστού, Tim Berners-Lee δεν φαίνεται να έχει πειστεί από το Web3 έτσι όπως το οραματίζονται οι σχετιζόμενοι με κρυπτονομίσματα, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι πρέπει να το «αγνοήσουμε».

Συγκεκριμένα ο Lee, που πιστώνεται με την εφεύρεση του World Wide Web (Παγκόσμιος Ιστός) το 1989, δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν θεωρεί το blockchain ως βιώσιμη λύση για την οικοδόμηση της επόμενης φάσης του διαδικτύου. Όπως ανέφερε, έχει στα σκαριά το δικό του πρότζεκτ για την αποκέντρωση του Ιστού με την ονομασία «Solid».

«Είναι σημαντικό να αποσαφηνίσουμε τις επιπτώσεις της νέας τεχνολογίας», δήλωσε ο Berners-Lee, μιλώντας στo Web Summit στη Λισαβόνα. «Πρέπει να καταλάβετε τι σημαίνουν στην πραγματικότητα οι όροι που συζητάμε, πέρα από τις λέξεις-κλειδιά […] Είναι πραγματικά κρίμα που η ονομασία Web3 προήλθε από τους ανθρώπους του Ethereum για όσα πράγματα κάνουν με το blockchain. Στην πραγματικότητα, το Web3 δεν είναι καθόλου ο Ιστός».

Το Web3 είναι ένας «νεφελώδης όρος» στον κόσμο της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια υποθετική μελλοντική εκδοχή του διαδικτύου που θα είναι πιο αποκεντρωμένη από ό,τι είναι σήμερα και δεν θα κυριαρχείται από μια χούφτα ισχυρών παικτών, όπως η Amazon, η Microsoft και η Google. Αφορά μερικές τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των blockchain και των κρυπτονομισμάτων.

Αν και ο Lee ασπάζεται την άποψη ότι τα προσωπικά μας δεδομένα πρέπει να «απελευθερωθούν» από τους μεγάλους τεχνολογικούς κολοσσούς, δεν είναι πεπεισμένος ότι το blockchain (η αποκεντρωμένη τεχνολογία πίσω από τα κρυπτονομίσματα), θα είναι η λύση.

«Τα πρωτόκολλα blockchain μπορεί να είναι καλά για ορισμένα πράγματα, αλλά δεν είναι καλά για την αποκέντρωση του Ιστού. Είναι πολύ αργά, πολύ ακριβά και πολύ δημόσια. Οι αποθήκες προσωπικών δεδομένων πρέπει να είναι γρήγορες, φθηνές και ιδιωτικές». «Αγνοήστε το Web3, το τυχαίο Web3 που χτίστηκε στο blockchain», πρόσθεσε.

Ο Berners-Lee είπε ότι ο κόσμος συγχέει πολύ συχνά το Web3 με το «Web 3.0», τη δική του πρόταση για την αναδιαμόρφωση του διαδικτύου.

Η νέα του startup, «Inrupt», έχει ως στόχο να δώσει στους χρήστες τον έλεγχο των δικών τους δεδομένων. Ο Berners-Lee λέει ότι τα προσωπικά μας δεδομένα είναι απομονωμένα από μια χούφτα πλατφόρμες Big Tech, όπως η Google και το Facebook, που τα χρησιμοποιούν για να μας «κλειδώσουν στις πλατφόρμες τους».

«Το αποτέλεσμα ήταν ένας αγώνας δρόμου για τα Big Data, όπου νικητής ήταν η μία εταιρεία που έλεγχε τα περισσότερα δεδομένα και χαμένοι ήταν όλοι οι άλλοι, είπε χαρακτηριστικά.

Η νέα του startup στοχεύει να αντιμετωπίσει τα παραπάνω με τρεις τρόπους:

Μία καθολική λειτουργία «single sign-on» που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να συνδεθεί από οπουδήποτε.
Διαπιστευτήρια σύνδεσης που επιτρέπουν στους χρήστες να μοιράζονται τα δεδομένα τους με άλλους.
Ένα «κοινό καθολικό API» που επιτρέπει στις εφαρμογές να αντλούν δεδομένα από οποιαδήποτε πηγή.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις