Γράφει Ασημίνα Αγγελίνη
Στα… σοβαρά έχει λάβει το νέο της ρόλο η Καμίλα Πάρκερλ Μπόουλς, ως η «Αυτού Μεγαλειότητα βασιλική σύζυγος» της Βρετανίας.
Η σύζυγος του νέου Βασιλιά της γηραιάς αλβιώνας, Καρόλου, παρέθεσε χθες στο Μπάκιγχαμ δεξίωση σε γαλαζομαίματες – και όχι μόνο- με στόχο να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για την βία που έχουν υποστεί πολλές γυναίκες και κορίτσια σε όλο τον κόσμο.
Όπως άλλωστε φαίνεται και από τις φωτογραφίες που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα «Daily Mail», χαμογελαστή η Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς υποδέχτηκε στα βρετανικά ανάκτορα την Βασίλισσα της Ιορδανίας, Ράνια, την Κόμισσα του Γουέσεξ, Σόφι, την πριγκίπισσα Μέρι της Δανίας αλλά και τις «Μel Β, πρώην μέλος του συγκροτήματος «Spice Girls», Μέλανι Μπράουν και τη σταρ του βρετανικού ριάλιτι, Ζάρα ΜακΝτέρμοτ.
Παρούσες ήταν επίσης η Βασίλισσα του Βελγίου Ματθίλδη, η γνωστή Βρετανίδα τηλεπαρουσιάστρια Λορέιν Κέλι, η σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, Κάρι όπως και η αδελφή του, Ρέιτσελ Τζόνσον.
Η Καμίλα είχε προσκαλέσει και την υπουργό Εσωτερικών της Βρετανίας Σουέλα Μπέιβερμαν όπως και τον υπουργό Υγείας Στιβ Μπάρκλει.
Η Αυτού Μεγαλειότητα βασιλική σύζυγος, που φορούσε ένα κομψό λευκό φόρεμα, αντάλλαξε επίσης τις απόψεις της με την διάσημη τηλεπερσόνα Ζάρα ΜακΝτέρμοτ – η οποία έχει μιλήσει στο παρελθόν για τις προσπάθειές της να μπει τέλος στη μάστιγα του «εκδικητικού πορνό».
Στην ομιλία της, η δεύτερη σύζυγος του Βασιλιά Καρόλου τόνισε χαρακτηριστικά: «Σήμερα ενωνόμαστε για να αντιμετωπίσουμε, αυτό που δικαίως ονομάστηκε παγκόσμια πανδημία βίας κατά των γυναικών».
Και πρόσθεσε: «Με τα χρόνια, στον προηγούμενο ρόλο μου, είχα το προνόμιο να γνωρίσω πολλούς επιζώντες βιασμού και ενδοοικογενειακής κακοποίησης. Θυμόμαστε εκείνες τις γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους από τα χέρια ενός ξένου ή ενός ατόμου που θα έπρεπε να τις είχε αγαπήσει περισσότερο. Με αυτόν τον τρόπο, αρνούμαστε να πάρουμε αποστάσεις από ψυχρά γεγονότα και αριθμούς και αποφασίζουμε να κρατήσουμε ζωντανά τα ονόματα και τις αναμνήσεις αυτών των γυναικών».
«Και θυμόμαστε – γιατί δεν μπορούμε να ξεχάσουμε – όλες τις άλλες γυναίκες και κορίτσια που πέθαναν σε παρόμοιες φρικτές συνθήκες. Αυτές οι γυναίκες, δυστυχώς, δεν μπορούν πλέον να μιλήσουν από μόνες τους. Ακούμε όμως όσους μπορούν. Έμαθα από τις συνομιλίες μου με αυτούς τους γενναίους επιζώντες ότι αυτό που θέλουν, πάνω απ’ όλα, είναι να τους ακούνε και να τους πιστεύουν, για να αποτρέψουν το ίδιο πράγμα να συμβεί σε άλλους. Γνωρίζουν ότι υπάρχει δύναμη στις ιστορίες τους και ότι, στην αφήγηση, μετακινούνται από τα θύματα της ιστορίας τους στους συγγραφείς του μέλλοντός τους».
Από την πλευρά της, η σύζυγος του Ουκρανού πρωθυπουργού, τόνισε ότι «σημαίνει πολλά» για την ίδια που έλαβε πρόσκληση από το Μπάκιγχαμ .
Με τη βοήθεια μεταφράστριας, η Ζελένσκα υποστήριξε ότι είναι σημαντικό ο δημοκρατικός κόσμος να ενωθεί απέναντι στη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Πρόσθεσε επίσης ότι πολλοί βιασμοί έχουν διαπραχθεί από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
«Σημαίνει πολλά για μένα που είμαι εδώ», είπε η κυρία Ζελένσκα και πρόσθεσε: «Τώρα αντιμετωπίζουμε πολλούς βιασμούς Ουκρανών γυναικών και παιδιών από Ρώσους στρατιώτες. Σήμερα το απόγευμα θα έχω την τιμή να μιλήσω ενώπιον του κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου. Το νεότερο θύμα βιασμού (στην Ουκρανία) είναι τεσσάρων και το μεγαλύτερο 85 ετών. Όταν οι προσπάθειες του δημοκρατικού κόσμου ενώνονται για την καταπολέμηση προκλήσεων όπως αυτή, μας δίνει την ελπίδα ότι θα νικήσουμε».