Σενάριο επιστημονικής φαντασίας έμοιαζε πριν από λίγα χρόνια η μετοίκηση του ανθρώπινου είδους στη Σελήνη, όμως τώρα φαίνεται ότι απέχει λίγα μόλις χρόνια πριν γίνει πραγματικότητα. Όπως δήλωσε στο BBC ανώτατος αξιωματούχος της NASA, οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ζήσουν στο φεγγάρι για μεγάλα χρονικά διαστήματα μέσα στην δεκαετία που διανύουμε. 

Ο Χάουαρντ Χου, επικεφαλής του προγράμματος του σεληνιακού διαστημικού σκάφους Orion, δήλωσε ότι θα χρειαστεί να κατασκευαστούν κατοικίες προκειμένου να υποστηρίζονται διαστημικές αποστολές στο κοντινό μέλλον.

Συγκεκριμένα ο κ. Χου δήλωσε ότι η εκτόξευση του πυραύλου Artemis την Τετάρτη, ο οποίος μεταφέρει το σκάφος Orion, ήταν μια «ιστορική ημέρα για τις ανθρώπινες διαστημικές πτήσεις». Σύμφωνα με το δημοσίευμα σήμερα ο Orion απέχει περίπου 134.000 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της Σελήνης.

Ο πύραυλος Artemis ύψους 100 μέτρων εκτοξεύθηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο πλαίσιο της αποστολής της NASA να μεταφέρει αστροναύτες πίσω στον μοναδικό δορυφόρο της Γης.

Στην κορυφή του πυραύλου βρίσκεται το διαστημόπλοιο Orion, το οποίο αν και για την πρώτη αυτή αποστολή ταξιδεύει δίχως πλήρωμα, είναι εξοπλισμένο με ένα ανθρωποειδές ομοίωμα, το οποίο θα καταγράφει τις επιπτώσεις της πτήσης στο ανθρώπινο σώμα.
«Το πρώτο βήμα για τη μακροπρόθεσμη εξερεύνηση του βαθύτερου διαστήματος»

Η πτήση της Τετάρτης ακολούθησε δύο προηγούμενες απόπειρες εκτόξευσης τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, οι οποίες ματαιώθηκαν κατά τη διάρκεια της αντίστροφης μέτρησης λόγω τεχνικών προβλημάτων. Ο κ. Χου χαρακτήρισε την παρακολούθηση της απογείωσης του Artemis ήταν «απίστευτο συναίσθημα» και «όνειρο».

 

«Είναι το πρώτο βήμα που κάνουμε για τη μακροπρόθεσμη εξερεύνηση του βαθύτερου διαστήματος, όχι μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και για τον κόσμο», είπε. «Και νομίζω ότι αυτή είναι μια ιστορική ημέρα για τη NASA, αλλά είναι επίσης μια ιστορική ημέρα για όλους τους ανθρώπους που αγαπούν τις ανθρώπινες διαστημικές πτήσεις και την εξερεύνηση του διαστήματος. Θέλω να πω, επιστρέφουμε στη Σελήνη, εργαζόμαστε για ένα βιώσιμο πρόγραμμα και αυτό είναι το όχημα που θα μεταφέρει τους ανθρώπους που θα μας προσγειώσουν ξανά στη Σελήνη», σημείωσε.
Ετοιμασίες για το πρώτο ανθρώπινο πλήρωμα μετά το Apollo

Ο κ. Χου εξήγησε ότι αν η τρέχουσα πτήση του Artemis είναι επιτυχής, τότε η επόμενη θα γίνει με πλήρωμα και θα ακολουθήσει μια τρίτη, όπου αστροναύτες θα προσγειωθούν ξανά στη Σελήνη για πρώτη φορά μετά το Apollo πριν από 50 χρόνια, τον Δεκέμβριο του 1972.

Η τρέχουσα αποστολή εξελίσσεται καλά, δήλωσε στο BBC, σημειώνοντας ότι όλα τα συστήματα λειτουργούν ενώ η ομάδα αποστολής να προετοιμάζεται για την επόμενη απογείωση του Orion το μεσημέρι της Δευτέρας η οποία θα θέσει το διαστημόπλοιο σε μια μακρινή τροχιά γύρω από τη Σελήνη.

Ο κ. Χου σημείωσε ότι η παρακολούθηση της αποστολής από τη Γη έμοιαζε με εκείνη ενός ανήσυχου γονέα που βλέπει το παιδί του, αλλά τόνισε ότι βλέποντας τις εικόνες και τα βίντεο που φτάνουν από το Orion του δημιουργείται πραγματικά ένας μεγάλος ενθουσιασμός και η αίσθηση του «ουάου, επιστρέφουμε στη Σελήνη».

Η επόμενη κρίσιμη φάση

Μια από τις πιο κρίσιμες φάσεις της αποστολής Artemis I είναι η ασφαλής επιστροφή της μονάδας Orion στη Γη. Θα εισέλθει ξανά στην ατμόσφαιρα του πλανήτη με ταχύτητα 38.000km/h (24.000mph), δηλαδή 32 φορές την ταχύτητα του ήχου και η ασπίδα στην κάτω πλευρά του θα υποβληθεί σε θερμοκρασίες που πλησιάζουν τους 3.000C. 

Μόλις δοκιμαστεί και αποδειχθεί η ασφάλεια των εξαρτημάτων και των συστημάτων του Artemis, ο κ. Χου δήλωσε ότι το σχέδιο είναι να ζουν άνθρωποι στη Σελήνη «μέσα σε αυτή τη δεκαετία».
Βασικό στόχος η ανίχνευση νερού

Ένας βασικός λόγος για την επιστροφή στη Σελήνη είναι να ανακαλύψει η ανθρωπότητα αν υπάρχει νερό στο νότιο πόλο του δορυφόρου, καθώς αυτό θα μπορούσε να μετατραπεί σε καύσιμο για σκάφη που θα πάνε βαθύτερα στο διάστημα – στον Άρη, για παράδειγμα.

«Θα είναι πραγματικά πολύ σημαντικό για εμάς να μάθουμε λίγο πέρα από την τροχιά της Γης και στη συνέχεια να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα όταν πάμε στον Άρη. Και οι αποστολές Artemis μας επιτρέπουν να έχουμε μια βιώσιμη πλατφόρμα και ένα σύστημα μεταφοράς που θα μας επιτρέψει να μάθουμε πώς να λειτουργούμε σε αυτό το βαθύ διαστημικό περιβάλλον». Η κάψουλα Orion αναμένεται να επιστρέψει στη Γη στις 11 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις