Σημαντική βελτίωση στο τρέμουλο των χεριών, κύριο σύμπτωμα της νόσου Πάρκινσον φαίνεται πως παρέχει μια νέα εστιασμένη μη χειρουργική θεραπεία υπερήχων. Στα πλεονεκτήματά της συγκαταλέγονται ότι δεν απαιτείται χειρουργική τομή, αναισθησία ή νοσηλεία, ενώ τυχόν παρενέργειες των φαρμάκων.
Σημαντικές εξελίξεις στη διαχείριση της νόσου Πάρκινσον προκύπτουν μετά τα αποτελέσματα νέας έρευνας, που παρουσιάζουν μια μη επεμβατική μέθοδο, η οποία προσφέρει σημαντική βελτίωση στο τρέμουλο, την κινητικότητα και άλλα συμπτώματα, χωρίς τη χορήγηση φαρμάκων ή την υποβολή σε χειρουργική διαδικασία. Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο New England Journal of Medicine.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ (UMSOM) χώρισαν 94 ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον σε δύο ομάδες. Η μια ομάδα υπεβλήθη στη θεραπεία εστιασμένου υπερήχου, ενώ η άλλη ομάδα σε μια εικονική θεραπεία. Το εστιασμένο υπερηχογράφημα είναι μια διαδικασία χωρίς τομή, που εκτελείται χωρίς την ανάγκη αναισθησίας ή νοσηλείας στο νοσοκομείο. Οι ασθενείς, παραμένοντας σε πλήρη εγρήγορση, ξαπλώνουν στον μαγνητικό τομογράφο, φορώντας μια ειδική συσκευή στο κεφάλι. Ο υπέρηχος στοχεύει στην ωχρά σφαίρα, μια δομή βαθιά στον εγκέφαλο, που βοηθά στον έλεγχο της τακτικής εκούσιας κίνησης. Η μαγνητική τομογραφία παρέχει στους γιατρούς έναν χάρτη θερμοκρασίας της περιοχής σε πραγματικό χρόνο, για να εντοπίσουν με ακρίβεια τον στόχο και να τον αφαιρέσουν. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο ασθενής είναι ξύπνιος και παρέχει ανατροφοδότηση, η οποία επιτρέπει στους γιατρούς να παρακολουθούν τις άμεσες επιπτώσεις και να κάνουν τις αναγκαίες προσαρμογές.