Ένα κρίσιμα απειλούμενο πρωτεύον, με το παρατσούκλι «χορευτής λεμούριος» γεννήθηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη, δήλωσε ένας ζωολογικός κήπος.
Ο ζωολογικός κήπος του Τσέστερ είπε ότι η γέννηση του μωρού Coquerel είναι μια «στιγμή ορόσημο για το είδος», που έχει πάρει το όνομά του από τον τρόπο με τον οποίο κινείται.
Διαφήμιση
Εκπρόσωπος του ζωολογικού κήπου είπε ότι το μωρό γεννήθηκε 119 γραμμάρια από τους Μπεατρίς και Έλιοτ, 18 μήνες αφότου μεταφέρθηκαν από τις ΗΠΑ, αναφέρει το BBC.
Το μωρό γεννήθηκε τον Δεκέμβριο αλλά μόλις χθες ο ζωολογικός κήπος δημοσιοποίησε τα νέα.
Ο φροντιστής των θηλαστικών Μάρκ Μπρέισοου, του ζωολογικού κήπου, είπε ότι τόσο η μητέρα όσο και το μωρό «τα πηγαίνουν υπέροχα».
Το είδος αυτό του λεμούριου συναντάται μόνο στην άγρια φύση στις κορυφές των δέντρων της βορειοδυτικής Μαδαγασκάρης και ο πληθυσμός του έχει μειωθεί κατά 80% τα τελευταία 30 χρόνια λόγω της εκτεταμένης αποψίλωσης των δασών.
We have something very exciting to announce… 📣
The FIRST successful Coquerel’s sifaka birth ever in Europe 🐵
With these incredible lemurs on the brink of extinction, the arrival of Beatrice’s baby is a real landmark moment for conservation 🌍 pic.twitter.com/pDmgYAxWHx
— Chester Zoo (@chesterzoo) February 9, 2023
Οι λεμούριοι μοιάζουν στις διαστάσεις με μεγάλες γάτες και έχουν ρύγχος που θυμίζει αλεπού. Το τρίχωμά τους είναι πυκνό και μαλακό, ενώ τα μάτια και τα αυτιά τους είναι μεγάλα. Η ουρά τους είναι μακριά και φουντωτή και είναι δίχρωμη (χρώματος μαύρου και άσπρου εναλλακτικά σε ορισμένα είδη).
Η νοημοσύνη τους δεν είναι αναπτυγμένη, καθώς η εξέλιξη του φλοιού στον εγκέφαλό τους δεν παρουσίασε ικανοποιητική ανάπτυξη. Το θηλυκό γεννάει μόνο μία συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου. Το πρώτο δάχτυλο στα άκρα τους είναι σχεδόν αντιτακτό προς τα άλλα τέσσερα δάχτυλα.
Σύμφωνα με τους φροντιστές του ζωολογικού κήπου, έχει «ξεκινήσει» το ευρωπαϊκό πρόγραμμα αναπαραγωγής για το είδος που θα μπορούσε να είναι «η σωσίβια λέμβος που θα εμποδίσει την εξαφάνισή τους».
Θεωρείται η πιο αρχέγονη οικογένεια θηλαστικών. Εμφανίστηκαν στις αρχές του Καινοζωικού αιώνα και ταξινομούνται στην υπόταξη Προπίθηκοι. Σύμφωνα με τα απολιθώματα παλαιότερων εποχών, οι λεμούριοι ζούσαν σε όλο τον κόσμο, ωστόσο δεν κατάφεραν να επικρατήσουν όταν εμφανίστηκαν οι πίθηκοι και επέζησαν για εκατομμύρια χρόνια μόνο στη Μαδαγασκάρη.