Άλλο ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο αστικής ανάπτυξης φαίνεται πως έχει «στα σκαριά» ο απόλυτος μονάρχης της Σαουδικής Αραβίας, ο πρίγκιπας-διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Πρόκειται για το «The Mukaab», που στα αραβικά σημαίνει «κύβος», ένα τετράγωνο οικοδόμημα με ύψος, πλάτος και μήκος 400 μέτρων, το οποίο θα αποτελεί το μεγαλύτερο κτήριο στο κέντρο πόλης στον κόσμο.

Στο εσωτερικό του Κύβου

Όπως μεταδίδει το Arab News, στο εσωτερικό αυτού του γιγάντιου κύβου, το εξωτερικό του οποίου θα είναι εμπνευσμένο από το παραδοσιακό αρχιτεκτονικό στυλ Najdi της περιοχής, θα υπάρχει το πρώτο τοπίο ψηφιακής πραγματικότητας στον κόσμο, με τα πιο σύγχρονα τεχνικά μέσα.

Ο Κύβος θα στεγάσει 2 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα επιφανειών και έναν προορισμό φιλοξενίας υψηλής ποιότητας που θα περιλαμβάνει λιανικό εμπόριο, πολιτιστικά και τουριστικά αξιοθέατα, παράλληλα με ξενοδοχειακές και οικιστικές μονάδες, εμπορικούς χώρους και εγκαταστάσεις αναψυχής.

«Υπάρχει μια τάση μεταξύ των δυτικών και Αράβων παρατηρητών να απορρίπτουν τέτοια έργα εκ προοιμίου, περιγράφοντάς τα ως πράξεις τρέλας και ως κινήσεις ανθρώπων με πάρα πολλά χρήματα», δήλωσε στο Arab News ο Yasser Elsheshtawy, επίκουρος καθηγητής αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και μη μόνιμος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Αραβικών Κρατών του Κόλπου στην Ουάσινγκτον.

«Αλλά αν το δούμε αντικειμενικά, είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό. Έχοντας συμμετάσχει σε μία από τις ομάδες που κλήθηκαν να διαγωνιστούν για το έργο, μπορώ να βεβαιώσω ότι υπάρχει σοβαρή σκέψη πίσω από τέτοια σχέδια.

»Πρώτον, θα προσφέρει μια μοναδική και άνευ προηγουμένου εμπειρία χρησιμοποιώντας τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στην εικονική πραγματικότητα. Οι επισκέπτες που εισέρχονται στο Mukaab θα συναντήσουν προβολές ποικίλων τοπίων, τα οποία θα φαίνονται και από τα διαμερίσματα που αποτελούνται από έναν σπειροειδή πύργο στο κέντρο του κύβου.

»Επιπλέον, θα προσφέρει στο Ριάντ ένα τοπόσημο που θα κάνει την πόλη άμεσα αναγνωρίσιμη μεταξύ άλλων παγκόσμιων πόλεων», όπως ο Πύργος του Άιφελ ή η Όπερα του Σίδνεϊ, πρόσθεσε.

Μια γενιά γιγα-έργων

Η ανακοίνωση, που έγινε στις 16 Φεβρουαρίου από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων του Βασιλείου και την NMDC, αποτελεί μέρος μιας στρατηγικής για την ανάπτυξη τοπικών βιομηχανιών, την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα και την παροχή νέων πλατφορμών για τοπική παραγωγή, ακίνητα και μη πετρελαϊκές πηγές εσόδων.

Το New Murabba, όπως ονομάζεται το ευρύτερο έργο αστικής ανάπτυξης, μέρος του οποίου θα είναι ο Κύβος, είναι το πιο πρόσφατο από τα μεγα- και γίγα-έργα του Βασιλείου – στα οποία περιλαμβάνονται τα NEOM, Red Sea Global, Diriyah Gate, Qiddiya, Aseer και Amaala – των οποίων ο γενικός στόχος είναι να μετατραπεί η Σαουδική Αραβία σε παγκόσμιο ηγέτη στον τουρισμό, την τεχνολογία και τις δημιουργικές βιομηχανίες. Θα βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών King Salman και King Khalid στα βορειοδυτικά του Ριάντ. Θα περιλαμβάνει έκταση 19 τετραγωνικών χιλιομέτρων και θα φιλοξενήσει εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους.

Πηγή: New Murabba Development Company

Συνολικά, το έργο θα προσφέρει 25 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα επιφανειών, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 104.000 οικιστικών μονάδων, 9.000 δωματίων ξενοδοχείου και περισσότερων από 980.000 τετραγωνικών μέτρων για λιανεμπόριο, 1,4 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα γραφείων, 620.000 τετραγωνικά μέτρα χώρων αναψυχής και 1,8 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα χώρου αφιερωμένου σε κοινοτικές εγκαταστάσεις. Θα διαθέτει το δικό του εσωτερικό σύστημα μεταφορών, ενώ θα απέχει περίπου 20 λεπτά οδικώς από το Διεθνές Αεροδρόμιο King Khalid του Ριάντ.

Το έργο θα περιλαμβάνει επίσης ένα μουσείο, ένα πανεπιστήμιο τεχνολογίας και σχεδιασμού, περισσότερους από 80 χώρους ψυχαγωγίας και πολιτισμού και ένα θέατρο πολλαπλών χρήσεων.

Ένας καταθλιπτικός μονόλιθος;

Πάντως, όπως δήλωσε ο Elsheshtawy, «οι σχεδιαστές πρέπει να διασφαλίσουν ότι (το έργο) αυτό δεν θα γίνει αντιληπτό ως ένας θύλακας για τους πλούσιους και ότι θα ενσωματωθεί στην πόλη. Πρέπει να δημιουργηθούν συνδέσεις για να διασφαλιστεί ότι η συνοικία θα είναι προσβάσιμες σε ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων και ότι δεν πρόκειται για μια καθαρά εμπορική και κερδοσκοπική επιχείρηση.»

«Έτσι, η ανάπτυξη θα πρέπει να περιλαμβάνει οικονομικά προσιτή στέγαση και το The Mukaab θα πρέπει να είναι ανοιχτό και προσβάσιμο για όλους τους κατοίκους του Ριάντ», τόνισε.

Σημείωσε ακόμα ότι το μέγεθος του έργου «είναι τεράστιο – συγκρίσιμο ίσως με τις Πυραμίδες», οι οποίες όμως «βρίσκονται στο περιθώριο της πόλης και όχι ανάμεσα σε κατοικημένες περιοχές». Έτσι, «η μάζα του πρέπει να τροποποιηθεί περαιτέρω και να ανοίξει, ώστε να μην μετατραπεί σε έναν κλειστό μονόλιθο, καταπιεστικός και συντριπτικός».

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις