Πόλεμος στην Ουκρανία: Υπάρχει μικρή βελτίωση στις διπλωματικές μας σχέσεις με τη Ρωσία, λέει ο Μπορέλ

60

Μπλίνκεν και Λαβρόφ είχαν χθες κατ’ ιδίαν συνάντηση στο περιθώριο της G20 στην Ινδία

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ εκτίμησε σήμερα ότι παρατήρησε «μια μικρή βελτίωση» των σχέσεων με τη Μόσχα στο διπλωματικό πεδίο, στη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της G20 στην Ινδία, παρά τις διαφωνίες τους στο θέμα της Ουκρανίας.

Στο περιθώριο της συνόδου αυτής, που ολοκληρώθηκε χθες Πέμπτη χωρίς να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχε σύντομη συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Ήταν η πρώτη τους πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022. Ο Μπορέλ επεσήμανε ότι ο Λαβρόφ παρέμεινε στην αίθουσα όταν οι δυτικές χώρες καταδίκασαν τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Πέρυσι στη διάρκεια αντίστοιχης συνόδου στην Ινδονησία ο Ρώσος υπουργός αποχώρησε από τη συνεδρίαση με τους ομολόγους του της G20 έπειτα από μια σειρά δηλώσεων εναντίον της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία. «Τουλάχιστον, αυτή τη φορά, έμεινε και άκουσε. Είναι μια μικρή βελτίωση αλλά είναι σημαντικό», εκτίμησε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας από το φόρουμ Raisina Dialogue που διοργανώνεται στο Νέο Δελχί.

«Εκτιμώ ότι είναι καλύτερο από το τίποτα», πρόσθεσε ο Μπορέλ, ο οποίος δήλωσε ότι είναι αντίθετος στον αποκλεισμό της Ρωσίας από τη G20. «Πρέπει να διατηρήσουμε μέσα για να μιλάμε ή τουλάχιστον για να ακούμε απουσία διαλόγου», εκτίμησε. Στη διάρκεια της ομιλίας του στο ίδιο φόρουμ σήμερα ο Λαβρόφ επανέλαβε ότι οι δυτικές χώρες επιθυμούν να καταφέρουν στη Ρωσία «μια στρατηγική ήττα».

Στη διάρκεια της G20 ο Ρώσος υπουργός είχε κατηγορήσει τη Δύση ότι ασκεί πιέσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες ώστε να στραφούν κατά της Μόσχας.  Ο Μπορέλ υπερασπίστηκε σήμερα την άποψη να ενθαρρυνθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες να αντιταχθούν στον πόλεμο στην Ουκρανία, αν και δήλωσε ότι έχει επίγνωση των επιπτώσεων της σύγκρουσης, κυρίως στην αύξηση της τιμής των βασικών προϊόντων.

«Κατανοώ ότι οι άνθρωποι των, όπως τις λέμε, χωρών του νότου λένε: ‘ακούστε, δεν μπορούμε να αντέξουμε τις επιπτώσεις αυτού του πολέμου’», δήλωσε. «Όμως δείτε ποιοι είναι υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση. Ποιος είναι αυτός που δημιούργησε το πρόβλημα;», διερωτήθηκε χωρίς να αναφερθεί στη Ρωσία.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις