Ιστορική απεργία στους New York Times: Πάνω από 1.000 δημοσιογράφοι απεργούν για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια

105

Για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια οι δημοσιογράφοι των New York Times απεργούν.

Σε μια πρωτοφανή κινητοποίηση, την πρώτη εδώ και πάνω από 40 χρόνια, προχωρούν σήμερα περισσότεροι από 1.100 εργαζόμενοι των New York Times που έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία. Τα βασικά αιτήματα του σωματείου των εργαζομένων στην αμερικανική εφημερίδα αφορούν μακροχρόνιες μισθολογικές διαφωνίες με τη διοίκηση της εφημερίδας.

Κατά τη διάρκεια της 24ωρης απεργίας, οι δημοσιογράφοι που είναι μέλη του συνδικάτου δεν θα γράφουν και δεν θα δημοσιεύουν ρεπορτάζ, συνεντεύξεις ή άλλα θέματα. Η εφημερίδα λειτουργεί σήμερα με εργαζόμενους που δεν είναι μέλη του συνδικάτου και ξένους ανταποκριτές σύμφωνα με την εφημερίδα, η αναγνωσιμότητα της οποίας εκτείνεται πολύ πέρα από τη Νέα Υόρκη.

“Ξέρουμε τι αξίζουμε”
Η οριστική απόφαση για απεργία ελήφθη αφού οι εκπρόσωποι της διοίκησης που βρίσκονταν σε συζητήσεις με τους εκπροσώπους του σωματείου αποχώρησαν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων πέντε ώρες πριν την καθορισμένη λήξη τους.

“Σήμερα ήμασταν έτοιμοι να εργαστούμε για όσο χρόνο χρειαζόταν για να καταλήξουμε σε μια δίκαιη συμφωνία, αλλά η διοίκηση αποχώρησε από το τραπέζι των συζητήσεων επί πέντε ώρες για να λάβει αποφάσεις. Είναι επίσημο: Τα μέλη του @NYTimesGuild αποχωρούν για 24 ώρες την Πέμπτη. Ξέρουμε τι αξίζουμε”, ανέφεραν τα μέλη του NewsGuild of New York στο Twitter.

Το σωματείο προτρέπει τους πολίτες που διαβάζουν ειδήσεις στην εφημερίδα, κόμη και εκείνους που είναι εθισμένοι στο Wordle, να απέχουν από τους Times.

Αποκαλώντας τη συμπεριφορά των Times προς το προσωπικό τους “χαστούκι στο πρόσωπο”, ο Άντονι Όλιβερ Σκοτ, ένας έγκριτος κριτικός κινηματογράφου των Times, είπε στην Washington Post: “Έχουμε αφιερώσει τόσο πολύ από τον χρόνο, την ενέργεια, τη δουλειά και την αγάπη μας σε αυτή την εφημερίδα, η οποία φαίνεται απρόθυμη να αναγνωρίσει ή να ανταμείψει τη συνεισφορά μας”.

Η ερευνητική ρεπόρτερ Τζένιφερ Βαλεντίνο-Ντε Βρις τόνισε: “νομίζουμε ότι η δουλειά μας πρέπει να εκτιμηθεί περισσότερο από αυτό που προσφέρουν αυτή τη στιγμή”.

Ο Τζο Καν, διευθυντής σύνταξης των NYTimes, από την πλευρά του εκτιμά ότι δεν υπήρξε αδιέξοδο στις συνομιλίες μεταξύ σωματείου δημοσιογράφων και διοίκησης. Σε ένα σημείωμα που κυκλοφόρησε στην αίθουσα σύνταξης της εφημερίδας σημειώνει ότι η απεργία δεν χρειαζόταν, καθώς μια απεργία “συμβαίνει συνήθως όταν οι συνομιλίες καταλήγουν σε αδιέξοδο. Δεν βρισκόμαστε εκεί σήμερα”.

Απολύσεις στο CNN και το Buzzfeed

Στις ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα ΜΜΕ που ανακοινώνουν ότι προχωρούν σε αναδιάρθρωση του προσωπικού τους.

Το CNN αλλά και το Buzzfeed έχουν αρχίσει να απολύουν εργαζομένους. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του CNN, Κρις Λάιτ, με επιστολή του στις 30 Νοεμβρίου ανακοίνωσε την έναρξη υλοποίησης αυτών των αποφάσεων της διοίκησης για μείωση του προσωπικού.

CNN ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Νέα στοιχεία από την εταιρεία ευρέσεως εργασίας Challenger, Gray & Christmas αναφέρουν ότι οι απολύσεις στη βιομηχανία των μήντια στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί, με σχεδόν 3.000 θέσεις εργασίας στα ΜΜΕ να έχουν περικοπεί φέτος, εκ των οποίων περισσότερο από το ένα τρίτο προέρχεται από αμιγώς ειδησεογραφικά μέσα.

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις